keskiviikko 6. elokuuta 2014

Maapähkinävoi-raakasuklaat chialla terästettynä


Ruokabloggaajien keskuudessa yksi fakta on yhtä vankkumaton kuin painovoima: mikä tahansa herkku näyttää paremmalta pinottuna.

Cookiet, browniet, tryffelit, raakapallerot - you name it - kaikki nuo näyttävät sangen sulavilta sellaisenaankin, mutta auta armias, miten hyvältä ne näyttävätkään pinottuina hulppeaksi torniksi, jonka romahdusta linssin takana tempoileva bloggaaja tuskanhikikarpalo otsallaan pelkää. 

Demonstraation vuoksi vielä seuraava kuvasarja, josta enimmäisen kuvan tuotosta en söisi maksustakaan, toisen voisin ehkä vähän haukkaista varovasti, mutta kolmannen herkkupalaset napsaisisin (tai siis napsaisinkin) suuhuni hetkessä. (Kunhan huijaan. Totta kai nauttisin myös kuvien 1 & 2 herkkuja, enkä edes kovin vastointahtoisesti.)



Kookosöljyyn tehty raakasuklaa sulaa näppeihin hetkessä, varsinkin kesäkuumalla: siksipä herkutellessa saa olla nopea kuin kolmeenkymmeneen kivunnut elohopea tai vaihtoehtoisesti nauttia näitä samalla tavalla kuin itse tykkään, eli iltapalalla maitorahkan tai banaanijäden päälle paloiteltuna. Kylmällä alustalla kookosöljypohjaiset herkut hengaavat mielellään säilyttäen kiinteän olomuotonsa; sen sijaan kielellä sulaminen tapahtuu hetkessä. Erityisesti jätskin kaverina tämä suklaaherkku on poikaa!

Maapähkinävoikerroksessa rouskuu chia ja suolankiteet, mutta koko herkku suklaineen ja maapähkinävoineen sulaa kielellä niin nopeasti, että ne ehtii havannoimaan vain parin sekunnin murto-osan ajan.   

Ja sitten onkin aika toisen palan.




Chia-maapähkinävoi-raakasuklaat (4 annosta)
raakasuklaa:
2 rkl kookosöljyä
vajaa 2 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl kookospalmunektaria tai muuta nestemäistä makeutusta, esim. hunajaa
ripaus suolaa

maapähkinävoitäyte:
1 rkl kookosöljyä
1,5 rkl maapähkinävoita
2 tl chiasiemeniä
2-3 tippaa karamellinmakuista steviaa (tai maun mukaan hunajaa)
ripaus suolaa (mikäli maapähkinävoisi on suolatonta)

Aloita suklaakerroksesta. Sulata kookosöljy (mikäli se ei ole valmiiksi nestemäistä), sekoita joukkoon kaakaojauhe, makeutus ja suola. Kaada puolet suklaasta pieneen kuppiin, vuokaan tai muovirasiaan ja laita pakastimeen jähmettymään noin viideksi minuutiksi. (Voi olla, että talvella on parempi tehdä ensin puolikas annos suklaata ja vasta maapähkinävoitäytteen teon jälkeen toinen puolikas satsi, sillä kylmällä kookosöljy ehtii luultavasti jähmettyä ennen kuin jälkimmäisen puolikkaan saa kaadettua maapähkinävoitäytteen päälle.)

Tee sillä välin maapähkinävoitäyte sekoittamalla sula kookosöljy, maapähkinävoi, chiasiemenet, makeutus ja suola kupissa. Ota jähmettynyt suklaa pakastimesta ja kaada maapähkinävoitäyte päälle. Jähmetä jääkaapissa noin 10 minuuttia. Kaada päälle loppu suklaa ja pakasta, kunnes suklaa on kiinteää (ainakin 20 minuuttia). Säilytä pakastimessa ja leikkaa paloiksi tarjoiluun.


Loppukevennyksenä kaikille maapähkinävoin ystäville:


 Kyllä on kuumaa kun maapähinävoikin sulaa kuin kuuma vaha.

27 kommenttia:

  1. NAM, näyttääpäs herkulliselta!! Hahah, heti kun näin noin viimeiset kuvat mun oli pakko käydä hakemassa lusikallinen maapähkinävoita jääkapista :DD Se on kyllä syntisen (ja vaarallisen) hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa että kuvat tekivät tehtävänsä ;) Ajattelinkin, että maapähkinävoiaddikti jos toinenkin saattaa näiden kuvien seurauksena löytää tiensä purkille...

      Poista
  2. Kiva idea laittaa väliin chia-siemeniä tekstuuriksi! Huomaa myös että kämpässä on kuuma, kun kookosöljy on täysin läpikuultavaa ja nestemäistä..ei tarvi paljon sulatella. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! En muistakaan, milloin kookosöljy olisi viimeksi ollut kiinteässä olomuodossa täälläkään... ensi talvena vasta seuraavan kerran, ehkäpä? Jos tämä kesä nyt vaan jatkuisi vielä marraskuuhun...

      Poista
  3. Oinam näitä täytyy kokeilla<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, toivottavasti maistuu! :)

      Poista
  4. Maapähkinä ja suklaa on pettämätön combo. Itse olen sekoitellut chia suoraan suklaan joukkoon, mikä sekin maistuu. Tosin ennen hymyilyä kannattaa tsekata hammasvälit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä niin totta... pellavansiemenrouheella on sama ja vielä jotenkin kavalampi taipumus jäädä hampaidenväleihin ja erityisesti tarrautua ikeniin, mikä on sangen ikävä sivuvaikutus, varsinkin kun pellavansiementä nautin päivittäin. Pitääpähän harjata hampaat kunnolla aamupuuron jälkeen :)

      Poista
  5. Voi että, mitä herkku-naminami-juttuja sulla täällä blogissa on! Innostuin niin kovasti että tein ihan vinkkipostauksen omaan blogiini, sillä tiedän, että lukijoideni joukossa on tällaisista herkuista kiinnostuneita tyyppejä. Kiitos kun sulla on tällainen blogi, joka melkein pakottaa ostamaan ruskeapilkullisia banaaneja seuraavalla kauppareissulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, ihana sinä! Kiitos kovasti blogivinkkipostauksesta, niin mukavaa että voi edes hiukkasen inspiroida muita! Ruskeapilkulliset banaanit ovat aivan parhaita, ja jos niitä ei kauppareissulla löydy, niin oma banaanifarmi vaan pystyyn aka keltaiset banaanit kypsymään hedelmäkoriin :)

      Poista
  6. Hui mitä hekkua ja totta, hyvältä näyttää.:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jatta :) Tämä olikin vähän liian hyvää kuin meni jo, hups.

      Poista
  7. Tein näitä tänään, tosin ilman chiasiemeniä, ja aivan järkyttävän hyviä! Pakko tehdä heti ensi viikolla uudestaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten mahtavaa! Minustakin nämä olikin makoisia - maapähkinävoin ja suklaan kombosta on vaikea (ellei jopa mahdoton!) saada pahaa aikaiseksi! Mukava että innostuit ja kommentoit, kiitos :)

      Poista
  8. Kuulostaa täydellisiltä! Namnam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täydellistä se olisi ehkä, jos kookosöljy ei sulaisi näppeihin (tällä säällä) niin nopeasti... mutta mikäs tässä maailmassa lopulta täydellistä olisi, joten ihan tarpeeksi hyvää ainakin :)

      Poista
  9. Paljon tässä koko annoksessa on kaloreita yms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon! Kun on pelkkää öljyä ja voita, tulee hyvää ja tuhtia :) Mutta eikös jälkkärit ja herkut ole tarkoitettu nautittaviksi eikä laskelmoitaviksi? Netissä on paljon ilmaisia kalorilaskureita, jos asia syvällisemmin kiinnostaa. Nyt tällä kertaa laskin sinun puolestasi arvot per annos eli 1/4 reseptistä:
      174 kcal
      14 g rasvaa, josta 11 g tyydyttynyttä
      8 g hiilihydraattia, josta 2 g kuitua ja 4 g sokereita
      3 g proteiinia

      Eli menee 100-prosenttisesti herkkukategoriaan :) Kohtuus kaikessa, myös kohtuudessa, ja tässä reseptissä totisesti on koeteltua kohtuuden kohtuutta ;)

      Poista
  10. Sait raakasuklaan tekemisen vaikuttamaan niin helpolta, että on pakko kokeilla! Kun kookosöljy ja hunaja jo löytyvät kaapista ;) Mistä olet ostanut noita karamelli-steviatippoja? Itse en tunnu löytävän mistään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisen kookosöljyversion tekeminen on hyvinkin iisiä! Karamelli-steviatippoja olen ostanut Citykäytävän (Helsingissä) Ruohonjuuresta :) En ole tainnutkaan muualla niitä nähdä, P&S:ssä taitaa olla vain naturelleja steviatippoja... mutta tosiaan makeutukseen voi käyttää vaikka sitä hunajaakin molemmissa kerroksissa.

      Poista
  11. Mpv-suklaa on aina ollut suosikkini, erityisesri reese's peanutbutter cups. Eipä tarvitse enää sitä sokerihöttöä ostaa, kiitos sun! Tein näitä. Laitoin makeaksi hunajaa ja osan kookosöljystä korvasin kaakaovoilla. Parasta! Kiitos paljon mahtavasta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, miten mukava että sait uuden suosikin! :) En ole koskaan maistanut noita Reese'sejä, haluaisin kyllä, kun kyse on niin jenkkiklassikosta kysymys. Hyvä korvaus tuo kaakaovoi, itsekin pitäisi joskus kokeilla ihan oikeaa raakasuklaata kaakaovoista.

      Poista
  12. Löysin just sun blogin jun jettison kuvahausta ''terveellinen myslipatukka'' tai jotain sellasta, Ihana blogi!!!
    Liityin lukijaksi ja kohta myös blogloviniin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, ja ihana nimimerkki! Mahtavaa että olet liittynyt seurailemaan, ja kommentoi toki jatkossakin! Mikään ei ilahduta niin paljon kuin se että lukija ilmaisee läsnäolostaan :)

      Poista
  13. Nämä oli tosi hyviä! Kiitos ohjeesta! Olen seurannut blogiasi jo pidempään, mutta jostain syystä tämä ohje ei ole aikaisemmin sattunut silmään :) Täytteeseen laitoin hasselpähkinävoita, kun ei ollut muuta, mutta se sopi oikein hyvin!

    Terv. Niina

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.