torstai 12. kesäkuuta 2014

Cookie dough-mousse aka gluteeniton vegaaninen proteiinipommi

Eilen tapahtui jotain sangen kummallista.


Olin aurinkoisen kauniissa, sopivan lämpimässä muttei kuitenkaan helteisessä kesäillassa lenkkeilemässä. (Odota hetki, tämä ei ollut vielä se kummallinen osuus.)

Rannassa oli ihmisiä kalassa, hiekkarannalla pari kolme auringonpalvojaa ja lenkkipolulla himojuoksijoita, sunnuntaikävelijöitä ja kaikkea siltä väliltä. Vaikka olen sunnuntaikävelyiden vankkumaton kannattaja, tällä kertaa askel vaihtui vähän reippaampaan tahtiin - oli juuri sopiva vire ilmassa saada vähän happea sireenien tukehduttavasta makeasta lemusta huolimatta.

Hiekka rapisi. Musiikki soi, tosin vain kuulokkeissani. Jossain kaukana kuului autotien levoton hurina. Aurinko kuumotti selkää pienen siivun lenkkipolkua, mutta lehvästöt loivat pian taas toivottua ja kiitettyä varjoa.
    
Sitten se tapahtui.

"Last Christmas, I gave you my heart, but the very next day, you gave it away..."

Joulu hyökkäsi! Suoraan pitkin korvakuulokkeitani!

Kuuntelin Lea Michelen version tuosta jenkkirenkutuksesta (edit. 12.6. 19:16 korjaus: alunperin kyseessä on tietysti Whamin brittirenkutus) kuitenkin hyvällä fiiliksellä. Koska koskaan ei ole liian aikaista aloittaa jouluun valmistautuminen, vai kuinka?

Tai sitten oli vaan hauskaa virnistellä ja antaa vastaantulijoille pähkinä purtavaksi, että millainen pieni sisäpiirivitsi päätäni mahtoikaan painaa. Ylipäätänsä julkisesti hymyilyä tunnutaan pitävän Suomessa vähän höppänänä, joten mikäs sen parempaa kuin rikkoa vähän rajoja.




Tämä tofumousse rikkoo myös joitain rajoja mielenkiintoisella rakenteellaan ja maullaan. Pääraaka-aineena toimiva pehmeä tofu vatkautuu ihanan kuohkeaksi mousseksi, jota maapähkinävoinen vivahde ja taateleiden karamellinen maku hyvin komppaavat. Raakakaakaonibsit tuovat kaakaoisen kirpeitä sattumia ja mukavaa purutuntumaa annokseen.

Mousse on gluteeniton, vegaaninen ja ennen kaikkea herkullinen! Se ei sisällä puhdistettua sokeria ja tarjoaa himppusen pehmeitä rasvoja. Koko reseptissä on noin 15 grammaa proteiinia, joten jälkkäristä jää hyvä ja kylläinen olo. Makeusaste on juuri sopivan hekumallinen pieneksi ruoan jälkeiseksi tai illalla nautituksi herkuksi.

Ah, ravitsemuksellisuusluento oli siinä. Herran kiitos.

Vielä varoituksen sananen: jos et ole tottunut tofun makuun tai et pidä siitä, tämä ei ehkä ole sinun juttusi. Helpommin lähestyttävä tofuherkku, josta ei pääraaka-ainetta kyllä mausta arvaisi, on tämä ihana pähkinäpohjainen suklaakakku. Sitä tarjosin kaksi kesää sitten kesätyöpaikallani, ja kakku herätti pahaa-aavistamattomissa työtovereissani lähinnä keskustelua herkun syntisyydestä ja tuhtiudesta. Score! 



Keksitaikinamousse (1-2 annosta *)
3 Medjoul-taatelia (45 g kivineen) tai muutama kuivattu taateli
2 rkl mantelimaitoa

1/2 pkt (150 g) pehmeää tofua
1 rkl maapähkinävoita
1/2 tl vaniljauutetta tai -jauhetta

2-3 rkl raakakaakaonibsejä

* Kuvissa näkyy koko resepti yhtenä annoksena.

Poista taateleista kivet (jos käytät Medjoul-taateleita) ja laita ne pieneen kattilaan mantelimaidon kanssa. Muussaa miedolla lämmöllä esim. puukapustalla taateleita mantelimaidon joukkoon, kunnes ne sulavat tahnamaiseksi tasaiseksi seokseksi. Laita hetkeksi syrjään jäähtymään.

Sauvasekoita tofu, maapähkinävoi ja vaniljauute pienessä kulhossa tasaiseksi ja kuohkeaksi seokseksi. Pehmeä tofu rikkoutuu ensin tasaisen vanuskasmaiseksi ja mitä pidempään "vatkaat" sauvasekoittimella, sitä kuohkeampaa siitä muodostuu seoksen saadessa ilmaa sisäänsä. Lisää hieman jäähtynyt taateliseos ja sauvasekoita vielä tasaiseksi. Kun olet tyytyväinen moussen kuohkeuteen, lisää lusikalla kevyesti sekoittaen kaakaonibsit.  

Nauti heti tai myöhemmin - säilyy jääkaapissa päivän pari, jos on säilyäkseen. Toisin sanoen ei säilynyt ainakaan minulla! Liian hyvää.

32 kommenttia:

  1. Kovasti olen kyllä tofuun tottunut, mutta siltikään se maku ei sellaisenaan kovin hyvä mielestäni ole. Mutta maapähkinävoihan on ratkaisu kaikkeen ja peittää hyvin tällaisia ei niin miellyttäviä makuja. Meidän kylällä ei pehmeää tofua saa, m utta kun pääsen isompien valikoimien äärelle, aion ehdottomasti ostaa parikin pakkausta! Tätä herkkua voisi kokeilla varsinkin Vekaran proteiinitankkaukseen, kun se syöminen on välillä niin kenkun hankalaa, mutta kasvaakin pitäisi. Enkä itsekään aio jäädä ilman ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mullakin eka lusikallinen oli vähän sellainen, että menikö tää nyt ihan metsään, mutta seuraavalla lusikallisella olinkin jo ihan messissä, ja tänä aamuna rippeet puuron päällä syödessäni olin jo myyty ja rakastunut tähän! En tiedä, ehkä mulla on jotenkin vaillinaisesti kehittynyt makuaisti tai jotain :D Vaikka tuo maapähkinävoi-kommenttisi pitää myös paikkaansa - se ja taatelit kun tekevät kaikesta hyvää!

      Voi voi Vekaraa, toivottavasti hänelle tällaiset terveelliset herkut maistuisivat, niin saisi tarpeeksi energiaa kasvuun! Se se vasta on kovaa työtä :)

      Poista
  2. Oioi! Tämä näyttää juuri mun jälkkäriltä! :) Yleensä vaan blendaan sekaisin mutta ensi kerralla takuulla kokeilen tätä ''vatkattua!''

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Liisa :) Ainakin musta koostumuksesta tuli enemmän moussemainen vatkauksen johdosta, vanukasmaisempia pehmeästä tofusta tehtyjä jälkkäreitä kun olen kans joskus puuhaillut. Mulla on joku ihme tofubuumi päällä, voisin syödä sitä vaikka joka aterialla! Mutta en kuitenkaan näin tee, jotain rotia yritän kuitenkin soijan kulutuksessani pitää :)

      Poista
  3. Oi - onpas herkullisen näköistä, tämä menee heti testattavaksi. Proteiinista plussaa.

    En malta olla kommentoimatta Last Christmasin alkuperää -- se ei ole jenkkirenkutus, vaan ehtaa brittitavaraa (Wham!)
    - Elliska -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, olet oikeassa tuosta Whamista! Olin jo unohtanut koko homman, vaikka jouluna kovasti myös alkuperäistä versiota kuuntelin (ja katselin, se musavideo on niin koomisen vanhanaikainen :D). Aamutuimaan tulee kirjoitettua typeryyksiä hah!

      Kokeile toki ja raportoi, oliko tofupohjainen mousse aivan kaameaa vai aivan ihanaa!

      Poista
  4. Mnjam, osaan kuvitella jo maun suussani! Ehdottomasti testiin siis. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa kivaa, Nanne! Tämän reseptin innoitus tulikin tofuvanukas-keskustelustamme, kun idea jäi kytemään mieleen :)

      Poista
  5. Oottekste kuunnellu mun miehen kanssa samaa levyä? Se alkoi yks pvä yhtäkkiä lauleleen joululauluja, katsoin hieman vinoon... :D

    Tää ohje kuullostaa omiin korviin erittäin jännältä, sillä tofu on niitä ainoita ruokia, joita en oikein saa alas, mutta oot saanut senkin näyttään herkulliselta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, varmaankin ollaan! Aika hauska sattuma kyllä, harvalle joululaulut kävelevät kesäkuussa vastaan!

      Uskon kanssa, että tofu on monelle sellainen juttu, että siitä joko pitää tai ei ollenkaan. Itse tykkään tosi paljon! Tämä jälkkäri vaatii kuitenkin tofun mausta tykkäämisen, koska se hitusen (omasta mielestäni hyvällä tavalla) maistuu tässä :)

      Poista
  6. Voi, täytyypä koittaa jossain vaiheessa, kuulostaa herkulliselta.:) Mistä löydän vaniljajauhetta? Joskus olen sitä jossain kaupassa nähnyt mutten enää muista missä. Kävin S-marketissa yksi päivä ja tarkoitus oli ostaa vaniljajauhetta, mutta ainakaan leivontamaustehyllyltä en löytänyt. Varmaan isommista kaupoista kuten Prismasta ja Citymarketista löytyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Jonneli! Kokeile ihmeessä tätä herkkua, vähän erilaista jälkkäriä saa ainakin, ja maistuu sitä paremmalta, mitä enemmän syö :)

      Vaniljajauhetta löytyy Prismasta ja Cittarista ainakin, Urtekramin musta pieni purkki ainakin pitäisi löytyä kummastakin. Isoissa S-marketeissa ja K-supermarketeissa saattaa myös olla, mutta ei kaikissa varmastikaan. Vaniljan voi jättää halutessaan pois, maistuu varmasti hyvälle ilmankin :)

      Poista
  7. Tofusta saa vaikka mitä! Ja voihan tällaista herkkua tarjota vaikka tulevana jouluna, ehkäpä se siintä muistuttikin.;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta! Olen suuri tofun ystävä, joskus vaan unohdan pitkäksi aikaa sen olemassaolon mutta nyt olen taas löytänyt sen uudestaan, onneksi :)

      Poista
  8. Heh, ensiksikin, ihana alustus reseptiin, kivasti kirjoitettu. :)

    Ja resepti! Voi että! Innostuin ihan hirveästi! Ihan mahtavan nerokas! Kiitos taas, Pipsa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Elina, kiitos itsellesi kommentistasi - sait hymyn huulilleni! Ja tuo tarinahan oli pakko jakaa, olin niin järkyttynyt siitä että kuuntelin joululahjan keskellä hehkeintä kesäkuuta :D

      Poista
  9. Jos reseptissä mainitaan mpv niin meikä on messissä! :D Tämä kuullostaa hyvältä, olen joskus muinoin testannut tofua, mutta en yhtään muista mille se maistuu. Täytyy siis ehkä testata tätä! Noista joululauluista tuli mieleen, että minulla on kyllä ihan kummallinen päänsisäinen jukeboxi; siellä kuuluu välillä listahittejä, välillä lastenlauluja ja välillä vaikka juuri joululauluja. Ja myös sellaisia biisejä, mitä en ole vuosikausiin edes kuullut missään! Ja biisit vaihtuu välillä ihan itsestään, välillä sitten tarttuu telkkarista, tai radiosta joku repeatille :D -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, arvelinkin että mpv saa ainakin sinun huomiosi, A :) Tofussa on kyllä jännä omanlaisensa maku, juuri keskustelin vähän aikaan sitten Nannen kanssa asiasta ja hän kuvaili makua jopa hieman makeanvivahteiseksi (siis ei niinkään makean makeaksi, vaan lähinnä ei-suolaiseksi - hmm, niin vaikea selittää).

      Tuo päänsisäinen jukeboxi kuulostaa kätevältä, ainakin jos on tylsää niin saa ihan automaattisesti vähän viihdykettä! Tuollaisen laitan tilaukseen niin ei tarvitse edes virtaa ipodista kuluttaa lenkillä :)
      Poista

      Poista
    2. Hyvää oli! Minusta tuo tofun maku ei ollut mikään voimakas, ainakaan tuossa moussessa. Melko miedon makuista oli, mutta hyvää ja koostumus ihana! Söin koko annoksen välipalaksi pinaatti-kirsikkatomaatti-avocado salaatin kanssa :) -A-

      Poista
    3. Jee, ihana kuulla! Kiva että kokeilit ja kuulosta koko välipala tosi herkulta! :)

      Poista
  10. Mmmm... Kuullostaa herkulliselta! :)

    VastaaPoista
  11. Moi :) Millaista on pehmeä tofu? Siis ei se muoviin puristettu kuutio?
    Jouluun kannattaa tarttua, jos se eteen tulee, vaikka olisi kesäkuu. Joulu hyökkäsi päällesi lenkillä, minä taas "törmäsin" siihen levykaupassa; ja kas, näin on yksi joululahja hankittuna :D Kesä saa olla piiiitkä ja kuuma, mutta joulua ei voi estää :D
    HennaMaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi HennaMaria! Pehmeä tofu on aika lailla erilaista kuin se muoviin puristettu kuutio - voisi oikeastaan sanoa, että koostumukseltaan se on tuorejuuston ja tavallisen tofun välimuoto. Jalotofulla on ainakin pehmeää tofua valikoimissaan, klik klik. Muilla tofunvalmistajilla en olekaan tainnut vastaavaa tuotetta edes nähdä?

      Hihi, no olet ihan oikeassa tuosta jouluasiasta! Itse en kyllä saa ostettua lahjoja näin aikaisin, tuntuisi että unohdan ne vain kaappiin sitten... tai otan itselleni käyttöön, ei hyvä! Mutta mahtavaa että sinä olet aikainen lintu, etpähän joudu stressaamaan jouluruuhkissa sitten paria päivää ennen aattoa :)

      Poista
  12. Hmmmm, pitäisköhän testata. Aattelin tulla linkittämään mun blogitekstin, koska mainitsen siellä sinun yhden suosituksen:)

    http://arjenhetket.blogspot.fi/2014/06/kiireeton-kesapaiva.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos olet rohkea, niin en näe mitään syytä, miksi ei ;)

      Kiitos että linkkasit, kiva aina nähdä maininta omasta blogistaan :) Mukavaa että pidit Urbanista, musta se on ihan mahtava paikka!

      Poista
  13. Halleluja! Tämä menee kokeiluun asap, ihanan oloinen tapa käyttää tofua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää! Suosittelen, varmasti jääkaapissa tekeydyttyään makut intensiivistyvät entisestään ja mousse on aika herkkua :)

      Poista
  14. Testasin ja tämähän oli aika hyvää :) Aion kokeilla seuraavalla kerralla hieman jäisten vadelmien kera :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi, mukavaa että testasit! Jäiset vadelmat tämän kanssa kuulostaa erittäinkin pätevältä kombolta, kiitos ideasta :)

      Poista
  15. Tuun olemaan ikuisesti kiitollinen tästä ohjeesta, niin loistava tapa käyttää pehmeetä tofua ku en koskaan oo oikeen keksiny sille toimivaa käyttöä! Tofu toi ihanan pähkinäisen maun jo itestään niin jätin mpv:n pois ja muokkasin reseptiä lisäämällä koko tofu pakettia kohden 1 tl raakakaakaojauhetta, ripaus kardemummaa, 1 rkl cookies and cream heraa ja pieni loraus kookosmaitoa, nam. Päivän kohokohta on kun pääsen mun vanukas kipolle. Kiitos vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah miten kauniisti sanottu, eipä kukaan ole aikaisemmin sanonut olevansa minulle ikuisesti kiitollinen mistään reseptistä, joten minäpä kiitän ja kumarran sitä syvimmin tästä ihanasta kommentista!

      Pehmeä tofu on kyllä erinomainen jälkkäreiden pohja ja halpaa kuin saippua (verraten vähemmän vettä sisältävään normitofuun), joten sitä kannattaa proteiinia metsästävän suosia. Tuo sun setti kuulostaa maukkaalta fittiherkulta, mikäs sen parempaa kuin tuunata ideoita omaan keittiöön ja ruokavalioon sopivaksi!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.