maanantai 30. kesäkuuta 2014

Pizzanmakuinen paputahna - arkiruokailun herkkuhetki



Olen ollut viime aikoina ihan koukussa tähän tomaattisen paputahnaan. Maku muistuttaa jollain tapaa pizzasta, sillä tässä tahnassa maistuu vahvasti makea tomaattipyre, raikas tuore basilika sekä aromikas oliiviöljy. Koska oliviöljy on kriittisessä roolissa, kannattaa panostaa hyvään oliiviöljyyn, jonka mausta pidät.

Syön tätä paputahnaa tuoreiden porkkana- ja kurkkutikkujen kera välipalaksi, käytän ruisleivän päällä herkullisena levitteenä kera romainesalaatinlehtien, ja olenpa nauttinut tätä vaikka kuinka monella päivälliselläkin esimerkiksi kasvisten, tattarin ja paistetun tofun kera.

Tämä on oivallinen arkiruoka, sillä tahnaa voi tehdä ison satsin kerralla ja jättää jääkaappiin odottamaan käyttöä. Sieltä sitä on sitten hyvä napsia pienen nälän karkokkeeksi tai lisukkeeksi aterialle. Kikherneet tarjoilevat mukavasti proteiinia ja kuitua: keitetyissä kikherneissä on 8 g protskua ja 10 g kuituja sadassa grammassa. Pavut ovat vähärasvaista syötävää, joten ne tarvitsevat rinnalleen oliiviöljyä, josta saa kosolti hyviä rasvahappoja. Näin paputahnasta tulee kylläinen ja ravittu olo.

Kikherneet ovat myös hyvin edullista ruokaa, etenkin jos keität ne itse. Tämä vaatii vain hieman etukäteissuunnittelua, sillä papuja pitää liottaa yön yli ja keittää noin tunnin ajan. 15 minuutin keittoajan vaativat pikapavut ja purkkipavut ovat toki erinomainen pikaruokavaihtoehto nekin.

Tomaattipyre johon tässä reseptissä viittaan on sitä pienenpieneen metallipurkkiin tiivistettyä, ihanan makeaa ja paksua tomaattitahnaa, jota esimerkiksi pizzan päälle levitetään (välttää muuten pizzan vettymisen, toisin kuin kosteampi tomaattisoossi). En siis tarkoita sellaista juoksevaa tomaattikastiketta tai -sosetta, vaan nimenomaan sitä kondensoitua pyrettä. Vain sillä saa syvän tomaatin maun ja etenkin makeuden.

Maanantaikin voi maistua hyvältä!



Tomaattinen kikhernetahna
3 dl keitettyjä kikherneitä *
1 prk (70 g) tomaattipyrettä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2-1 dl kylmää vettä
nippu tuoretta basilikaa
nippu tuoretta lehtipersiljaa
1 tl paprikajauhetta
ripaus suolaa
pippuria maun mukaan

* Keitä omat kikherneesi ja säästä: osta kuivia kikherneitä laatikossa, huuhtele siivilässä ja liota runsaassa kylmässä vedessä yön yli. Valuta ja huuhtele taas siivilässä ja keitä n. 1-1,5 h pienellä lämmöllä, kunnes pavut ovat pehmeitä. Keitä kerralla iso satsi ja pakasta loput tai säilytä jääkaapissa.

Hienonna ainekset yleiskoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Aloita puolella desillä vettä ja lisää sen mukaan, miten paksua tahnaa haluat; kasvisten dippaamiseen kuvissa näkyvä paksumpi versio käy paremmin, levitteeksi kannattaa taasen tehdä hieman ohuempaa. Tarjoiluun voit vielä vähän ropsauttaa oliiviöljyä päälle halutessasi. 

12 kommenttia:

  1. Tässä oiva lisuke omiin dippeihini, joita tykkään kasviksille laittaa, sillä antaa jotenkin ruokaisuutta ja täyttää kivasti.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta Jatta! Kasvikset + dipit = parasta kesäruokaa ikinä, niin helppoa ja maukasta kun tuoreet porkkanat ja kurkut ja kukkakaalit ovat parhaimmillaan.

      Poista
  2. Tämähän onkin kiva kikhernetöhnän versio. Tomaattipyre antaa varmasti mukavan maun. Täytyypä laittaa muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen se kyllä tekee! Joskus teen kans aurinkokuivatuista tomaateista ja sekin on maukasta, mutta musta toi tomaattipyre on vielä parempi juuri makeuden takia.

      Poista
  3. Tämä on juuri sitä mitä nyt tarvitsen :) Mulla on ihan älytön määrä kuivattuja papuja odottmassa, kun mummo päätti lähettää virosta tuliaisia. Viikonloppuna rupeankin keittopuuhiin, joten ainakin tätä on siis tehtävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana mummo! Kuivatut pavut tulevat ainakin tässä huushollissa aina syödyksi, sillä olen varsinkin kikhernerohmu pahimmasta päästä. Oi, viikonloppukokkaukset ovat parhaita :)

      Poista
  4. Kuulostaa hyvältä, pitääpä testata! Kiitos vinkistä ;-)
    http://milkainnamaaria.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä, on muuten hyväää!

      Poista
  5. Kuullostaa tosi hyvältä!

    Tykkään tosi paljon kikherneistä, teen aina silloin tällöin niistä ja pavuista salaattia. Sekaan paljon valkosipulia ja yrttejä. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä myös! Kikherne-/papusalaatti kuulostaa hyvältä, varsnkin tuolla valkosipuli/yrttilisäyksellä! Voin vaan kuvitella, miten hyvin valkosipuli käy papujen kaveriksi - miksi en olekaan sitä kekkannut koskaan?!

      Poista
  6. Täytyy heti tulla sanomaan, että oli muuten tosi hyvää kun tänään tein tätä. Sä olet kyllä ihan nero näiden reseptiesi kanssa. 😊 Kiitos vielä tästäkin herkusta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin, ettei tätä helteisen aurinkoista sunnuntaiaamua saa enää paremmaksi, mutta kiitos kommenttisi, päiväni kirkastui entisestään! Ihana kuulla siis, että maistui, ja kiitos itsellesi, että kokeilit ja kommentoit :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.