maanantai 7. heinäkuuta 2014

Manteliset suklaahippucookiet {kansainvälisen suklaapäivän kunniaksi}

Tänään juhlitaan tärkeää merkkipäivää... nimittäin kansainvälistä suklaapäivää!


Ja mikäs sen parempi kumppani sukulaatille, kun kosolti hyviä rasvahappoja ja kuitua sisältävä, sydäntä hellivä manteli?

Itse otin varaslähdön juhlintaan jo eilen, kun paistoin lounastreffeille ystävien kanssa nämä manteliset suklaahippucookiet. Sain taas tuta, miksi kesä on raakaherkkujen aikaa, kun lämpötila sisällä alkoi muistuttaa saunamaisia olosuhteita, kiitos ikkunasta porottavan auringon ja kuumaa ilmaa enemmän ulospäin puhkuvan kuin sisällään pitävän uuninräppänän. (Onneksi oli sentään jo lenkkikamat niskassa leipoessa, niin pieni alkuhiki ei menoa haitannut.) Siinä tohinassa ne sitten menivät ja ylipaistuivat hieman, mutta onneksi vaikutus makuun oli paljon pienempi kuin ulkonäköön.



Uskoakseni cookien kannattajia on kahdenlaisia: niitä jotka uskovat rapeaan ohuehkoon cookieseen, jolla usein on reippahasti pinta-alaa, ja niitä joille se ainoa oikea on pehmeämpi ja paksumpi cookie, joka on kasvanut enemmän ylös- kuin sivuillepäin. Molemmissa kuppikunnissa cookien pitää kuitenkin olla tietyllä tapaa sitkeä, mikä syntyy perinteisessä cookiessa eritoten runsaalla ruskean sokerin käytöllä. Siksipä näissäkin viikonloppuherkutteluun sopivissa kekseissä on kookospalmusokeria, tosin kunnon amerikkalaista sokeri-voikimppua hillitymmin; osa sitkeydestä nimittäin loihditaan kaurahiutaleiden ja mantelivoin herkullisella yhdistelmällä.

Nämä cookiet kuuluvat noiden kahden sarjan välimaastoon: pohja sekä kuori ovat rapeat ja sisus on sitkeä ja hieman tahmainen mantelivoin vuoksi. Cookieta ei kannata litistää liian ohuiksi, sillä sitten sisuksen pehmyt rakenne kärsii, ja lopputuloksesta tulee äkkiä näkkärimäisen rapsakka - ei kovin suotavaa herkulliselle kahvileivälle! Täysjyväinen hienojakoinen spelttijauho kuohkeuttaa cookieta ja luo pehmeyttä.         



Näitä keksejä nautittiin lokoisasti hyvän kahvin kanssa terassilla lähes polttavan kuumassa auringonpaisteessa. Pieni lounaan jälkeinen happihyppely oli raivannut mahaan juuri sopivan kolon parille sunnuntaikahvikeksille, ja frisbeegolfareiden "vähän sinne päin" lähtevien heittojen väistely sai taas arvostamaan näitä elämän vähäisiä leppoisia hetkiä ihan uudella tavalla.   

Söin siis yhden jos toisenkin. Ja se oli hyvä niin, sillä saatoin jo koemaistella vähän aamulenkin päätteeksi, koska pieni #postworkout #cookie tekee elämästä edes himpun verran makeampaa.

Sunnuntait, ne ovat vailla sääntöjä tässä keittiössä.



Resepti sai kaukaista inspiraatiota Two Pea And Their Pod -blogin manteli-karpalocookiesta.

Manteliset suklaahippucookiet (16 kpl)
1 dl spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kookospalmusokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1/4 tl kanelia

3/4 dl mantelivoita *
3-4 rkl maitoa
1 rkl tummaa kookospalmunektaria (tai hunajaa, mutta maku on erilainen)

60 g tummaa suklaata (väh. 70% kaakaota)
1/2 dl kuorellisia manteleita

* Itse käytin raaoista manteleista itse monitoimikoneessa tekemääni mantelivoita. Kaupan mantelivoi, sekä raaka että paahdettu, käy varmasti hyvin, samoin maapähkinävoi, kunhan se ei ole aivan öljymäistä.

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää mantelivoi, kookospalmunektari sekä 3 rkl maitoa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Paloittele tumma suklaa ja mantelit karkeiksi paloiksi ja kääntele joukkoon. Lisää vielä 1 rkl maitoa, jos taikina tuntuu liian kuivalta pysyäkseen kasassa. 

Pyörittele taikinasta hieman golf-palloa pienempiä palloa ja asettele leivinpaperilla päällystetylle pellille muutaman sentin päähän toisistaan niin, että tavallisen kokoiselle pellille mahtuu juuri tuo 16 cookieta. Litistä pallot pyöreiksi cookieksi (ei liian mataliksi!) ja tasoita repsottavat reunat, jotteivat ohuet kohdat palaisi.

Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 12-13 minuuttia tai kunnes cookiet ovat hieman ruskettuneita ja tuntuvat aavistuksen verran kiinteiltä koskettaessa  (cookie saa olla tässä vaiheessa vielä hieman pehmeän tuntuinen, se kiinteytyy jäähtyessä). Jäähdytä ritilällä ainakin 15 minuuttia ennen nauttimista.   


Kumpi sinulle saisi olla: rapea ja suuri vai pullea ja sisältä hieman sitkeän pehmoisa cookie? Itse otan ehdottomasti mieluummin korkean cookien, jonka pehmeään sisukseen hampaat uppoavat ja sokeri suorastaan rouskuu suussa haukatessa... ja näkkärit syön sitten erikseen.

12 kommenttia:

  1. Onko mitään, millä tuon kookospalmusokerin voisi korvata (toimisko stevia tai hunaja)? Ei tule sitä oikein muuten käytettyä, ja nuo muut aineet löytyykin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hunaja voisi toimia periaatteessa, mutta rakenne ja maku saattavat olla erilaiset. Kannattaa kuitenkin kokeilla ehkä mieluummin näitä cookeita, jos hunajaa on paremmin saatavilla :)

      Kookospalmusokeria saa muuten irtomyynnissä monista Punnitse & Säästästä (mahdollisesti nimellä kookossokeri), se voisi olla hyvä tapa hankkia pieni erä edullisesti, jos haluat kokeilla! Maku on ihanan karamellinen, ja sokerinen koostumus luo juuri sitä sitkeää rakennetta näihin kekseihin.

      Poista
  2. Vitsit mitä herkkua suklaapäivän kunniaksi. :p Itse tykkään pulleista ja sitkeän pehmoisista cookiesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Jonna, olemme siis samassa cookieklaanissa! :)

      Poista
  3. Ihan ehdottomasti pullea ja sisältä hiukan sitkeän pehmoisa!
    Ja ihan ehdottomasti on kokeiltava tätä(kin) reseptiä. Juuri kirjottelin ylös äidille smoothie-reseptejä, kun se on innostunut niistä. Voisin samalla tämänkin, veikkaan, että saattaisi olla menekkiä. :D

    Taas kerran toistan varmaan itseäni, mutta; olet niin mahtava! Teksti, kuvat, reseptit, kaikki! Ihan parhaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm, tykkään juuri samanlaisista cookeista kuin minäkin! Hyvämakuisia ihmisiä liikenteessä täällä minun blogissa ;)

      Ihana, että laitat äitillesi smoothiereseptejä, se se vasta on rakkautta välittää hyvän ruoan ilosanomaa! Ja höpsis, itse olet mahtava, luen aina tekstejäsi tuntien niin suurta sielujen sympatiaa, blogisi antaa mulle niin paljon samastumispintaa ja syvällisempää luettavaa kun nämä minun hömpötykset :)

      Poista
  4. Rapea tai pehmoinen, kaikki käy :DD Erityisesti nuo kuvien keksit maistuisi ASAP! Loistavaa suklaapäivää keittiöösi, kai sitä täytyy itsekin juhlistaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa olla kaikkiruokainen, niin saa enemmän herkkuja! Kiitos toivotuksista, kyllä näitä kaikkia erilaisia juhlapäiviä on ihan hyvä juhlistaa, eihän elämässä koskaan liikaa juhlaa ole :) Kansainvälistä maapähkinävoipäivää odotellessa!

      Poista
  5. Nämä menee kyllä varmasti tekoon viikonloppuna! :) Kiitos kaikista huipuista resepteistä. Mulla menee vuosi tehdä kaikki mun lempparit tästä blogista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mahtavaa, jos tulet kokeilleeksi! Musta ja myös seuralaisista nämä oli ihan herkullisia. Hihi, onneksi elämässä (ainakin minun) on aina aikaa kokkailuille, tai sitten sitä pitää tehdä...

      P.S. Ihana quote sun profiilissasi!

      Poista
  6. oiii pakko kokeilla näitä joskus! sisältä pehmeet keksit on parhaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, nämä saivat kyllä ihan hyvää palautetta myös muilta maistelijoilta kuin vain minulta :)

      Hyvä, että sisältä pehmeille kekseillekin on kannattajansa, ettei aivan ne joudu paitsioon!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.