sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Kesän fressein pinkki chia-vanukas


Tässä vähän aikaa sitten eräs tuttavani sai kuulla, että bloggaan terveellisemmästä ruoasta. Hänen kommenttinsa oli paras, jonka olen koskaan kuullut:

"Niin, ai siis ne ruoat mitä sä teet siis maistuvatkin ainakin sun mielestä hyvältä?" 

Nauroin makeasti ja vastasin, että kyllä ainakin mun mielestä!

Hän jatkoi kertomalla kokemuksestaan chia-siemenliman (hänen sanansa, ei minun!) parissa, jota hänen superfoodeista innostunut ystävänsä oli hänellä hyväuskoisesti maistattanut. (Jo sanavalinnasta voi päätellä, että tämä tuttavani ei ollut aivan niin vakuuttunut kyseisestä herkusta, jota epäilen jonkinsorttiseksi chia-vanukkaaksi tuttavani käyttämästä lima-nimityksestä huolimatta.)

Itsehän olin vallan välttynyt chia-siemeniltä, joten pystyin vain nyökyttelemään ymmärtäväisenä. Noh, eihän nämä pupellukset ehkä kaikkien juttu kuitenkaan ole... vaikka kaverini on urheiluhullu, erittäinkin timmissä kunnossa oleva nuori nainen, eli suoranaisesti kirkkainta superfoodien ja terveellisempien herkkujen kohderyhmää!    

Nautin chia-siemeniä elämäni ensimmäisen kerran tällä viikolla. Terveellisemmästä ruoasta bloggaavalle oli aikamoinen saavutus päästä näinkin pitkälle elämässä ennen altistumista chia-siementen hämmentävään maailmaan, mutta nyt sekin on sitten koettu. En ole varsinaisesti kokenut valaistumista, joten ymmärrän kyllä kaverini mielipidettä. Varsin suolainen hinta on myös ollut kuiluna chia-siementen ja minun välilläni - esimerkiksi pellavansiemenet kun ovat paljon edullisempia ja ravintoarvoiltaan samankaltaisia - mutta kun bongasin chiaa irtomyynnissä Ateneuminkujan Punnitse & Säästässä, en voinut enää vastustaa.

Tämä kirpeän raikas, vain aavistuksen makea chia-vanukas on kesän paras raikastaja. Chia-siemenet turpoavat nesteessä ja tekevät koostumuksesta ihanan marmeladimaisen. Tämä vanukas on mainio pieni välipala kesän helteisiin, sillä siemenet luovat vatsaan miellyttävän täyden tunteen ja verigreipin korkea A- ja C-vitamiinipitoisuus suojelevat inhottavalta kesäflunssalta, jota on nyt kovasti liikenteessä.   

Nyt tarvitaan ne helteet vaan takas. Mieluiten ennemmin kuin myöhemmin. Kiitos. 


Verigreippi-chia-vanukas (1 annos)
1 verigreippi
3 rkl chia-siemeniä
½-1 rkl hunajaa

Kuori greippi (niin kuin kuorisit appelsiinin, valkoiset nöyhdät voi jättää) ja blendaa/sauvasekoita tasaiseksi. Sekoita lusikalla joukkoon chia-siemenet ja hunaja. Kaada esimerkiksi lasipurkkiin, sulje kansi ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia, mieluiten yön yli (= 8 h).

12 kommenttia:

  1. Aahhaahhaa! tuo chialima saattaisi olla seurausta siitäkin, että jo pitkään on puhuttu pellavansiemenlimasta. Ja sekin kyllä aika karmealta kuulostaa minusta!
    Voin tunnustaa, että itse olen aika ihastunut chiaan, vaikka eihän se itsessään oikein miltään maistu. Muttakun nuo terveellisemmät ruuat vetoavat minuunkin, niin chia on vastaus siihen. Hillot, kiisselit, puurot ja vanukkaat nam.
    Verigreippivanukkaasi kuulostaa minusta oikeinkin maistettavalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, musta toi lima-sanan käyttö oli niin mahtava, varsinkin kun mun kaveri ei selvästikään ollut vakuuttunut chian syömäkelpoisuudesta ;)

      Chia on juurikin ihana siinä, että sen ominaisuudet ovat niin hassun hauskat, että toista samantyyppistä siementä ei tietenkään taida löytyä. Nuo chia-hillot ja -kiisselit ovatkin vielä ihan kokeilematta! Muistan vieläkin, että ensimmäinen resepti jonka blogistasi luin oli juurikin chia-hilloresepti (mustikkahillo tms.? En enää muista, siitä on jo 2 vuotta aikaa melkein!), joten ehkäpä haenkin tontiltasi siihen sitten inspiraatiota :)

      Poista
  2. Itse olen joitakin kertoja chia-siemeniä käyttänyt, joten tuttuja ovat. Tätä reseptiä täytyykin kokeilla joku kerta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitää kyllä vähän mietiskellä, mitä innovatiivisia tapoja käyttää chiaa onkaan. Nimittäin ovat aika erilaisia kuin kaikki muut siemenet ominaisuuksiltaan :)

      Poista
  3. Herkullinen ja helppo resepti - minäkin vasta äskettäin olen maistellut jogurtin kanssa näitä siemeniä - kiitos inspiraatiosta, nyt surauttelen myös vanukkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mm, jogurtin kanssa pitääkin kokeilla! Pieni raksuminen ja poksuminen tuo hyvää vaihtelua jogurtin yksitoikkoiseen rakenteeseen :) Kiitos itsellesi kommentin jättämisestä!

      Poista
  4. Ehdottomasti testattava tätä! jes! Kiitos! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla :) Suosittelen kyllä virkistäväksi pikku välipalaksi helteiseen päivään!

      Poista
  5. Heippa, mä en ole koskaan noita chia-siemeniä käyttänyt, niin kysyisinkin sulta, että miten niiden koostumus siinä "tekeytyessä" muuttuu? Pehmeneekö ne tai sulautuuko yhtenäiseksi massaksi vai miten? Mua kiinnostais hirveesti kokeilla, mut mun maha ei pähkinöistä/siemenistä tykkää, ne ei vaan jotenkin kai sula. Pohdin josko ne tuossa ei olis sellasia kovia siemeniä enää ja uppoais mullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Chiat muuttavat nesteen geelimäiseksi ja siten pehmenevät itsekin nesteessä sellaisiksi vähän "limaisiksi" (miellyttävällä tavalla) palleroiksi. Chialiman pitäisi olla aika helposti sulavaa ja tehdä hyvää vatsalle, aivan kuten pellavansiemenlimankin. Siemenien/pähkinöiden korkea rasvapitoisuus voi myös olla joidenkin vatsalle haaste, mutta chian pitäisi käsittääkseni olla kuitenkin geelinä nautittuna sieltä helpoimmasta päästä sulaa. Kannattaa ehkä kokeilla irtomyynnistä pieni määrä, jos mahdollista, ensin ja ostaa sitten lisää, jos vatsa tykkää.

      Poista
  6. Moikka! Itsekin olen välttynyt chia-siemeniltä tai ehkäpä vältellyt niitä kermaisen hinnan takia, mutta nyt sorruin kokeilemaan. Rakenne on todella kummallinen, jos liotettuja siemeniä eli sitä geelimössöä syö pelkistään, mutta puuron sekaan sopi oikein kivasti! Jatkossa kuitenkin taidan heittää puuron joukkoon pellavansiemeniä, rakenne kun tosiaan on suht samanlainen mutta hinta tuplasti halvempi ;) mutta ihana tämä resepti! Täytyy kokeilla, kun verigreippi on niin hyvää :)

    http://theflowmode.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Rakenne chiassa on kyllä aivan omaa luokkaansa, hyvin erikoislaatuinen, joten varmasti jakaa mielipiteitä :) Itse tykkään, mutta juurikin tuon hinnan takia en kovi tarvitsevani päivittäiseen ruokavalioon hyvästä ravintoarvoprofiilistä huolimatta. Kyllä kotimaiset pellavansiemenet on mulla lähempänä sydäntä! Erityisesti tuorepuurossa kaurahiutaleiden kera pellavansiemenrouhe on parasta!

      Kokeile toki tätä, rakenne on minusta hauskan marmeladinen :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.