lauantai 26. heinäkuuta 2014

Marja-jädekakku kaurapohjalla – helpotusta helteeseen

Jos minulla olisi jokin tunnuslause tai elämänohje, se olisi ehkä:

Kakku on aina hyvä idea.


Tai mahdollisesti:

Miksi syödä leipää, kun voi nauttia kakkua?

(Paitsi ei ehkä sittenkään. Pidän myös leivästä, jos se on hyvää.)



Otollinen kandidaatti olisi myös:

Jos se on hyvää, tee siitä kakku.



Banaanijädellä on laaja kannattajakuntansa mutta myös intohimoinen vihaajajoukko, jonka mielestä sanan "jäätelö" käyttäminen pakastetun banaanimössön yhteydessä pitäisi kieltää lailla (kaupallisessa mielessähän tämä toki taitaa jo toteutua, eihän Voimariinikään ole ollut voi-alkuinen enää vuosikausiin).

Oma mielipiteeni on kuitenkin, että banaanijäde suorastaan on pieni ihme. Blendaamalla pakastettuja hyvin kypsiä banaaneja - joista lähtee kuoretkin irti melkein pelkästään katsomalla ja jotka ovat niin sokerisia, että kuorikin alkaa mustua ruskeasta täplityksestä - saa aikaan kermaista, makeaa, ihanan pehmeää muka-jäätelöä, jota voi tuunata vaikkapa maapähkinävoilla, raakakaakaolla, mansikoilla, kookoshiutaleilla, mantelilastuilla, kirsikoilla...

Nyt kun hien saa pintaan pelkästään olemalla olemassa ovat raikkaat jäähdyttävät herkut tarpeen. Tässä viilentävässä jädekaakussa on vähäsokerinen, kaurainen pohja ja runsaasti marjaista makeutta päällä. Jos haluat herkullisemman pohjan, suosittelen lämpimästi tämän jäätelökakun makeaa pähkinä-taatelipohjaa. Täytteessä käyttämäni Berryfectin marjajauheet sain ilmaiseksi, mutta olen aidosti rakastunut niiden käyttömahdollisuuksiin. Tällaista tunnetta kun ei voi ostaa - se on puhdasta marjarakkautta.

Tosin tuoreitakin mustikoita löytyy jo metsistä, vaikka turhan harvoilta meikäläisen apajat näyttävät. Jos jollakulla on esittää hyvää marjapaikkaa jaettavaksi, voisin tulla sinne telttailemaan muutamana seuraavana viikonloppuna ja leikkimään esi-ihmistä syömällä vain nokkosia ja mustikoita ja pihlajanmarjoja.




Marja-banaanijäätelökakku (2-4 annosta)

kaurapohja:
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl auringonkukansiemeniä (käytin paahdettuja)
1/2 dl kookoshiutaleita
1 rkl (raaka)kaakaojauhetta
n. 1/4 banaani
(1-2 tippaa nestemäistä toffeesteviaa)

banaanijäde:
2 banaania
1 rkl kookosmaitoa (vain kiinteää osaa päältä)
1 rkl mustikkajauhetta
1 rkl karpalojauhetta

Hienonna yleiskoneessa tai sauvasekoittimella pohjan ainekset massaksi, joka tarttuu hyvin yhteen sormien välissä mutta ei ole liian tahmaista. Aloita aivan pienellä palalla banaania ja lisää, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Vuoraa pienen annosirtopohjavuoan pohja tai muu kippo/vuoka leivinpaperilla ja taputtele pohja vuokaan.

Tee banaanijäde blendaamalla ainekset aivan sileäksi joko yleiskoneessa, blenderissä (saatat tarvita himppusen nestettä, jotta homma toimii) tai sauvasekoittimella. Kaada vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Pakasta ainakin pari tuntia tai vaikka yön yli. Koristelin kakun tuoreella mansikalla ja paahdetuilla auringonkukansiemenillä sekä kookosöljyn, raakakaakaon ja toffeestevian seoksella ennen pakastamista. Kakku leikkaantuu helpommin, jos annat sen pehmentyä huoneenlämmössä noin varttitunnin ennen leikkaamista.

13 kommenttia:

  1. Ompa upeen näköinen kakku! Tein tällä viikolla kahdesta sun raakakakusta inspiroituneena jäätelökakun, johon tuli taateli-pähkinäpohja ja kaks kerrosta banaanijädeä (joka tosiaan on pieni ihme! :D), toinen maustettuna mansikalla ja toinen kirsikalla. Tuli kyllä hyvää ja pari 'terveysherkku' epäileväistä väitti tykkäävänsä. Että kiitti ohjeista :--)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Kuulostaa supernamilta toi sun kakku, ja onneks sait käännytettyä pari epäilevää Tuomastakin sen voimin :) Ihanaa sunnuntain jatkoa!

      Poista
  2. Ihanan raikas resepti! Mietinkin, että mitäs sitä vois leipoa, kun on tällaiset helteet. Ei tee oikein mieli laittaa uunia päälle :D Mutta tää vaikuttaa ihan täydelliseltä, nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan voi uunia lämmittää, sauna/uuni on ainakin mun koko kämppä jo valmiiksi! Mutta kaikki raakaherkut kyllä pelastaa näillä keleillä. Kannattaa viilentää itseään vähän jäätelökakulla :)

      Poista
  3. Onpa herkullisen näköistä taas, ihan helposti ulkonäön perusteella uskoisi, mistä tämä on syntynyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna :) Tämä on vähän sellainen hämykakku!

      Poista
  4. Hei tykkään tuosta: Jos se on hyvää, tee siitä kakku <3 !! Herkun näkönen luomus taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Anna, ja kivaa, että quote upposi! :)

      Poista
  5. Voih tämä näyttää niin hyvältä ! :) pakko varmaan kokeilla.. osaatko sanoa voisko marjajauheet korvata jollakin? :)

    Tosi kiva blogi muutenkin, paljon inspiroivia ruokaohjeita ja rakkautta ruokaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sini ja kiitos paljon! Tervetuloa vaan seurailemaan uusimpia liikkeitäni keittiössä :)

      Ehdottomasti marjajauheet voi korvata joko tummalla tai raakakaakaojauheella (halutessaan suklaajädekakkua) tai luullakseni myös tuoreilla tai pakastemarjoilla - en usko, että siinä on koostumuksen kannalta mitään ongelmaa. Joku about desi marjoja voisi olla ihan hyvä määrä? Kerro toki, miten onnistui, jos testaat!

      Poista
  6. Kannattaako kakun antaa hieman lämmetä ennen tarjoilua vai leikkautuuko se suoraan pakkasesta otettunakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti! Leikkaantuu suoraan pakkasestakin terävällä veitsellä (ja hienoisella voimankäytöllä), mutta kannattaa varmasti antaa vähän lämmetä jos koko kakku meinataan nauttia kerralla. Maut tulevat myös paremmin esille huoneenlämmössä tasaantuneessa kakussa :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.