perjantai 4. heinäkuuta 2014

Marja-kookostarteletit kesäisimpiin juhliin


Vietin viime viikonloppuna pieniä kesäjuhlia muutaman hyvän ystävän kesken. Kutsun otsikkona oli Aina on syy juhlaan -bileet, joten agenda oli hyvin vapaamuotoinen ja rento. Ruokaa oli runsaasti, parvekkeelle paistoi aurinko ja appelsiininen ja mansikkainen alkujuoma maistui kesältä. Nauru hersyi ja juttua riitti päällekkäin, limittäin ja jokaiseen vapaaseen hengähdykseen, jonka äänessä ollut jutunkertoja otti.

Sellaisissa juhlissa voi vanhoistakin ystävistä paljastua jotain uutta ja yllättävää. Kuten se, että yhdellä heistä on vaatimattomasti 4,7:n keskiarvo yliopistossa. (Kyseessä on muuten sama tyyppi, jonka viisauden täydellisyyden tavoittelun turhuudesta jaoin tämän postauksen alussa.) 


Hyvissä juhlissa on se huono puoli, ettei kamera muistu mieleen, kun on tarpeeksi hauskaa. Parhaista juhlista jää vain hyvät muistot: ei tosin yleensä siitä, mitä oli tarjolla eikä siitä, mistä keskusteltiin, vaan tunnelmasta. Siitä miltä tuntui, kun kaikki oli hyvin - niin hyvin kuin olla vain voi.

Paitsi että hyvät ystävät ovat parhaita. "Siis oothan sä ottanut näistä leivoksista kuvat?"




Muistojen lisäksi juhlista jää aina yksi välttämätön paha: koko keittiön tukahduttava, loppumaton tiskivuori, jonka kohtaa väistämättä seuraavana aamuna. Päiväunissani unelmoin lähinnä tiskikoneesta.

Sinä aamuna, juuri kun aloin tiskaamaan, radiosta kuului Koobran Never over. Lyriikat toimivat hetkeen hyvin: "the night isn't over" - kiitos blenderin, yleiskoneen ja ohutjalkaisten lasien puhtaaksi hinkkaamisen muiden tiskien muassa, eilinen oli luonani vielä reippaat 35 minuuttia. 

Ah, good times



Näissä tarteleteissa on keksimäisessä kaura-kookos-mantelikuoressa pursotettuna runsaasti marjaisaa kookosmaitomoussea. Rapea, hitusen suolainen kuori luo kivan kontrastin pehmeälle marjamousselle luoden tasapainoisen kokonaisuuden, joka ei ole ylenpalttisen makea, vaan marjaisan raikas, vaikkakin tuhti. Tarjoiluun koristelin leivokset vielä tuoreilla mansikansiivuilla, pensasmustikoilla ja ripauksella kookoshiutaleita sekä pieneksi silputtua mantelia.    

Näissä tarteleteissa käytin PR-toimisto Sugar Helsinkin kautta ilmaiseksi saamiani tuotteita, suomalaisen Berryfectin marjajauheita ja Big Tree Farmsin tummaa kookospalmunektaria sekä vaaleaa kookospalmusokeria. Marjajauheet sopivat mainiosti juuri kookosmaidon kanssa, koska kosteista marjoista ei saisi tuollaista kaunista pursotettavaa moussea. Yksi teelusikallinen vastaa yhtä desilitraa marjoja, joten näissä tarteleteissa on marjavoimaa ihan yltäkylläisesti! Aluksi ajattelin käyttää pelkkää mustikkajauhetta, mutta kaipasin makuun sähäkkyyttä, joten karpalo pääsi mustikan kaveriksi. Kookospalmunektari tuo kivaa pikanttiutta kuoreen - maku on tumma, mielenkiintoisella tavalla makea ja hieman umaminenkin. Suola on mielestäni ehdoton kuoressa taittamaan kookospalmunektarin siirappimaisuutta.


Tarteletit ovat laktoosittomia, vegaanisia ja gluteenittomia, jos käytät gluteenittomuudesta sertifioituja kaurahiutaleita.

Marja-kookostarteletit (4 kpl tai enemmän, jos teet pienempiä) 

keksipohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl (kuorellisia) manteleita
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl + 1 tl (tummaa) kookospalmunektaria
2 rkl + 1 tl kookosöljyä
vajaa 1/2 tl suolaa

marjamousse:
1 prk kookosmaitoa (vain jähmeä osa päältä)
2 rkl karpalojauhetta (Berryfect)
2 rkl mustikkajauhetta (Berryfect)
2 keltaista banaania
(1 rkl kookospalmusokeria)
(1 tl vaniljauutetta tai -jauhetta)

Aloita tekemällä pohja: blendaa kaurahiutaleet, mantelit ja kookoshiutaleet yleiskoneessa hienohkoksi muruksi, lisää 2 rkl sekä kookospalmunektaria että kookosöljyä ja suola ja aja tasaiseksi. Tarkista koostumus: jos taikina tuntuu käsissä hyvin muovailtavalta, se on valmista. Muuten lisää vielä 1 tl kookospalmunektaria ja kookosöljyä ja blendaa vielä tasaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan ja painele tartelettivuokiin tai folioisiin (ei paperisiin!) muffinivuokiin pohjalle ja reunoille. (Jos käytät pienehköjä tartelettivuokia, taikina riittänee noin kuuteen leivokseen.) Laita pakastimeen ainakin tunniksi, jotta pohjat irtoavat helpommin vuoista.

Tee mousse kaapimalla yhden ainakin yhden yön yli jääkaapissa olleen kookosmaitopurkin päälle kipuava kova kookoskerma kulhoon; varo purkin pohjalle erottuvan kookosveden joutumista mukaan. Vatkaa kookoskerma pehmeäksi sähkövatkaimella tai käsivispilällä ja sekoita joukkoon marjajauheet sekä halutessasi kookossokeri ja vanilja. Blendaa banaanit aivan sileäksi ja paakuttomaksi yleiskoneessa tai sauvasekoittimella ja kääntele kookoskermaseoksen joukkoon. Lusikoi marjakerma tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin.

Ota pohjat pakastimesta ja irrota foliovuoat varovaisesti. Parhaiten tämä onnistuu irrottamalla ensin muffinivuoan reunoja ja lämmittämällä kädellä pohjaa, kunnes pohja tuntuu irtoavaiselta - sitten sen voi pohjasta hellästi taputtamalla kumota nurinpäin lautaselle. Kääntele pohjat oikeinpäin ja pursota marjamousse vuokiin. Luonnollisesti voit myös unohtuu hienostelun ja lusikoida moussen vuokiin. Moussea jää todennäköisesti yli, mutta älä huolestu, se on hyvää sellaisenaankin ja säilyy jääkaapissa ainakin pari päivää.

Koristele tarteletit marjoilla, kookoshiutaleilla ja silputulla mantelilla juuri ennen nauttimista. Tarjoile parhaille ystäville tai nauti muussa sellaisessa seurassa, joka saa sydämesi hymyilemään.

Osa postauksessa saaduista tuotteista on saatu blogin kautta, mutta mielipiteet ovat aidosti omiani. Minua ei myöskään ole velvoitettu kirjoittamaan tuotteista, mutta nostan mielelläni esille erinomaiseksi havaitsemiani tuotteita, kuten tässä suomalaisen Berryfectin ja Big Tree Farmsin, jonka luomutuotteita suomalainen  perheyritys Green Room maahantuo. 


Minkälaisia viikonloppusuunnitelmia sinulla on? Itse ajattelin nauttia auringosta (toivottavasti!), leipoa taas jotain hyvää, lounastaa ystävien kanssa, lenkkeillä, lukea kirjoja (minulla on aina muutama yhtä aikaa kesken, mm. Anna Karenina on ollut minulla vaiheessa jo 13-vuotiaasta lähtien), katsoa jonkun hyvän elokuvan, juoda aamukahvit parvekkeella ja käydä ehkä vähän kaupoillakin katsastamassa aleja ensimmäistä kertaa tänä kesänä.

Ihan simppeleitä juttuja, mutta niistä on minun onneni tehty.
  

16 kommenttia:

  1. Kiitos vielä Pipsendahl ihanista illanistujaisista ja ennen kaikkea upeista tarjottavista! Varsinkin näitä tartaletteja ja ihanan mansikkaista kesäjuomaa muistellaan vielä haikein mielin mummoina kiikkustuolissa ;)<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana sinä, ihana kommentti! Hihi, tervetuloa toistekin, tuollaisia vieraita on ilo kestiä :)

      Poista
  2. Oih, kunpa minäkin saisin kutsun tuollaisiin juhliin! Tartaletit kuulostaa ihanalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa :) Tällaisia juhlia kannattaa ehdottomasti odottaa, mutta jos ei kutsua pärähdä niin järjestä vaikka omat kemut! Kustannuksia voi aina jakaa tekemällä herkut nyyttärihengessä tai sopimalla että vieraat hoitavat ruokajuomat, jos budjetti on tiukalla. Eikä tarjottavien tarvitse olla ylenpalttisen fiinejä, tärkeintä on hyvä fiilis ja paras seura!

      Poista
  3. Tosi kauniit ja herkullisen näköiset tartaletit. Pitääpä laittaa resepti talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Voisin kuvitella blogisi nimenkin perusteella, että näiden leivosten mantelinen pohja maistuisi sinulle :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Minun mielestä herkkuja syödään myös silmillä, joten yritän parhaani mukaan panostaa myös presentaatioon :)

      Poista
  5. Onpa mahottoman nätit leivokset! Voin kertoa, että meillä on myös jokapäiväinen loppumaton tiskivuori, vaikka tiskikonekin löytyy. En millään ole sellainen kätevä emäntä, että simsalabim vaan saisin tiskit katoamaan kokkauksen jäjiltä. Ehei! vuori on vakio ja valloittamaton!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Haa, ihana kuulla etten ole yksin! Olen siitä huono emäntä, että en pidä mistään muusta taloustyöstä kuin kokkaamisesta... ja eritoten juuri tiskaaminen on inhokkilistan ykkösenä! Se haurastuttaa kynnet, saan aina vedet roiskumaan päälleni tai poltettua näppini liian kuumassa vedessä! Ei hyvä siis...

      Poista
  6. Iiiihanan symppikset leivokset! Varmasti herkullisia. Kyllä tuollaisissa illanistujaisissa kelpaisi viettää iltaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis Anni Minerva! Illanistujaiset olivat kyllä mainiot! Näistä leivokset tuli sopivasti vielä vegaanisiakin ihan siinä sivussa, kun gluteenitonta ja laktoositonta leivosta vieraiden allergioiden takia tavoittelin. Toki vegaanista ruokaa kokkaan tarkoituksella innolla ja usein!

      Poista
  7. Voi miten kauniita leivoksia ja reseptikin on sopivan simppeli. :) Pitääkö marjamoussessa käyttää täysrasvaista kookosmaitoa vai onnistuuko mousse myös kevyemmällä versiolla? Itsekin olen tykästynyt Berryfectin marjajauheisiin, ne sopivat täydellisesti raakasuklaaseen ja mikä parasta: yritys sijaitsee omalla kotipaikkakunnallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoakseni täysrasvaista versiota kannattaa käyttää, tuosta vähärasvaisesta en tiedä käyttäytyykö samoin kuin täysrasvainen eli että jähmeä kerma nousee pinnalle. Berryfect on kyllä huippu! Jauheet ovat superkäteviä juurikin mousseissa ja kakuissa, joita kostuttamaan ei tuoreita/pakastemarjoja halua :)

      Poista
  8. Osaatko sanoa eroaako kaupassa myytävä pelkkä kookoskerma jotenkin tuosta kookosmaitoon muodostuvasta? Joka tapauksessa tein sillä ja tulipas kyllä makoisia herkkuja ja kasassa pysyivät hienosti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas kiva että onnistui silläkin! Se kermana myytävä on paljon juoksevampaa kuin kookosmaitopurkin päälle kertyvä jähmeä "kerma", mutta mahtavaa että toimi :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.