tiistai 6. toukokuuta 2014

Vihreä, vihreämpi ja punainen: terveellinen parsaherkku

Lemppariparsani tällä hetkellä ja ehkä koskaan:


Ydinainekset: keitettyä parsaa *, reilu teelusikallinen kurpitsansiemenvoita ja Tabascoa. Loppusilaus saadaan parilla pyöräytyksellä mustapippuria, hitusella suolaa ja omenaviinietikkaa - vihreä pommi on valmis!

* Parsakattilattomat voivat keittää parsansa helposti paistinpannussa, johon lisätään pari senttimetriä vettä ja kiehumisen jälkeen parsat. Keitellään muutama minuutti keskilämmöllä (riippuen tankojen paksuudesta), kunnes parsa on vielä napsakka ja vihreä. Itse valikoin kaupassa aina mahdollisimman ohuet parsat; ovat kaikkein maukkaimpia. Luomuparsat ovat yleensä sellaisia, mutta monissa kaupoissa aika nuhjistuneen näköisiä ja kalliita. Lisäksi parsa on ns. Clean 15 -listalla, eli sen kuluttaminen ei-luomuversiona on suhteellisen vaaratonta.

Tässäpä siis hieman fressimpi tapa tarjoilla parsaa, jos perinteiset voinokareet, Bearnaise/Hollandaise-kastikkeet ja ilmakuivatut kinkut parsan seuralaisina tökkivät jo näin kauden loppumetreillä.

Kurpitsansiemenvoissa on enemmän suolaiseen kuin makeaan syötävään sopiva, jännällä tavalla hieman "rautainen" maku. Ensimmäisellä maistiaisella en oikeastaan edes pitänyt siitä, mutta pikku hiljaa totuin ja aloin jopa pitää erikoisesta mausta. Kovinkaan voimakasta addiktiota kurpitsansiemenvoihin tuskin pääsee siltikään syntymään, mikä on varmasti ihan vaan hyvä asia...

Kurpitsansiemenvoita löytyy hyvinvarustetuista Punnitse & Säästä -liikkeistä sekä Ruohonjuuresta ja se sopii erinomaisesti myös muiden vihannesten - kuten porkkanoiden ja kurkun - dipiksi. Tahini eli seesaminsiementahna voisi olla toinen hyvä kumppani parsalle, mikäli sitä jo kotoa löytyy.

Tabasco on parsan ehdoton kaveri ja taittaa viinietikan kanssa hyvin siemenvoin rasvaisuutta. Chilin ja mustapippurin tulisuus tuntuvat eri osassa suuta ja toki maistuvat ihan erilaisille, joten kehotan laittamaan molempia, toki oman maun mukaan. (Itse santsasin sekä pippuria että chiliä kuvan ottamisen jälkeen - some like it hot!

Viimeiset parsat taitavat olla nyt käsillä, joten nyt kannattaa vetää vuoden parsakiintiö täyteen! Ensi kevääseen on vielä pitkä aika...

8 kommenttia:

  1. Ahaa, parsa on tuollaisella hyvislistalla! no ehkä minäkin sitten uskaltautuisin ;)
    Kuulotaa tosi kivalta tämä sinun parsaherkkusi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Mustakin tuolle listalle pääseminen parsan osalta oli superyllättävää, muistelin sen jopa olevan dirty dozenissa mutta homma olikin juuri toisinpäin!

      Poista
  2. Kiva idea tuo kurpitsavoin ja parsan kombo. Itse tykkään eniten parsasta pikaisesti grillattuna, mikä onnistuu ihan uunissakin. Täytyypä vielä kipaista kauppaan viimeisille vihervarsille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, parsa grillattuna kuuostaa ihanalta! Mun alkeellisessa uunissa ei valitettavasti ole grillaustoimintoa, mutta uunitettu parsa on kans hyvä herkku onneksi :)

      Poista
  3. Parsa on niin oma favorite keväällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu! Ei tarvitse paljon muuta syödäkään, ja kova ikävä on kevääseen vuoden mittaan! :)

      Poista
  4. Ah miten hyvältä toi näyttää ja kuulostaa! Harmittaa vaan kun täällä on ollut niin surkeita parsoja kokoajan :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olikin mainio kombo! Voi miten harmillista, täälläkin taso on ollut vaihtelevaa ja parhaita kapoisia varsia on saanut etsimällä etsiä... joskus luomuparsat saattavat olla paremmassa kuosissa, kannattaa siis tsekata nekin!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.