maanantai 16. kesäkuuta 2014

Maailman mehevimmät jauhottomat kurpitsabrowniet

Tässäpä ehkä maailman mehevimmät ja menevimmät browniet - aka kurpitsaa valeasussa.



 Mehevyyden salaisuus leivonnassa on yksinkertainen: vähemmän jauhoja! Siksi näissäkin browniessa on raakakaakaojauheen lisäksi vain kaksi ruokalusikallista kookosjauhoja, eikä lainkaan viljatuotteita. Joskus mutakakuissa ja muissa korvataan jauhot lisäämällä suklaan, rasvan ja sokerin määrää, mutta näissä browniessa pääroolia näyttelee kurpitsa, sokeri ja suklaa ovat vain säestäjän roolissa.




 Sokerista ja suklaasta puheen ollen, sain Greenroomilta testiin pari Big Tree Farmsin tuotetta: kookospalmusokerin (vaaleaa Blonde-versiota) sekä TRU RA-raakakaakaojauheen. Molemmat tuotteet ovat luomua, vegaanisia ja ainakin sokerissa on maininta gluteenittomuudesta.  Big Tree Farms on saamani esitteen mukaan Indonesian suurin luomusertifioitu elintarvikeyritys, jonka filosofiana on toimia yhdessä viljelijöiden kanssa ruoan laadun ja turvallisuuden takaamiseksi. Heidän tuotteitaan olen nähnyt myytävän ainakin Prismassa ja Ruohonjuuressa.

Kookospalmusokerin maku on paljon pehmeämpi ja pyöreämpi kuin tavallisen sokerin pistävän makea maku, ja siinä on puhdistettua pöytäsokeria enemmän ravinteita jäljellä sisältäen myös 16 ihmisen tarvitsemaa aminohappoa. Itselleni tärkeämpi seikka on nimenomaan tuo miellyttävä, hieman karamellinen maku. Raakakaakao sen sijaan maistuu kirpakasti kaakaolle ja tuo suklaisen maun jo pienellä määrällä leivonnaisiin tai, mikä parasta, raakaherkkuihin, esimerkiksi pähkinä-taatelipalleroihin. Kuten varmasti tiedätkin, raakakaakaossa on paljon antioksidantteja, jotka kuumentamattomuuden vuoksi ovat paremmin tallella prosessoidussa tavallisessa kaakaojauheessa.

Näistä eväistä päätin tehdä jotain oikein suklaista, joten browniet olivat luonnollinen valinta. Kurpitsa- tai bataattibrownieta olin halunnut jo ajat päivät kokeilla, joten nytpä pääsin tuumasta toimeen kurpitsaversion kanssa. 

Ja miten meheviä browniesta tulikaan! Kurpitsasoseen kosteuden ansiosta koostumus on oikein fudgemaisen tahmainen, maku aikamoisen suklainen tummilla suklaasattumilla ryyditettynä. Piknikseuran mielestä minttu- tai appelsiiniöljyllä tai chilillä maustettuna näihin saisi kelpo potkua, enkä kyllä asetu vastarintaan tässä asiassa. Pikku something extra nimittäin tekisi mausta varmasti vielä potenssiin sata mielenkiintoisemman.

 
Nauti hyvässä seurassa ulkosalla tai vaikkapa kahvikupposen kanssa.



Resepti sai kaukaista inspiraatiota Lemons and Basil -blogin bataattibrowniesta.

Kurpitsabrowniet (12-16 brownieta)
1 pienehkö myskikurpitsa (reilu 2,5 dl valmista sosetta)
2 kananmunaa
1/2 dl (manteli)maitoa

3/4 dl raakakaakaojauhetta
3/4 dl kookospalmusokeria
2 rkl kookosjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa
1/2 tl hienoa merisuolaa

100 g tummaa suklaata paloiteltuna (käytin 86-prosenttista)  

Halkaise myskikurpitsa ja koverra sisuksesta nauhamainen siemenhöttö pois. (Erottele siemenet nauhoista ja ota ne talteen, huuhtele lävikössä ja paahda suolan ja pienen oliiviöljylorauksen kera 200 asteessa n. 15 min. Nauti esim. salaatissa tai snäckinä.) Pilko kurpitsa leveyssuunnassa paloiksi ja laita leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes haarukalla tökätessä ovat aivan pehmeitä.

Anna kurpitsoiden hieman jäähtyä (ettet polta näppejäsi) ja poista sitten veitsen avulla kuoret kurpitsanpalasista. Soseuta kurpitsat kulhossa haarukalla tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon munat ja maito ja sekoita tasaiseksi.

Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja hulauta märkien joukkkoon. Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin. Kaada leivinpaperilla päällystettyyn neliönmalliseen lasagne- tai muuhun uunivuokaan (18 x 18 cm).

Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla n. 40-50 minuuttia tai kunnes hammastikkuun ei tartu taikinaa. 

24 kommenttia:

  1. Huhhuijakkaa miten herkulta näyttää! :)
    Tätä minä kyllä kokeilen seuraavalla kerralla kun superleipomisvimma iskee ;)
    Ja en kestä miten nättejä kuvia sulla taas on... Kuvakateus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, Hilla! :) Äläkä mitään kuvakateudesta höpötä, kyllä se on maku joka ratkaisee! Btw tein niitä sun kukkakaalirieskoja, oli ihan tajuttoman herkkuja!!

      Poista
  2. Onpa mehevän ja sellaisia sopivan kostean näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna, sellaisia ne olivat myös ihan IRL :)

      Poista
  3. Oi NAM! Ripaus appelsiininkuorta tohon vielä sekaan ja voilá. Näyttää kyllä tasan just niin mehevältä kuin brownien pitääkin olla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta, se appelsiinilisä ois ollu iha huippu! Varsinkin kun olisi kivasti sopivasti myskikurpitsan väreihinkin vielä. Kiitos Aino kommentistasi! :)

      Poista
  4. Hui mitä herkkua! Maistuisi hyvinkin kahvin kanssa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jatta! Niin mustakin... ja maistuu myös aamuisen marja-tofu-"jugun" päällä juuri nyt! :)

      Poista
  5. Eikä, ihan mielettömän näköisiä ja kuuloisia brownieita! Näitä on ihan pakko tehdä, joko tuolla kurpitsalla tai mainitsemallasi bataatilla. Kivaa vaihtelua papuleivoksille, joista välillä tuppaa puuttumaan se kaivattu mehevyys ja kosteus, ainakin mun tekeleiden kohdalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia, Miia! Totta kyllä, että papubrowniet harvoin ovat kovin meheviä tai kosteita, ne ovat enemmänkin kovin tiiviitä ja intensiivisiä... nämä ovat kyllä siinä suhteessa ihan erilaisia koostumukseltaan! Tykkään molemmista, mutta ehkä näistä ainakin juuri nyt hitusen enempi?

      Poista
  6. Voiko tuon kurpitsan vaihtaa bataatiksi ihan huoletta? Jotenkin tutumpi ja turvallisempi tuo bataatti meinaan...:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En ole itse kokeillut bataatilla, mutta uskoisin sen toimivan, vaikkakin rakenne voi olla hieman tiiviimpi, koska bataatissa on enemmän tärkkelystä. Varmaan parista pienehköstä (reilu 1 kg yhteensä) tulee tuo 2,5 dl sosetta paahtamisen jälkeen, ja bataatit kantsii kuoria ja pilkkoa paloiksi ennen paahtamista (about sama aika kuin ohjeessa kurpitsalle). Bataatti on paljon myskikurpitsaa makeampi, joten sokerin määrää voi maistella taikinaa tehdessä. Jos testaat, niin kerro toki toimiko! :)

      Poista
    2. En ole sama ano, joka bataatista kysyi, mutta tuunasin ohjetta eilen itse mm. bataatilla. Toimii kyllä :) Sokeria laitoin ihan ripauksen vain, ihan siitäkin syystä, ettei kaapissa sattunut olemaan mitään super tummaa suklaata.

      Kiitos reseptistä, vaikka menikin taas oma versio vähän mutkat suoriksi oikoen :D Bataattia laitoin n. 3dl ja suklaan sulatin ennen taikinaan lisäämistä - tuli aika loistavan suussa sulava koostumus! Tummemmalla suklaalla saisi varmaan vielä syntisemmän makuelämyksen...

      Poista
    3. Oijoi, huippua että kokeilit bataattiversiota! Kuulostaa mainiolta tuo mutkat suoriksi -versiosi :) Suklaan sulattaminen kävi itsellänikin mielessä, mutta laitoin lopulta sattumina - ehkä ensi kerralla sitten suoraan virtana joukkoon!

      Kiitos että kommentoit :)

      Poista
  7. Kokeilin tänään tätä reseptiäsi. Tuli kyllä aivan järjettömän herkullisia brownieita! Kiitos mahtavasta reseptistä! : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos!!! Kommenttisi teki taasen minut järjettömän iloiseksi :)

      Poista
  8. Moi,

    hei voihan näitä pakastaa? :) Pakko tehdä jo tänään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En näe mitään syytä, miksi ei, mutta en ole itse kokeillut. Papubrownieta olen kyllä pakastanut hyvällä menestyksellä. Yleensä kuitenkin paistetut leivonnaiset pakastuvat hyvin ja maistuvat myös jääkaapissa/huoneenlämmössä/mikrossa (jälkimmäisessä nopean, ettei mene kuivaksi) sulatuksen jälkeen. Kerro toki mitä pidit, jos kokeilet! :)

      Poista
    2. Hyvää oli, tujakan tummaa suklaista! :) Marabounrakastajille en tarjoaisi ja välillä sitä on itsekin saatava, mutta oikein hyvä "arkisuklaakakku" ja kesti tosiaan sen pakastamisenkin.

      Poista
    3. Voi miten kiva, että kokeilit ja tykkäsit! Olet kyllä oikeassa, että Maraboulle tämä ei maistu, mutta ehkäpä maailman kulunein fraasi "aikuiseen makuun" kuvaisi tätä tummaa makumaailmaa :) Hyvä, että pakastaminenkin tuli kokeiltua, kiitos että raportoit!

      Poista
  9. Wou, tää kuulostaa niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansku - kieltämättä oli ihan onnistunut viritys! Ei luonnollisestikaan maistu kurpitsalle, vaan kurpitsa tuo juuri hyvän kosteuden ja rakenteen. Tänä kesänä on tullut tehtyä paljon enemmän marjaisia juttuja, mutta hyvä yksi suklaaherkkukin on siellä välissä olla, varsinkin kun tässäkin käytetään kauden kasviksia :)

      Poista
  10. Mahtaiskohan toimia ihan kesäkurpitsaraasteella?

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.