sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Porkkanamuffinit kevyemmällä tuorejuustokuorrutteella

Jos kertoisin, että katselet juuri pursotettua raejuustoa, uskoisitko?


Toinen ja ehkä vielä tärkeämpi kysymys: maistaisitko?



Porkkanakakku on kesäleivonnainen: huoleton, helppo, ei liian tuhti mutta samalla sekä ihanan huokoinen, aika lailla makea että riittävän mielenkiintoinen porkkanaisilla ja mausteisilla makuvivahteillaan ollakseen sunnuntaikahvittelun arvoinen.

Minulle porkkanakakku on myös ehdoton kesäloman symboli, sillä nuorempana leivoin sitä ainakin kerran pari kesässä ja kutsuin erään toisen porkkanakakun ystävän kakkukahveille. Siinä sitä sitten fiikattiin, syötiin paksulla tuorejuustokuorrutteella hunnutettua kakkua pala jos toinenkin ja kelluttiin kesälomalaisen huolettomassa pumpulissa, jossa päivän suurin kohokohta on rannalle pyöräily ja suurin tragedia mansikka-Eskimoiden loppuminen jäätelökiskalta.  


Näissä porkkanakakkumuffineissa (aka porkkanamuffineissa) on säilytetty tuo alkuperäisen inspiraation paksu tuorejuustohuntu, samoin mausteisuutta ja kakun huokoisuutta on uskollisesti mukailtu. Nämä muffinit ovat kananmunattomat, joten kuohkeus syntyy omenaviinietikan sekä leivinjauheen ja ruokasoodan avustuksella. Suuri Lässähtäminen tapahtuu väistämättä uunista nostamisen jälkeen, mutta älä huoli: tasapaksut muffinit saavat vielä hemaisevan tuorejuustopeiton ylleen.

Kuorrutuksessa on käytetty enimmäkseen rasvatonta Xtran raejuustoa, joka on sopivan pienirakeista muodostuakseen kauniiksi pursotettavaksi kuorrutukseksi. Kesolla on kuulemma myös sopivanlaista sileää raejuustoa, mutta suomalaistyyppistä raejuustoa, jossa on selkeitä "rakeita", ei tähän kuorrutteeseen kannata käyttää.

Pieni määrä täysrasvaista Philadelphian tuorejuustoa on kuorrutuksessa tukevoittamassa sitä ja tuomassa klasssista tuorejuustokuorrutuksen rasvaista makua. En suosittele vähärasvaisia tuorejuustoja tässä, sillä a) käytetty määrä on niin vähäinen, b) ne ovat kaksi kertaa kalliimpia, ja c) maku on ainakin niissä 5-prosenttisissa aivan karmea.   

Mille se raejuustokuorrutus sitten maistuu? Kjah, hyvä että kysyit! Kuorrutus maistuu aika lailla tuorejuustokuorrutukselle, mutta paljon vähemmän makealle ja hieman vähemmän rasvaiselle sellaiselle. Tämä lienee luonnollista ja väistämätöntä, kerran perinteisessä tuorejuustokuorrutuksessa on puoli laatikkoa tomusokeria ja hyvä toti voitakin. Tässä kuorrutuksessa on kaukaista makeutta vain nimeksi, mutta vaniljan reipas maku ja tuorejuuston... no, tuorejuustomaisuus, kyllä paikkaavat sokerin ja voin puutetta kuin hammaslääkäri reikiä koululaisten hampaista kesäloman jäljiltä. (Hihi.)

Jos alat leipoa än-yy-tee-NYT, sinulla on vain 45 minuuttia aikaa laittaa kahvipannu porisemaan.    


Porkkanakakkumuffinit tuorejuustokuorrutteella (6 muffinia)
2 dl spelttijauhoa
1 rkl kanelia
1 tl piparkakkumaustetta
(1/2 tl muskottipähkinää)
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa

1 iso porkkana (reilu 1 dl raastettuna)
1 dl maitoa
1/2 dl hunajaa
1/2 dl rypsi- tai kookosöljyä
1 tl vaniljauutetta (tai vaniljajauhetta)
1/2 rkl omenaviinietikkaa

kuorrutus:
1 dl pienirakeista (rasvatonta) raejuustoa (esim. Xtra tai Keso)
50 g maustamatonta täysrasvaista tuorejuustoa
1/2 tl vaniljauutetta (tai vaniljajauhetta)
1 tl hunajaa

koristelu:
itsetehtyä raakasuklaata raastettuna

Sekoita kuivat aineet kulhossa yhteen. Kuori ja raaste porkkana hienoksi raasteeksi. Laita porkkanaraaste toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon loput kosteat aineet. Lisää sitten jauhoseos kosteiden joukkoon ja sekoita kevyesti ja nopeasti tasaiseksi - liika sekoittelu tekee muffineista sitkeitä, joten kevyt tasoittelu riittää.

Vuoraa muffinipelti paperisilla muffinivuoilla ja lusikoi taikina tasaisesti vuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia tai kunnes muffiniin työnnettyyn haarukkaan ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ainakin 15 minuuttia ja tee sillä välin kuorrute.

Sauvasekoita raejuusto ja tuorejuusto pienessä muovikipossa aivan tasaiseksi niin, ettei raejuustomöhkäleitä ole enää erotettavissa massasta. Lisää vaniljauute ja hunaja ja sauvasekoita tasaiseksi. Lusikoi kuorrute tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota haluamasi kuvio jäähtyneille muffineille. Voit myös levittää kuorrutteen veitsellä halutessasi. Raasta päälle vielä (raaka)suklaata tai koristele esim. kookoslastuilla tai raastetulla (luomu)appelsiinin kuorella.



Minkälaisia muistoja sinulla on lapsuuden ja/tai nuoruuden kesälomista? Entä odotuksia mahdolliselle juuri alkaneelle tai tulevalle kesälomalle?

12 kommenttia:

  1. Oi että, kuulostaa ihan hurjan hyvältä! Jos vaan joskus huvittais leipoa ni teen varmasti näitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, miten jotakuta ei voi huvittaa leipoa? Hih, mä en vaan voi moista käsittää :) Minusta tuntuu, että voisin leipoa kaikkien muidenkin puolesta, koska leivonnaisten paras puoli on juurikin niiden leipominen, eikä välttämättä syöminen (paitsi tietysti taikinan syöminen, mutta se kuuluu leipomiseen eikä varsinaiseen syömiseen).

      Poista
    2. Koska asun alivuokralaisena, eikä siks oo omaa keittiötä ja kaikki keittiön välineetkin on niin erilaisia ku mitä ite haluaisin :D aikasemmin mäki siis rakastin leipomista (ja just nimenomaan sitä tekovaihetta, en syömistä :D ...paitsi sen taikinan.), mut nykyään yritän viettää mahdollisimman vähän aikaa keittiössä :D

      Poista
    3. Voi sinua, todellakin saat sympatiani puolellesi! Nyt ymmärrän :) Toivottavasti pian pääset oman keittiön herraksi ja takaisin taikinan syönt... köh, leipomiseen!

      Poista
  2. Pitää lisätä nämäkin leipomisjonooni! Siellä on jo paljon sinun leivonnaisia ;) Oot huippu!

    Uuden blogini löydät www.myfreidom.blogspot.fi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos uudesta osoitteesta, pitää päivittää lukemistoon :) Mahtavaa jos löydät jotain kokeilemisen arvoista ja odotan jo innolla reportaasia, jos jotain päädyt kokeilemaan!

      Poista
  3. Kuullostaa ihan hurjan hyvältä, raejuusto on hyvää, joten en epäile yhtään sen sopivuutta kuorrutteeksi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, no niinpä! Täällä toinen raejuustofani, vaikka nyt vihersmoothievimmassa ovat maitotuotteet jääneetkin vähän vähemmälle toistaiseksi. Noh, nämä kaudet tulevat ja menevät, pian varmaan taas vetelen rahkaa innoissani...

      Poista
  4. Käääääk! Täällähän oli myös vaikka mitä ihanuuksia :P itselläkin oli tosiaan pieni tietokonebreikki... Näyttävät ihan superhyviltä! :)
    Mullakin on ollut jonkin sortin visio päässä pyörimässä tällaisista porkkanakakkumuffineista. Katsotaan koska toteutuu ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietokonebreikki tekee kyllä välillä hyvää! Varsinkin hyvillä keleillä ei tee yhtään mieli kykkiä sisällä :)

      Jäänkin odottelemaan sun muffineja, varmasti herkkua saat aikaiseksi sun vatsalle sopivista ainesosista!

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta ! Testailin tänään ja hyviä tuli :) Lisäsin taikinaan vielä kardemummaa ja kuorrutteeseen raastoin sitruunan kuorta. Mulla ei ollut omenaviinietikkaa, mutta mun mielestä koostumus oli silti sopivan kostea, ei ollenkaan sitkeä tai lättänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva että kokeilit, ja suuri kiitos kommentoinnista! Kardemumma onkin tosi hyvä lisäys taikinaan, samaten tuo sitruunankuori kuorrutteeseen. Toivottavasti kommentoit myös jatkossa, kiva kuulla sinusta :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.