torstai 22. toukokuuta 2014

Yhden hengen kahden minuutin suussasulava suklaakakku


Kasuaalisti pistelin eilen iltapalaksi suklaakakkua suklaajädellä ja epsanjalaisilla mansikoilla, ja seuraavankaltaisia huomioita tupsahti mieleeni:

1) Espanjalaisetkin tuontimansikat voivat yllättää, jopa maullaan. 

Koristeluun ulkomaiset mansikat ovat itse asiassa parempia, koska niissä on kauniimpi leikkauspinnan kuvio ja ne ovat kiinteämpiä.


2) Suklaakakku on ihan kelpo iltapala.

Itse asiassa suklaakakku on erinomainen iltapala. Pieni määrä sukulaatia iltalenkin päätteeksi paketoi onnistuneen päivän entistä hekumallisemmaksi, mutta mikä parasta, se myös pelastaa edes hitusen aivan myttyyn mennyttä päivää.    


3) Maitorahkasta ei saa jäätelöä jäätelön kirjaimellisessa merkityksessä, mutta ihan hyvää fro-yota kuitenkin. 

Tämän maitorahkajäätelön ympärillä pitää käyttää ainakin kolmeakymmentä lainausmerkkiä jäätelö-sanaa käyttäessä, mutta frozen treat -fraasille ei valitettavasti ole suomen kielessä luontevaa vastinetta. Pakastettu herkku? Kjeh, ei. Pakastettu maitorahka tummalla kaakaojauheella, vaniljauutteella ja hunajalla maustettuna? Ehkäpä sitten niin, mutta en jaksa enkä halua käyttää niin valtavan kömpelöä ilmaisua.

Jäätelö mikä jäätelö - ennen kuin joku patentoi ilmaisun, aion kutsua myös pakastettua banaanimössöä sillä nimityksellä. Suomen kieli ei vaan taivu nicecream ja frozen treat -tyyppisiin kiertoilmaisuihin.

4) Aito vaniljauute on ihanaa arjen luksusta.

...ja mitä näitä muita kaameita ilmaisuja nyt oli. Jos sinulla ei sitä ole, voit käyttää vaniljansiemeniä joko suoraan palosta tai esim. Urtekramin mustasta pikkupurkista. Hätätapauksessa käytä vaniljasokeria tai jätä kokonaan pois ja katso mitä tapahtuu. Luultavasti siitäkin tulee kakku, toivottavasti ei paha kuitenkaan. 

Ja tärkein meinasikin unohtua: älä kypsennä kakkua kovaksi käppyräksi vaan jätä se juuri ja juuri kypsäksi; näin kakku on suklaisimmillaan. Syö suoraan mukista tai annosuunivuoasta, voin kertoa että kakun riipiminen lautaselle oli työn ja tuskan takana. Länttää iso keko suklaajädeä päälle ja koristele mansikan-, nektariinin- tai persikanpaloilla.

Haarukoi kohti ääntä ja laula hallelujaa. Tai vaikka suvivirttä.   


Reseptin alkuperäinen inspiraatio on Chocolate Covered Katien suklaakakussa, mutta muokkasin reseptiä reippahasti arkiruokailuystävällisemmäksi (ts. pienensin annoskokoa ja vähensin rasvan määrää).

Yhden hengen 2 minuutin suklaakakku (1 annos)
2 rkl speltti- tai kaurajauhoja *
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/4 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

1-2 tl sulatettua kookosöljyä (tai rypsi- tai oliiviöljyä)
2 tl hunajaa
1/2 tl vaniljauutetta
2 rkl maitoa tai vettä

* Tee kaurajauhoa itse kaurahiutaleista laittamalla sauvasekoittimen mukana tulevaan korkeaan ja kapeaan kippoon pari desiä hiutaleita ja sauvasekoittamalla ne hienoksi jauhoksi. Sama onnistunee blenderissä. Ota loppujauho talteen lasipurkkiin, sillä tätä kakkua saatat haluta tehdä toistekin (tai ehkä jopa kolmena peräkkäisenä iltana, kuten minä).

Sekoita mukissa tai annosuunivuoassa kaikki ainekset sekaisin. Mikrota 45-50 sekuntia ja tarkista tilanne: kakku on valmis, kun pinta on juuri ja juuri jähmettynyt, mutta sisus pehmeä ja hieman sulava. Nauti lämpimänä suoraan vuoasta jäden kera - älä lähde turhaan kumoamaan kakkua, sillä se on haastavaa. 

Suklaajäde (1 annos)
1 dl maitorahkaa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljauutetta
1 tl hunajaa

Sekoita ainekset pienessä kulhossa yhteen ja pakasta 1-1,5 tuntia. Sekoita notkeaksi jäätelöksi ja tarjoile kuuman suklaakakun kanssa, jolloin sulanut jäde tekee ihanan kastikkeen kakulle. (Kuvissa ollut jätski ei ehtinyt olla pakkasessa tarpeeksi kauan, joten jätskistä tulee kyllä jätskimäisemmän näköistä kuin kuvissa.)


P.S. Yritäpä sanoa tuo postauksen otsikko monta kertaa peräkkäin niin nopeasti kuin mahdollista. Kieli menee solmuun!  

18 kommenttia:

  1. No jopas..vaikuttaa herkulliselta. Nam! Meikäläinen on makealakossa, ehkä tuota voisi soveltaa :) Rahkajätskistä en olekaan kuullut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää! Toivottavasti makealakko ei enää kestä kauan, sillä tämä kakku on juuri sopivan herkullinen mutta samalla vain hillitysti epäterveellinen sopiakseen arjenkin pikkuherkuksi :)

      Poista
  2. Luuletko, että jauhoina voisi käyttää mitä tahansa (tummia) jauhoja, esimerkiksi täysjyvävehnää tai jotakin gluteenitonta jauhoseosta? Tai kaurahiutaleita ihan sellaisenaan?

    Joka tapauksessa herkulliselta tuo näyttää! :) Sun blogisi on ihan paras, oon tosi monia lempiherkkujani täältä löytänyt terveellisinä versioina. Hyvää sekä keholle että makuhermoille. ;-)

    Voisitko joskus tehdä postauksen siitä, millä tavalla yleensä syöt (mieluusti kuvien kera)? Tarkoitan siis että mitä syöt aamiaiseksi, mitä lounassalaattiisi kuuluu, herkutteletko joka päivä näillä terveysresepteilläsi jne. :) Olisi kiva kuulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että esim. täysjyvävehnäjauhot sopisivat oikein hyvin, samoin gluteeniton jauhoseos toimii varmastikin tässä. Kaurahiutaleita en kokonaisina käyttäisi, sillä tämä kakku on vähän liian hienostunut kaurahiutaleiden purutuntumalle :)

      Ja ihanaa että olet muutenkin tykännyt blogistani, on mahtavaa kuulla että lempiherkuillesi on löytynyt terveellisempiä vastineita! Tällainen palaute on ihan super motivoivaa, joten suuri kiitos sinulle!

      Kiitos myös postausideasta, laitan ehdottomasti harkintaan :) Koen kuitenkin blogini kertovan enemmän ruoasta kuin minusta tai siitä mitä syön, enkä noudata orjallisesti super terveellistä ruokavaliota, vaikka tykkäänkin syödä puhtaita ja mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia ja lautasmallin mukaisesti enimmäkseen. Päivittäisiä ruokiani postaan kuitenkin jonkin verran instagrammiini @pipanen! (http://instagram.com/pipanen)

      Poista
  3. Ihanan näköinen minikakku (yhden hengen bileet meni nyt ehdottomasti to do -listalle). Hassu juttu, taisi olla eilen kun selasin Katien blogia ja törmäsin juuri tuohon nimenomaiseen ohjeeseeen, kerkesit eka toteuttamaan :D

    Mun vatsa ei hirveesti maitotuotteita kestä, mut ton maitorahkan vois varmaan korvata jäisellä banaanilla... Ja lähtisköhän tuo irti helpommin jos sen mikroastian öljyäis? Hmm... Nyt on pakko kokeilla ettei jää vaivaamaan...!1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä on ehdottomasti kokeilemisenarvoinen kakku, olen tehnyt tällä reseptillä ja eri variaatioilla yhden hengen suklaakakkuja jo varmaan parin vuoden ajan :)

      Ehdottomasti jäisestä banaanista ja kaakaojauheesta saa hyvää jädeä! Koska kakku jätetään mutakakkumaisen "puoliraa'aksi", ei vuoan öljyäminen auta vuoasta irtoamiseen (kokeiltu on näissäkin kuvissa olevalla kakunraadolla) vaan kannattaa syödä suosiolla vuoasta. Mutta hyvää oli tosiaan vuoasta suoraan haarukoitunakin!

      Poista
  4. Kivanoloinen ja näköinen ohje, joka nopeaan makeannälkään varsin oivallinen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiti Jatta, tämä onkin varsinaista pikaruokaa - tosin hieman parempaa sellaista!

      Poista
  5. Olin hukannut blogisi kirjanmerkkien epäonnisen katoamisen myös mutta onneksi päädyin tänne uudelleen! Thank god we have Google :)

    Tämä mutakakku oli aivan taivaallista, vaikka käytin hunajan sijaan agavesiirappia. Ja extrana tungin palan Goodion raakasuklaata kakun keskelle ennen mikrottamista. Ai että. Kiitos reseptistä, tulen jakamaan sen blogissani, tietysti kreditit siitä sinulle! Mitäköhän sitä seuraavaksi kokeilisi....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis että kokeilit ja kommentoit! Hyvä mieli minulle, hyvä kakku sinulle ilmeisestikin eli totaalinen win-win! Ihana, en malta odottaa että postailet tästä :)

      Poista
  6. Aivan ihana kakkunen :) Kiitos ohjeesta! Minulla ei ollut vaniljaa, joten maustoin takinan lakritsijauheella ja todella hyvää tuli! Teen varmaan huomenna jo uudestaan :))

    Terv. Niina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina kommentistasi! :) Lakritsi-suklaakakku kuulostaakin aivan ihanalta, todella hyvä idea!

      Poista
  7. Huippublogi, KIITOS! <3 Ja tää ohje meni testiin siten, että mikrottomana tein ohjeen mukaan ja kaapaisin taikinan leivinpaperille vuokaan ja uuniin. 200 astetta ja pidän tässä koko ajan silmällä... Tuoksu on ainakin mahtava! *tsekkaus kelloon* OHO, kello on yli 2 yöllä, thihihi :D Noo herkkuasiat ei aina tuu kello kaulassa, joten vielä iiiso kiitos inspiraatiosta ja ihanaa kun käytät aineita joita löytyy helposti kaapista tähänkin aikaan yöstä :) Keep on going!

    - Ninsku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ninsku ihanasta kommentistasi! :) Toivottavasti olet jo löytänyt uuteen blogiini http://www.maku.fi/blogit/terveen-hyvaa , sillä tämä bloggerin blogi ei päivity enää :)

      Poista
  8. Moi! Ihanalta makuelämykseltä vaikuttaa, uskotko että Cocovin tavallinen luomukaakaojauhe käy tuon tumman kaakaojauheen sijasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Peppi! Tarkoitatko siis sellaista kaakaojuomajauhetta, jossa on muutakin kuin kaakaota? Sellaisella saa varmasti hyvän kakun myös, tosin vähän vähemmän intensiivisen suklaisen :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.