sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Modernin pappilan hätävarat


Kesällä on helppoa olla hyvä kokki, sillä resepti kaikkeen herkulliseen on tuoreet raaka-aineet sekä ripaus sitä jotain.

Se jokin voi olla itse tehty yrttiöljy tuoreiden toriporkkanoiden dippinä, pieni loraus hyvää balsamicoa klassisen tomaatti-mozzarella-basilika-salaatin kera tai vaikkapa cashewkermahuntu tuoreiden mansikoiden kruununa. Simppelit maut ja yhdistelmät toimivat aina, ja varsinkin silloin, kun ateriassa on yksi ylellinen elementti, juurikin se jokin, joka nostaa arkisemmankin pöperön korkeampiin taajuuksiin.

Tänä sunnuntaina ei ollut jälkiruokaa etukäteen mietittynä. Ei ollut tarvittavia jälkiruokatarpeita kaapissa (olin kylässä, minun luona näin ei koskaan pääse tapahtumaan), ja aikaakin pykäistä kokoon jotain jälkkäriä oli vaivaiset 15 minuuttia. 

Sellaisissa tilanteissa pappilan hätävara, kuten nimestäkin voi päätellä, on ihanteellinen ratkaisu.

Perinteisestä keksi-kerma-marjahillo-versiosta saa tuunattua modernimman ja raikkaamman version säilyttämällä tämän kolmen komponentin – rapea keksi, pehmeä kerma ja makea hillo – melkein pyhän kolminaisuuden, mutta vaihtamalla vähän ainesosia. Loppusilauksen herkku saa vielä jokerilyöjistä, joilla annokset voi halutessaan koristella.   
·       
  • makea: mansikoita, aprikooseja, nektariineja, kirsikoita tai persikoita lohkottuna tai vadelmia tai (pensas)mustikoita kokonaisina, myös itse tehty chia-hillo tai kaupan hedelmämehulla makeutettu hillo toiminee
  • rapea: keksejä murusteltuna, hapankorppuja esim. tumman kookossokerin tai hunajan kanssa murskattuna, granolaa tai mysliä, paahdettuja manteleita tai pekaanipähkinöitä karkeasti rouhittuna, makeaa saaristolaisleipää rapeaksi paahdettuna ja pieneksi silputtuna 
  • pehmeä: cashewkermaa, pehmeäksi vispattua maitorahkaa hunajalla ja vaniljauutteella maustettuna, kreikkalaista/turkkilaista jogurttia, banaanijädeä (kermaiseksi blendattua pakastettua banaania) tai mantelimaidolla notkistettua kookoskermaa (kookosmaitopurkin päällä olevaa jähmeää osaa)
  • ekstrat: pähkinä-taatelipalleroita pilkottuna, tummaa suklaata lastuina, paahdettuja kookoshiutaleita, loraus hunajaa, kuivattuja hedelmiä silputtuna (esim. kuivatut aprikoosit sopivat erinomaisesti mansikan kera, kuten myös tumma suklaa sopii tähän kuvaan)   


Tänään sunnuntailounaan pelastajana kokeiltiin seuraavaa komboa:
tuoreita mansikoita + keksejä ja kaupan vohveleita murusteltuna + pehmeäksi vispattua maitorahkaa hunajalla ja vaniljauutteella + tummaa suklaata = ei mikään olympiavoittaja, mutta ihan kelpo kevyt sunnuntaiherkku! 

...ja samppanjamaljasta nautittuna, tottakai. 

4 kommenttia:

  1. Jotain tällästä pitää kokeilla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Minua kutkuttaisi kirsikka-cashewkerma-hapankorppu -yhdistelmä raakakaakao-kookosöljy-suklaakastikkeella juuri nyt!

      Poista
  2. Hyvin ruodittu herkun eri komponentit, ja hyviä vinkkejä mikä sopii mihinkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri! Mulla on lievä taipumus ruokien ylianalysointiin, mutta onneksi siitä voi joskus olla jopa hyötyä (ehkä) :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.