sunnuntai 10. elokuuta 2014

Seitsemän ruokalajin rapujuhlat

Eilen pääsin nauttimaan aivan uskomattomista rapujuhlista.

Illallispöytä oli katettu valkoiselle kangaspöytäliinalle ja koristeltu jättimäisin auringonkukin ja tummenevaa iltaa valaisevin kynttilöin. Viimeiselle jälkiruoalle katettiin jopa Tillanderin pöytähopeat.

Ohjelmanumeroina oli luonnollisesti perinteisiä rapujuhlalauluja, maljapuheita, yllätyksellisiä esiintymisiä ja illan huipentumana MasterChef-kelpoisten mieskokkaajiemme kitaralla säestetty tulkinta CMX:n hittibiisistä, joka saattoi ehkä olla tai olla olematta Ruoste

Helan går... no kaikki meni! Kaikki seitsemän ruokalajia, joista yksi oli tietysti juhlien teeman mukaisesti rapuja, tsatsikia ja paahtoleipää, olivat kuin hienomman fuusiokeittiöravintolan menusta. Jokainen ruokalaji sai innoituksensa maasta tai maanosasta, jossa jompikumpi kokkikaksikosta oli matkannut vuoden aikana. Saimme maistella palan Italiaa, Venäjää, Aasiaa ja Amerikkaa, joiden tunnuksenomaisia makuja ja ruokalajeja komppasivat kotiseutumuistelot tutumpien makuvivahteiden muodossa. Toinen menua kantava teema oli parit, joten ensimmäistä ruokalajia ravioleja seurasi venäläinen versio pelmenit, ja kolmanneksi ja neljänneksi ruokalajiksi nautiskeltiin erilaisia leipäsiä.

Jälkiruokia osasin odottaa kieli pitkällä jo etukäteen; olihan leivontapulikan varressa jälkiruokakuningattareksikin nimetty ystäväni. Jälkkäriosastolla tarjoiltiin jotain raikasta, jotain makeaa ja jotain suklaista: erinomainen kombinaatio siis.          

Kattaus // Tyylikkäät hummeriservetit
Ricotta-pinaattiraviolit parmesanilla ja lehtipersiljalla (Italia) // Lammaspelmenit, suolakurkkua, smetanaa ja puolukoita (Venäjä) 



Makeahkoa ruisleipää, avokadotahnaa, kylmäsavulohta, suikaloitua avomaankurkkua ja punasipulia remoulade-kastikkeen ja wasabin kera (Aasia feat. Suomi) // Jenkkipurilainen: Savon Jyty -leipä ja parmesanilla maustettu pihvi savujuustolla ja savuporolla kera "häshtäg perunoiden" aka bataatti- ja perunaranskisten sekä tuorehernesalaatin kera (Jenkkilä, of course - savolaisella mausteella)
Rapuja, rapuja ja lisää rapuja kera sitruunan, tillin, tsatsikin ja paahtoleivän
Jälkiruoka tehtiin kahvinkeittimessä! // Mansikoita, omenaa ja melonia ruusu-vaniljamarinadissa, valkosuklaamelbaa ja minttua // Suklaavanukashalko, suklaa-sherrykastiketta, mansikoita ja suklaarouhetta

Mikä sitten oli oma suosikkini? Ensimmäinen reaktioni kysymykseen on, että kaikki oli liian hyvää, aivan mahdoton kysymys vastata! Eniten ihastuin ehkä kuitenkin lohileipään, jossa oli täydellinen balanssi leivän vienon makeuden, avokadon täyteläisyyden ja lohen savuisuuden yhdistelmässä. Valkoinen suikaloitu avomaankurkku raikasti kokonaisuutta ja teki annoksesta todella hyvännäköisen, kun taas potku punasipulista ja wasabista sai usein tunkkaisen remoulade-kastikkeen maistumaan taivaalliselta.

Toinen suosikkini löytyy jälkkäriosastolta, nimittäin tuo ruusunlehti-vaniljasiirapissa marinoitu hedelmäjälkiruoka oli jotain sanoinkuvaamatonta! Yritän kuitenkin elaboroida: lämmin, juuri kahvinkeittimessä porissut aromaattinen liemi, jossa hampaissa rouskuvat omenanpalat, pehmeät meloni- ja mansikkakuutiot ovat maustuneet vahvasti vaniljaiseksi sekä sopivasti kukkaiseksi (muttei parfyymimaiseksi). Päälle lusikoituna makeaa valkosuklaamelbaa, joka osittain jäi pinnalle erillään luskoitavaksi vaahdoksi ja osittain suli herkullisen hedelmäliemen joukkoon.

Huokaus ja kiitos. Tällaisiin juhliin voi päästä vain kerran vuodessa. Ei siksi, että seitsemän ruokalajia alkaa kiristää hieman vyötä - vaan siksi, että ihminen ei voi kestää näin paljon hyvää yhtään useammin. 


Ihanaa aurinkoista sunnuntaita! Juuri nyt on paras hetki keräillä paukkuja arjen puurtamiseen - ulkoilla ja lepäillä ja nauttia auringosta.    

4 kommenttia:

  1. Voi juku. Siis katselin kuvia instassa jo, no, vesi kielellä. Tuollaiselle aterialle kun joskus pääsisi. Oijoi. Ja muutenkin koko ilta lauluineen ja kaikkineen. Pitäisi ehkä opetella syömään rapuja. :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä aivan uskomatonta ja ihanaa, että toiset jaksavat nähdä vaivan. Olin niin otettu kutsusta ja kaikesta tuosta kokkien vaivannäöstä!

      Rapujen syönti kannattaa opetella, oli kyse sitten harjoittelun puutteesta tai maun epämiellyttävyydestä. Jo sen takia, että rapujuhlat ovat ihana elämys! :)

      Poista
  2. Ohoh, mahtavan näköistä! Millainen tuo suklaavanukashalko oikein oli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli sellainen pehmeä, suklaavanukkaan ja suklaakakun välimuodolta maistuva kakkunen, joka oli kypsytetty vesihauteessa uunissa. Aivan mahtavan makuinen kastikkeineen kaikkineen! Ystäväni teki sen, joten en tiedä tarkkaa reseptiä. Voin toki tiedustella sitä, jos sinua kiinnostaisi se? :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.