sunnuntai 17. elokuuta 2014

PB & J -leivät suomalaisella twistillä

Kuinka syödä jälkkäriä ilman, että oikeastaan syö jälkkäriä?


Otetaanpa esimerkiksi ruokaisa salaattilounas. Ripottelisit ehkä salaattisi päälle kourallisen pähkinöitä ja pilkkoisit hieman hedelmää tai näin kesällä täydentäisit elämyksen makeilla marjoilla. Kyytipojaksi kävisi hyvin ruisleipä, josta saisi vähän lisää pureskeltavaa vatsantäytteeksi. 



Tai sitten voit säästää hedelmäsi tai marjasi ja pähkinäsi voin muodossa jälkiruokaleipäseen niin kuin minä tein. 

Ensimmäisessä kombossa käytin paahdettua maapähkinävoita, mansikoita ja pensasmustikoita sekä raakasuklaakastiketta eli kookosöljyn, raakakaakaojauheen ja hunajan seosta (esimerkiksi tämän reseptin mittasuhteita voi käyttää). Aika yllätyksetöntä, mutta silti niin hyvää - mansikan ja tummansuklaan yhdistelmä ei petä! Kuten ei myöskään suklaan ja maapähkinävoin...

Tuo vaaleampi versio kantaa ruisnapilla raakaa itsetehtyä maapähkinävoita, nektarisiivuja sekä pienen lorauksen tummaa kookospalmunektaria, joka tarjoaa jopa hieman savuista makeutta. Raaka maapähkinävoi on hennon makuista, aavistuksen hernemäisellä tavalla makeaa, joten nektariinin kirpeä hedelmäisyys sopii sen makupariksi loistavasti. Tämä modernimpi yhdistelmä oli ehdoton suosikkini tällä kertaa! 

Molemmat ovat ikään kuin suomalaiseen makuun sovellettuja ja raikkaampia versioita amerikkalaisklassikko PB & J:stä eli maapähkinävoi-hillovoileivistä. Nämä leivät sopivat hyvin paitsi salaatin kaveriksi myös iltapäiväkahville makeannälkään. Leipänä käytin jälkiuuninappeja, joiden tarjoaman runsaan kuidun ansiosta tällainen herkku onkin perinteistä makeaa kahvileipää parempi, kun verensokeri ei koe yllätyshyppyjä. 


Herkullista sunnuntaita ja antoisaa alkavaa viikkoa!

6 kommenttia:

  1. Totta totta, makeannälkään ei aina tarvitse leipoa (tässä on itselläni vielä PALJON opeteltavaa) vaan jotain hyvää ja helppoa voi loihtia ilman kulhoja ja uunejakin. Näköjään ;) Aivan lumoavalta kuulostavia makukomboja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta leipominen on niin ihanaa! Tosin sinähän sen tiedät ;) Oli kyllä aika herkkua, erityisesti tuo raaka mpv-nektariini-kookospalmunektari (haha, en tajunnutkaan miten paljon nektareita siinä olikaan!) oli ihan spot on!

      Poista
  2. ihanan näköisiä leipiä! myös balsamicosiirappi on oiva nektariinien kumppani :)

    VastaaPoista
  3. Itse laitan jälkiuunileivän päälle maapähkinävoita, omenaa ja vadelmia. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah mikä kombo! Kiitos vinkistä, tätä haluan kokeilla :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.