keskiviikko 27. elokuuta 2014

Arkipannari: mikset nauttisi myös maanantaiaamuista?



Eräs rakas ystäväni kysyi tässä vähän aikaa sitten, syönkö todella pannareita aamiaiseksi. "Nehän ovat herkkuja."

Mumisin epämääräisesti ehtiväni pannarinpaistoon lähinnä viikonloppuisin, vaikka seuraavalla tavalla minun olisi tämä asia pitänyt hänelle selittää. (Ettekö tekin toivoisi, että elämässä voisi kelata takaisin joihinkin tiettyihin tilanteisiin, joissa juuri ne oikeat sanat ovat jääneet sanomatta ja tulleet mieleen vasta myöhemmin? Väittelytilanteet ovat näistä pahimpia!)

Ymmärrän ehdottomasti mistäpäin tuulee tässä perinteisessä ajattelumallissa: kaikki, mikä on liian hyvää, on varmasti pahasta minulle. Kakut, pannarit ja muffinit kuuluvat harvoihin herkkuhetkiin, mutta arkena maustamaton jogurtti, kaurapuuro ja ruisleipä naisen vankasti tiellä pitävät. Jos vähän jogurtiin ripottelee mysliä tai ruisleivälle asettelee juustosiivun jos toisenkin, niin sitä pidetään silti hyvänä aamupalana. Myslissä saattaa kuitenkin olla runsain mitoin sitä itseään, sokeria (kuin myös yllättäen aika paljon suolaa, kuten lähes kaikissa eineksissä), ja juustossa kovaa rasvaa, jonka kohdalla kohtuus on - aika kirjaimellisestikin - kova sana.

Eikä siinä mitään, kohtuullinen sallivuus on parasta, mitä ruokavaliolleen voi tehdä! 


Asiaa voi kuitenkin ajatella toisinpäin: kuuluvatko kaurahiutaleet terveelliseen aamiaiseen? Entäpä voinko syödä banaania tai kananmunaa tai pähkinöitä aamulla ja tuntea oloni terveeksi, virkeäksi ja elinvoimaiseksi?

Jos nämä raaka-aineet kuulostavat sinustakin sangen järkeviltä, niin miksi ihmeessä näistä tehty lätty olisi pahempi kuin osiensa summa? Eikä edes puhuta siitä, että pannareiden syöminen arkiaamuina toteuttaa elämän tärkeintä ohjenuoraa: tee, jos se tekee sinut onnelliseksi.

Niin kuin on tapana sanoa: Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä. Ja mun pannarit on toivottavasti niin hyviä, ettei siitä ole huolta.  



Arkipannari kaipaa ehdottomasti kastiketta, sillä se ei ole kuohkea vaan ennemminkin jykevä, hyvä alusta kastikkeelle. Olen kokenut maitorahkan ja maustamattoman jogurtin vaivattomimmiksi, mutta myös pakastemarjoista irtoava mehu olisi varmasti maukas kastike. 

Arkipannari on siitä helppo ja nopea, että kaikki ainekset vain sekoitetaan kulhossa ja kaadetaan pannulle yhdeksi isoksi pannariksi. Aikaa siis säästyy, kun ei tarvitse yksittäisiä pannareita käännellä! Ei tarvitse myöskään huolehtia pikkupannarien tapaan niiden samanmuotoisuudesta ja -kokoisuudestaan, jotta pannarikeko pysyy pystyssä...


Arkipannari (1 annos)
1 kananmuna
3 rkl kaurahiutaleita
1,5 rkl herajauhetta (itse käytän stevialla makeutettua suklaaheraa)
1/3 tl leivinjauhetta
3-4 rkl vettä

paistamiseen:
öljyä

Riko kananmuna pieneen kulhoon ja vispaa rakenne rikki. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Lämmitä pieni tilkka öljyä pannulla ja kaada taikina pannulle, levitä tasaisesti koko pannun kokoiseksi pannariksi. Käännä levy keskilämmölle (4/6) ja anna pannarin kypsyä noin 4 minuuttia, kunnes se kuplii pinnalta ja on hyytynyt. Käännä ja paista toiselta puolelta noin 2 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi rahkan, marjojen, banaanin ja maapähkinävoin kera. Kuvissa olevalle viikonlopun aamupalalle huljautin myös hieman tummaa kookosnektaria.

20 kommenttia:

  1. Super-herkullisen näköistä, mun on tehnyt jo monta pvä mieli lettuja ja tää sun pannari näyttää vähän niiltä, joten ei helpottanut oloani yhtään. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tekee mieli lettuja, silloin pitää laittaa pannu kuumaksi :)

      Poista
  2. Ihana resepti ja niin totta tuoherkku-juttu! Mahtaako hera-jauheen voida korvata jollakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse korvaan aina täysjyvävehnäjauho+steviapulveri yhdistelmällä :) laitan saman verran kuin heraa tulisi.

      Poista
    2. Kiitos Noora kovasti helpistä, tätä vinkkiä arvostaa varmasti moni :)

      Poista
  3. Hyvä kysymys! Ei tule heti mieleen mitään täydellistä substituuttia, mutta tsekkaa ihmeessä oikeasta reunasta proteiinipannarit-tägistä mun edellinen pannariresepti, se on herajauheeton :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oisin kysynyt ihan samaa! Mietin että voisikohan herajauhe+vesi yhdistelmän korvata esim maidolla tai rahkalla? Mulla on laktoosi-intoleranssi ja herajauhe sisältää laktoosia :( muuten tosi herkullisen näköinen ja hyvältä kuulostava resepti!

      Poista
    2. Tässä on teille protskuton pannariresepti: http://terveenhyvaa.blogspot.fi/2014/08/kaurapuuroa-parhaimmillaan-ja.html :)

      Tuo maito/rahkasubstituutio ei kyllä millään toimi, sillä herajauhe toimii tässä reseptissä ainoana makeuttajana. Saat siis vain kuivan, pahvinmakuisen lätyn jättämällä sen pois :) Tuossa enimmässä reseptissä ei heraa ole käytetty.

      Voisin myös lähiaikoina yrittää tehdä pannareita tosi basic raaka-aineista (ilman heraa ja steviaa), kun niille näkyy olevan kysyntää.

      Poista
    3. Aa joo niin taitaisi tosiaan käydä :D kiitti linkistä, voisin vaikka viikonloppuna kokeilla!

      Kannatan ehdottomasti reseptejä basic raaka-aineista! Monesti blogireseptien toteutus kaatuu siihen etten omista kaikkea tarvittavia raaka-aineita, enkä ole nähnyt järkeä lähteä ostelemaan erikoisempia tarvikkeita, jos en ole uskonut niille löytyvän paljoa käyttöä. Tuttujen raaka-aineiden korvaaminenkin esim allergiatapauksissa on helpompaa :)

      Poista
    4. Ymmärrän ehdottomasti pointtisi, ja muun muassa sen takia mun blogissa on tosi paljon reseptejä hyvin basic raaka-aineista (varsinkin vähän vanhemmat postaukset, vuosina 2012-2013). Tykkään kuitenkin välillä kokeilla myös erikoisempia juttuja/jossain reseptissä saattaa olla jotain raaka-ainetta, mitä ei tavallisesta kaupasta saa, mutta toivottavasti nämä ovat kuitenkin sopivassa suhteessa :)

      Voisinkin tehdä postauksen teemalla edulliset herkut, jossa nostan noita vanhempia reseptejä joiden toteutus onnistuu todella simppeleillä raaka-aineilla.

      Poista
  4. Tätä teen tänään iltapalaksi, kiitos inspiroinnista. taas kerran :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ja raportoi toki lopputuloksesta, maistui tai ei! :)

      Poista
    2. Jippii! P.S. Arvostan suuresti savonkielistä kommentointia!

      Poista
  5. Haa, taidankin syödä pitkästä aikaa pannareita huomenaamulla, koska koulu alkaa vasta klo 10! Viikonloppukin saa arvoisensa korkkauksen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, minä kannatan pannaripäivää aina! :)

      Poista
  6. Kannatetaan arkipannareita! Itse leivoin juuri mustaherukkamuffinsseja aamujen iloksi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Kuulostaa sangen hyvältä nuo mustaherukkamuffinit (etenkin kun otin juuri eilen mustaherukoita pakkasesta syötäväksi jääkaappiin), pitikin heti mennä vaklaamaan sun tontilta noita muffineita :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.