sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Raakaa energiaa: vähäsokeriset grahamkeksit


Liiallisesta kesäkivastakin voi tulla ähky. Kaikki se innostus, aurinko, helle ja uudet kokemukset väsyttävät aistit ja mielen, ja arkeen paluu tuttujen turvallisten asioiden parissa ei tunnukaan niin kovin huonolta idealta. Etenkin jos järjestää jotain mukavaa myös viikonpäiville, kuten pyöräyttää keon näitä herkullisia raakagrahamkeksejä iltapäivän energiaromahdusta estämään.       

Raakapatukat sisältävät usein melko lailla kuivattuja hedelmiä, mikä tarkoittaa aika korkeaa sokeripitoisuutta. Itse tykkään kuitenkin nauttia jälkiruoat rauhassa pöydän ääressä istuessa enkä pisteestä A pisteeseen B juostessa, ja siksi välipalapatukoiden on parempi olla vähäsokerisempia. Lisäksi verensokeri ei ota ylimääräisiä hyppyjä, jos patukat pohjaavat kuiduille ja pehmeille rasvoille ja saavat vain hieman makua kuivahedelmistä.

Patukoissa on kaurahiutaleiden ja tattarin lisäksi mantelia kahdessakin eri olomuodossa (tosin kokonaiset voi korvata rouheella tai päinvastoin, käytin vain pussinpohjia pois), raakoja maapähkinöitä, pellavansiemenrouhetta sekä makeuttajana pari ruokalusikallista taatelitahnaa ja kookoshiutaleita. Kookoshiutaleissa on selvästi hennon makea aromi, vaikka kookoksessa on hyvin pieni sokeripitoisuus. Kookoksen makeus onkin aivan erilaista kuin esimerkiksi taatelin, jonka karamellinen imelyys osaa olla hyvinkin päällekäyvää. Näissä patukoissa nuo maut ovat kuitenkin tasapainossa, koska taatelitahnaa on käytetty säästeliäästi.

Maku on hieman grahamkeksimäinen eikä kovin makea, joten jälkiruoaksi nauttiessa päällystin keksin sipaisulla pähkinävoita, taatelitahnaa sekä ripauksella kookoshiutaleita. Pieni drisslaus tummaa suklaatakaan ei varmasti olisi pahitteeksi...


Grahamkeksi-raakapatukat (8 kpl)
n. 2-3 rkl taatelitahnaa (laitoin 2 kukkurallista)
1 dl manteleita (käytin 1/2 dl kuorellisia manteleita ja 1/2 dl mantelirouhetta)
1/2 dl raakoja kuorettomia maapähkinöitä
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
1/2 dl raakoja tattarisuurimoita tai -hiutaleita
1/2 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa

Jauha yleiskoneessa kaikki ainekset sekaisin, kunnes taikina on sormissa muotoiltavaa. Lisää taatelitahnaa, jos taikina on aivan liian murumaista. Vuoraa neliönmallinen lasagnevuoka (18 x 18 cm) tai vaikkapa leipävuoka leivinpaperilla ja taputtele taikina vuoan pohjalle. Pakasta ainakin 1/2 h ennen leikkaamista patukoiksi. Kääri jokainen patukka yksitellen leivinpaperiin ja sido villalangalla. Säilytä jääkaapissa ja kaappaa sieltä mukaan evääksi.

2 kommenttia:

  1. Hyvännäköisiä patukoita, varmasti loistavia tummansuklaan kera. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös lähes kaikki ole loistavaa tummansuklaan kera? ;)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.