torstai 10. heinäkuuta 2014

Raaka mantelivoi kotikonstein {eli kuinka säästää 10 euroa purkilta}


Raakamantelivoin hinta kaupassa näkyy vaihtelevan noin kahdeksasta eurosta kolmeentoista (!!) euroon pieneltä 175 tai 200 gramman purkilta. Lusikalliselle tulee jo aika suolainen hinta näillä taksoilla, joten en ole koskaan raaskinut kaupan raakaa mantelivoihin pennosiani uhrata. Pienessä purkissa voi säästää siis kymmenisen euroa, jos tekee voin itse. Vaikka aikaa ja kärsivällisyyttä prosessi vaatiikin, on kymppi kahdeltäkymmeneltä minuutilta ihan kelpo liksa.

Raaka mantelivoi ei maistu lainkaan samalta kuin paahdettu mantelivoi. Raaka mantelivoi on maultaan herkempi, makeampi ja elegantimpi kuin paahdettu versionsa. Vaikka yleensä laitan pähkinävoihin ihan ripauksen suolaa taittamaan makua, en tämän vienoa makua missään nimessä häiritsisi suolaropsauksella. Suuntuntuma on ehkä hivenen vähemmän rasvainen, vaikkakin aika lailla smoothia voita raa'oistakin manteleista saa aikaiseksi. Paahdetun mantelivoin syntinen herkullisuus raa'asta voista puuttuu, vaikka aikamoiseen tanssiin makunystyrät tästäkin voista joutuvat. 

Siispä, vaikka alla olevat varoituksen sanat saattavat lannistaa, oli kokemus ehdottomasti vaivan arvoinen, ja lisäksi minähän se nautin aina haasteesta keittiössä!    
   


Vielä pari varoituksen sanaa raakamantelivoin valmistusprosessista (lue!):


1) Yleiskoneeni tarvitsi 20 minuuttia eikä yhtään vähempää sopivan sulavan voin muodostamiseen. Mantelit ovat luumarjoja - nimestäkin ehkä kalskahtaa, että kovia ovat kuin kivi. Paahdetuista manteleista voi valmistaa aivan taivaallista voita suht vaivatta jopa sauvasekoittimella, mutta raa'at mantelit vasta ovatkin pähkinä purtavaksi! 

2) Naapurisovusta ei ole tietoakaan sen 20 minuutin korvien rääkkäyksen jälkeen. Siis hiljainen yleiskone olisi ihan kiva juttu. Ja suosittelen korvatulppia koko huushollissa läsnäolijoille, ihan oikeasti. (Melusaastetta voi tietysti itse siltä suojauduttuaan pitää mukavana bonuksena, jos naapureiden öinen jalkapallohuliganismi on MM-kisojen aikaan häirinnyt yöunosia.)

3) Kannattaa käyttää tehokasta yleiskonetta, mikäli mahdollista - ainakaan sauvasekoittimella en tähän urakkaan lähtisi. En voi myöskään taata, että yleiskoneesi kestää tämän urakan. Siispä en suosittele lainaamaan kaverin masiinaa, jos koneelle käykin lopulta köpelösti... tosin oma koneeni pöhisi urhoollisena läpi kidutuksen ja toimii edelleen erinomaisesti!

4) Raakamantelivoin valmistukseen kannattaa suhtautua kuin pitkään urheilusuoritukseen, kuten esimerkiksi maratoniin: siispä kunnon etukäteisvalmistelu on kaiken A ja O! Muista siis ottaa kännykkä tai joku hyvä kirja yleiskoneen viereen, niin voit räplätä Instagrammia tai Bloglovinia tai lueskella vaikkapa Englannin nummilla tapahtuvista naimakaupoista 1800-luvulla (*) samalla kun vahdit yleiskoneen pörräämistä.  

(*) Omia suosikkeja ko. genrestä ovat Brontën Humiseva harju, toisen Brontën Kotiopettajattaren romaani sekä tietysti Austen-suosikkini Järki ja tunteet sekä Emma. Jos siis kaipaat kesälukemista rannalle tai työmatkoille...


Raaka mantelivoi (pieni purkillinen)
200 g (3 dl) ruskeita manteleita

Laita mantelit yleiskoneeseen, jossa on iso leikkaava terä. Käynnistä kone ja anna surrata, kunnes manteleista muodostuu ensin rouhetta, sitten jauhetta, sitten hienompaa jauhetta ja jossain vaiheessa (n. 10 min) pyöreä mantelipallo. Pallo hajoaa ajan myötä ja alkaa pikku hiljaa muuttua voiksi. Jos mantelit kipuavat kovasti seinämille missä tahansa blendaamisen vaiheessa, pysäytä kone ja kaavi massa takaisin terien ulottuville.

Kun olet tyytyväinen koostumukseen, purkita pieneen purkkiin ihana raakamantelivoisi, säilytä jääkaapissa ja käytä sitä säästellen, sillä usko minua, urakkaan tuskin jaksat heti ryhtyä uudestaan!

6 kommenttia:

 1. Hah, pitää laittaa tämä korvan taa (ostaa mantelit valmiiksi), kun seuraavan kerran naapuri aloittaa nokkahuilun vingutuksen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mainio lähestymistapa naapurisopuun, hihi :) Mutta saapahan jotain herkullista siinä sivussa aikaiseksi!

   Poista
 2. Tän täytyy olla joku merkki suuremmista voimista - hain juuri tänään kirjastosta kovakantisen nimeltä "Elämän tarkoitus" (kirjoittajaa en muista, mutta joku tosi henkevä tapaus varmasti) ja siis sehän soveltuu aivan täydellisesti mantelivoin valmistusprosessin kylkeen! Jos teen tästä omaan blogiini postauksen, sen otsikko saa sitten olla "Raaka mantelivoi eli miten säästät helposti 10e ja selvität samalla elämän syvimmän olemuksen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Aino, sain kyllä tämän sunnuntaiaamun mukavimmat kiherrykset tästä kommentista! Tuo kirja kuulostaa ihanan henkevältä ja sopii hyvin juurikin mantelivoin prosessiin :)

   Tuo otsikko = ♥ !!!

   Poista
 3. No niin, ei ihme että mulla meni niin kauan mantelivoin tekoon! Olinkin tehnyt raakaa mantelivoita ;)
  Nauroin kyllä ääneen tuolle naapurin kidutukselle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, se kyllä vie järjen ja mielenterveyden! Mutta vaivannäkö kannattaa, lopputulos on ihanaa :)

   Kyllä mun tosissaan käy sääliksi mun naapureita (eritoten yleiskoneen oston jälkeen, koska huristelen sillä päivittäin), mutta no can do! Pakko vaan toivoa, että he kestävät...

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.