tiistai 12. elokuuta 2014

Lehtikaali-pangasiussalaatti mustikoilla ja vihreällä omenalla

Arki ja syksy ovat parasta tavoitteiden asetannan aikaa. Kuinka moni muuten sävähti sitä, että käytin sanaa "syksy"? Eihän tuolla ulkosalla tosiaan vielä kovin syksyistä ole, onneksi.

Arkeen paluu on koittanut tai koittanee lähiaikoina monella. Siksipä on hyvä hetki miettiä, mitä tulevalta muutamalta kuukaudelta odottaa; mitä haluaa saavuttaa ja tehdä, minkälaisia mahtavia suunnitelmia keksii piristämään arkea.

Minä aion tänä syksynä yrittää kokeilla uusia arkiruokia ja postata niistä onnistuneista versioista. Haluan innostua arkiaterioiden kokkauksesta enkä pelkästään herkuista ja aamupaloista. Olen maailman pahin arkiruokajumittaja: syön mielelläni samaa ruokaa monta päivää - joskus jopa monta viikkoa - putkeen... hummuksen tapaiseen paputahnaan dipatut kasvikset ruisleivän tai muun täysjyväisen hiilihydraattilähteen kera taitaa olla yksi sellainen ateria, jota olen syönyt tänäkin vuonna arviolta jo 50-100 kertaa.


Mainitsin viimeisimmässä budjettipostauksessani edulliseksi proteiininlähteeksi pangasiuksen, joka on valkoista vähärasvaista kalaa. Pangasiusta löytyy markettien pakastealtaalta, ja siitä saa pulittaa noin seitsemän euroa kilon säkiltä. Ostamassani kalassa oli myös ASC:n merkki vastuullisesti viljellystä kalasta, vaikka luonnollisesti kotimainen luonnonkala, kuten hauki, kuha tai ahven, on eettisesti parempi vaihtoehto.

Tässä salaatissa on tuoreessa limemehussa ja oliiviöljyssä puolen tunnin ajan marinoitua, pieneksi silputtua lehtikaalia salaattipohjana, jonka päälle on ripoteltu keitettyä täysjyväohraa ja siivutettu puolikas vihreä kirpeä omena. Paistoin kalan uunissa limellä, tillillä ja ruususuolalla maustettuna, mutta pangasiuksen vähärasvaisuuden vuoksi kalasta tulee mureampi ja paremmanmakuinen pannulla oliiviöljyssä paistettuna. Kuvan ottamisen jälkeen lisäsin vielä mustikoita, joista tuli ihanasti makeutta ja väriä salaattiin. Rouhin päälle reilusti mustapippuria ja koristelin limesiivulla. Nautin maanantai-iltana, ja ai että arki maistuikin hyvältä!   


Hauki, kuha tai ahven sopisi tähän salaattiin erinomaisesti! Mustikoiden tilalle sopii hyvin puolukat tai karpalot näin syksyä kohti käydessä tai vaikkapa kuivatut karpalot tai kuivatut aprikoosit paloiteltuna. Jokin pieni makea elementti on mielestäni ehdoton.


Onko siellä ruudun toisella puolella kaltaisiani ruokajumittajia? Mitkä ruokalajit ovat teille niitä tuttuja ja turvallisia, joihin sitä tarttuu kiireen tai mielikuvituksettomuuden iskiessä?  

14 kommenttia:

  1. Oi, enpä oo tiennytkään tuollasesta kalasta! Pakko mennä kattelemaan josko löytys, tuo hinta kuulostaa houkuttelevalta.

    Ja joo, täällä myös toinen ruokajumittaja. Tosin se johtuu hyvin paljolti tästä opiskelijabudjetista, kerran kun on löytänyt sellaset ainekset, joita saa suhteellisen edullisesti ja jotka on suhteellisen terveellisiä, niin kummasti siihen sitten jumittuu :-D Vaikka eiköhän sitä aina olis mahdollisuuksia muutoksille, mutta kun... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin löysin pangasiuksen vastikään, kun etsin pakastelaarista jenkkiläisten suosiossa olevaa tilapia-kalaa (Instassa kaikki tosi tikissä olevat ihmiset tuntuvat pitävän siitä, hyvää markkinointia heh!). Tämä pangasius näytti aivan samalta ja ravintoarvot olivat hyvin samankaltaiset (15 g proteiinia, 2 g rasvaa, 70 kcal 100 grammassa), joten koskapa pangasius oli halvempaa, päätin kokeilla sitä.

      Olet kyllä ihan oikeassa, että budjettirajoitteet helposti lisäävät ruokajumittamista. On niin paljon "turvallisempaa" ostaa vanhoja hyväksi havaittuja juttuja kuin ottaa riski, että rahat menevätkin hukkaan johonkin ei-niin-hyvään juttuun.

      Poista
  2. Minä oon, ihan juuri samanlainen. Sitä suosikkia eli"pasta"kastikkeen eri versioita tulee syötyä kesäkurpitsan/riisin ym. kanssa ihan liian usein.
    Ihana tällainen resepti, mihin voi soveltaa kotimaista kalaa. Lähetän äidille, hän kun kaipaa vaihtelua kalaresepteihin. (isä tykkää kalastaa...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä etten ole ainut jumittaja! :) Haluatko jakaa pastakastikeohjeesi? Tarvitsisisn inspiraatiota, että söisin muutakin kuin paputahnaa ja munakaswrappeja joskus!

      Kiitos reseptin edelleenvälittämisestä, toivottavasti äitikin saa vaihtelua :) Tuollainen kalastava isä on kyllä hyvä olemassa, kotimaiset kalat ovat tosi hyviä!

      Poista
    2. Mun reseptini on helppo kun mikä, joskin joka kerta siitä tulee vähän erilainen...
      Ensin pilkon ja kuullotan yhden punasipulin, sitten lisään tölkillisen tomaattimurskaa ja yhden fond du chefin kasvisliemikuution. Sitten sekaan esim. raastettua porkkanaa/punaisia linssejä /kesäkurpitsaa pieninä paloina. Sitten reilu desi tummaa soijarouhetta ja soijakastiketta. Annan hautua 10-15 minuuttia. Joskus lisään myös vähän kermaa. Maustan tuoreilla yrteillä (mm.basilika rehottaa nyt ihan valtoimenaan!) ja halutessani tulisuutta, pilkon mukaan myös chiliä ja/tai valkosipulia.
      Tämän erilaisia versioita syön kesäkurpitsapastan, riisin tai "oikean" pastan kanssa.

      Poista
    3. Kiitos jakamisesta! Kuulostaa herkulliselta ja hyvin muuntelukykyiseltä, ei ihmekään jos tuohon ei kyllästy :) Itse kaipaan aina lisää arkiruokainspiraatiota, joten enköhän tätäkin testaile piakkoin!

      Poista
  3. Hahah, juuri kirjoittelin itsekin arkiruoista :D mun tarkoituksena olisi kehittää jonkinlainen toimiva rytmi noiden arkiaterioiden kokkaamiseen ja syömiseen. Mulla nimittäin ei oikein maistu sama ruoka montaa päivää putkeen... Paitsi paprikahummus :D Innolla odottelen sun vinkkejä arkiruokiin!
    Kiireessä vetelen yleensä munakasta tai noita liha-kasvismössöjä! Pahimmassa hädässä ruoka korvautuu puurolla... Nopeita arkiruokareseptejä ei varmaan voi olla liikaa. Tosissaan se suurin innostus ja kiinnostus keskittyy yleensä aamupaloihin ja herkkuihin, joten varsinaisia ruokareseptejä tulee kehiteltyä harvemmin. Siinä voisi olla tavoitetta syksylle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoinkin blogiasi, että great minds think alike, taas kerran! :)

      Munakas-wrapit on kanssa ollut tällä viikolla mun päivällispöydän suosikkeja. Itse tulee tosi harvoin harrastettua kunnon liharuokia enää illalla... mutta hyvä, nyt sinäkin pääset mukaan tähän "innostutaan päivällisistä ja lounaistakin" -haasteeseen!

      Poista
  4. Meidän lähikaupasta alkoi vihdoin kuukausi sitten saada lehtikaalia. Olen jo ihan koukussa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, olen kade! Mun lähilähikaupasta ei saa vielä, mutta onneksi on tuo pelastava Prismakin niin lähellä, ja sieltähän saa mitä vaan :)

      Poista
  5. Täällä arkiruokajumeihin kuuluu linssikeitto, tomaatti- papukeitto ja kaikenlaiset wokit, talvella varsinkin kaaliwokki :D sekä kaikki uunissa valmistuvat jutut, kuten uunijuurekset ja kala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kova keitonsyöjä olet! Itse en ole jostain syystä yhtään keittoihminen, kaipaan pureskeltavaa. Kaaliwokki kuulostaa hyvältä idealta, itsekin pidän nopeasti pannulla paistetusta rapsakasta kaalista kovasti. Punakaalin kanssa käy erityisen hyvin aurinkokuivatetut tomaatit!

      Poista
  6. Tällaisia arkiruokaresepteille on kysyntää! Vinkkejä vaan jakoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää olla sanojensa mittainen nainen ja laittaa näitäkin tänne :) Kiva kuulla, että niille on kysyntää!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.