keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Ihana taatelitahna {aka hymyjä purkissa}


Miksi minua alkaa hymyilyttää aina, kun syön taateleita? Onko taateleissa jotain ihmeellistä hyvän mielen entsyymiä, vai onko se vain äkkinäinen makea sokerihumala, joka saa aina suupieleni kääntymään ylöspäin?

Vähän niin kuin aamukahvi: sitä voi olla ihan aikaansaamaton zombi, kun kello lyö kuusi kakskytviisi, mutta jo ensimmäinen siemaisu tummaa paahtoa romanttisen ruusuisesta pienestä kahvikupista nautittuna saa taas hymyn huulille ja päivän alkamaan oikealla nuotilla.

Ja taatelihan muuten käy erinomaisesti yhteen kahvin kanssa: ja jos jokin asia on hyvä ja jokin toinenkin asia on hyvä, ne yhdistämällä saa aikaan jotain vielä erinomaista. Matematiikka on siitä kaunis taiteen laji, että sitä voi ja ehdottomasti pitääkin soveltaa keittiöön. Tosin ruoan kanssa yhteenlasku on hyödytöntä, sillä raaka-aineet täydentävät toisiaan, ja niistä syntyy jotain eksponentiaalisesti parempaa!     

(Vain tosi nörtti aloittaa kertomalla taateleista ja hymyistä ja päätyy kolmessa kappaleessa kahvin kautta matematiikkaan.)

Olen syönyt tätä taatelitahnaa muun muassa tuorepuuron päällä aamupalalla. Kun tuorepuuron kylkeen laitetaan teelusikallinen maapähkinävoita ja pienenpieni sipaisu tätä taatelitahnaa, on elämys kahvin kera suorastaan juhlallinen. Eikä ole väliä, onko kyseessä hämyisän sateinen maanantaiaamu ja koko viikon arkiaskareet edessä vai lokoisa aurinkoinen sunnuntai sekä hienosti katettu brunssipöytä naurun kera tarjoiltuna - kun päivän aloittaa hymyllä, siitä tulee hyvä.  


Uskon vakaasti tämän tahnan käyttökelpoisuuteen leivonnassa: raakapatukoita ja -kakkuja makeuttamaan ja uunin kautta käyviä leivonnaisia mehevöittämään. Toimiva kombo olisi myös pala mahdollisimman tummaa suklaata tai raakasuklaata, röyhkeä teelusikallinen pähkinävoita ja sipaisu tätä purkitettua makeaa. Täydellinen jälkiruoka - hieman kitkerää, kielen päälle sulavaa suklaata, kitalakeen liimaantuvaa rasvaista pähkinävoita ja koko suun ylenpalttisella makeudellaan täyttävää taatelitahnaa - ei ole koskaan ollut niin helposti saatavilla: onko se sitten hyvä vai huono asia, siihen en voi ottaa kantaa... 



Tämä tahna valmistui kymmenessä minuutissa alusta loppuun; joskus sitä vain ei ole aikaa odottaa paria tuntia taateleiden liottamista sun muita esivalmisteluja. Käytin niitä kaikkein kuivimpia, yhdeksi neliskanttiseksi möykyksi prässättyjä taateleita, joten saatat selvitä vähemmällä nesteellä, jos käytät pussissa olevia mehukkaampia yksilöitä. Samaten jos liotat taatelit kylmässä vedessä ja valutat ne ennen soseutusta, et välttämättä tarvitse juuri lainkaan lisättyä nestettä, sillä taatelit imevät sen verran nestettä itseensä ja muuttuvat mehukkaiksi liotuksessa. Eritoten jos käytät sauvasekoitinta, taatelit kannattaa liottaa pehmeiksi ennen soseutusta.

Tässä taatelitahnassa olen käyttänyt pari ruokalusikallista kookosmaitopurkin päälle jähmettyvää rasvaista kookoskermaa pyöristämään makua ja tuomaan hieman mielenkiintoista tausta-aromia. Tämä vinkki on peräisin Hillalta! Lopputuloksena on ihanan pehmeä, tasainen ja kermaisen kerma tahna, jonka äärellä itsekontrolli on hyvin kuulutettu asia. Nimittäin sokeriahan tässä on kosolti: kohtuus on siis paras kaveri. 

Mutta nyt, otahan lusikka kauniiseen käteen ja hymyile.



Taatelitahna (1 pieni prk = reilu 1 dl)
250 g kuivattuja taateleita
n. 1 dl vettä
2-3 rkl kookosmaitoa (paksua osaa purkin päältä)

Laita taatelit ja 1/2 dl vettä tehosekoittimeen ja blendaa, kunnes seos on tasaista. Pysäytä kone välillä ja kaavi reunat takaisin terien ulottuville, jos massa kiipeää reunoille. Lisää kookosmaito ja vettä sen mukaan, miten mehukkaita taatelisi ovat ja miten paksua tahnaa haluat. Purkita ja säilytä jääkaapissa. Syö puuron tai jogurtin kanssa, leivän päällä (vaikkapa pähkinävoin kera) tai käytä leivonnassa makeuttajana, esimerkiksi pähkinäpalleroissa ja muissa raakaherkuissa.

14 kommenttia:

  1. Moikka! Tutustuin vasta äsken blogiisi, ja sain heti paljon uutta inspiraatiota kadonneeseen kokkailuintoon. Kivoja ja simppeleitä reseptejä, joita täytyy päästä kokeilemaan mahdollisimman pian! Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos ihanasta kommentistasi - mikäs sen parempaa kuin voida inspiroida toista! Kesä on niin kiireistä aikaa (hyvällä tavalla) kaikkine ihanine aktiviteetteineen, ettei ihme, jos kokkailu ei pahemmin innostu. Samalla kuitenkin tämä on se aika, kun kaikki raaka-aineet ovat parhaimmillaan, joten toisaalta jokunen hetki kannattaa myös keittiössä piipahtaa silloin tällöin.

      Toivottavasti kuulen sinusta toistekin, mielelläni otan palautetta jos päädyt jotain reseptiä kokeilemaan :)

      Poista
  2. Itse tykkään myös taateleista, jo ihan pienenä, kun muut katselivat niitä nenänvartta pitkin, minä olisin voinut vetää mitä tahansa, kunhan siinä oli taatelia. :D Tahna kuullostaa herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmettä, oikeastiko? Kuinka cooli lapsi olitkaan! Minä inhosin taatelia, kuten kaikki muutkin lapset... mutta nykyään maistuu kyllä, liiankin kanssa :)

      Poista
  3. http://makingthemostofstudentlife.blogspot.fi/2014/01/taatelikinuski.html (;

    Itse käytin tuota Hillan ohjetta, kun tein päärynä-kinuskiraakakakkua enkä halunnut ostaa kuorrutetta varten vaahterasiirappia. Tässä vielä linkki kyseisen kakun ohjeeseen ihanan Annan blogissa:

    http://mustikkapuuro.blogspot.fi/2014/06/paaryna-kinuski-raakakakku.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ellanea linkeistä! Päivitänkin heti tuon postaukseen tuon Hillan ohjeen, en ymmärrä miksi en löytänyt sitä googlailemalla, enkä muistanut kuukauttakaan niin en voinut suoraan hänen blogistaan etsiä.

      Ihanan näköinen kakku muuten, uskon että taatelitahna on sopinut siihen erinomaiseksi korvaajaksi :)

      Poista
  4. Kuulostaapa yksinkertaisesti sanottuna TAIVAALLISELTA - ehdottomasti testiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se on, vähän liiankin herkullista, ja nimenomaan vieläpä yksinkertaista! Menee vaikka herkkuleivän levitteenäkin, miksei suolaistenkin täytteiden (esim. aromikkaiden juustojen) kanssa!

      Poista
  5. 1. Apua, mää heräsin tänään kuuskakskytviis, spooky!

    2. Haluan tätä purkillisen ja lusikan, ja unohtaa kohtuuden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamun naurut sain tästä - kiitos Ella! Kuuskakskytviis on kyllä hyvä aika herätä, niin tänäkin aamuna :)

      Poista
  6. Taatelit on niin hyviä!! Tämä tahna kuullostaa täydelliseltä. Pakko ehkä tehdä ja syödä suoraan purkista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain! (: Ja tuo purkista syönti kuulostaa hyvältä - vaikkakin semisti vaaralliselta - idealta!

      Poista
  7. Sulla on tosi kiva blogi ♥ :) mä olen vasta alotellut bloggaamisen ja haluisin lisää lukijoita ♡. Laitan pääosin kuvia ja myös reseptejä mun leipomuksista : ) tässä mun blogin osoite: blogbellefille.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia sinulle! Bloggaaminen on kyllä monipuolinen ja mukava harrastus, käyn ehdottomasti tsekkaamassa blogisi :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.