sunnuntai 18. lokakuuta 2015

No se elämän mullistava (gluteeniton) leipä


On leipiä, ja sitten on LEIPIÄ. Mikä niiden ero sitten on? Ensimmäisiä tavataan itseään kunniattomissa tusinatavaralounaspöydissä, Alepan loputtomassa muovipussirivistössä ja myös harmittavan monessa leipomossa, joka ei ole ymmärtänyt, että leivän leivonta on taidetta eikä (pelkkää) tiedettä.

Niitä toisia taasen löytää Sandron lounaalta, ruisleivän juuresta asti leipovissa leipomoista, meidän joulupöydästä (teen ihan jumalaista saaristolaisleipää*) ja Ragun leipäkorista**.

Niitä ensimmäisiä tahtoisin syödä vähemmän, ja niitä jälkimmäisiä enemmän. Vaikkakin silti vain silloin tällöin.

Tämä on siis LEIPÄ, jos se ei vielä käynyt eksplisiittisesti selväksi. Viime aikoina olen olosuhteiden pakosta syönyt hävettävän monta ruisleipäpäivällistä - yksipuolista, ruskeaa, aika ravintoköyhää ja vaan niin kauhean TYLSÄÄ.

Tämä leipä ei ole tylsää. Tässä on niin paljon kaikkea hyvää, että tylsyydestä ei ole tietoakaan. On manteleita, on siemeniä, on kaurahiutaleita. Pieni häivähdys makeaa taustalla ja ah, ne sattumat, kun sitä leipää leikkaa!

Leipä, joka on täydellinen sellaisenaan syötäväksi vaikka välipalaksi, mutta josta saa myös hyvin viikonloppuisen  aamupalaherkun vaikkapa taatelitahnan kera nautittuna. Aika fantastista minusta.

Tämä leipä on siis My New Rootsin legendaarinen The life-changing loaf of bread, suomalaisiin mittoihin sovitettuna ja parilla pienellä hienosäädöllä toteutettuna.

* ...ja olen hyvin vaatimaton persoona.
** Siis oikeasti, en ole nähnyt koskaan mitään vastavaa, eikä sitä voi sanoin selittää. Se pitää kokea itse.



Elämän mullistava leipä (1 vuokaleipä)
2,5 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl manteleita
4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
4 rkl chiasiemeniä
4 rkl psylliumia
1,5 rkl kookossokeria
1 tl suolaa

3 rkl rypsiöljyä
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat ainekset yhteen isossa kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja sekoita paksuksi taikinaksi (HUOM. Taikina tosiaan saa olla paksua). Lusikoi leivinpaperilla päällystettyyn leipävuokaan ja anna levätä ainakin 2 tuntia huoneenlämmössä.

Paista 175 asteessa 20 minuuttia, poista leipä uunista ja käännä se ylösalaisin suoraan uuniritilän päälle, paista vielä 30-40 minuuttia (itse paistoin vielä 40 min). Leipä on valmis kun siitä kuuluu ontto ääni taputtaessa. Anna jäähtyä täysin ennen viipalointia.

Säilytä ilmatiiviissä astiassa - leipä säilyy viisi päivää ja sen voi pakastaa siivutettuna.

7 kommenttia:

  1. Tätä on kokeiltava! Sun ohjeista banaanigranola on sellanen, mitä oon tehny tasasin väliajoin - hyvvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaakin ehdottomasti kokeilla - on niin hyvää! Ja hei kiitos palautteesta banaanigranolasta, kiva kuulla että ohjeille on käyttöä :) Banaanigranola oli pitkään myös oma suosikkini, nyt olen jotenkin joksikin aikaa vahingossa unohtanut sen...

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Jee ihana kuulla! Tämä onkin superherkkua Medjoul-taatelilla ja pähkinävoilla päällystettynä. Kerro toki mitä tykkäät :)

      Poista
  3. Moi Pipsa!
    Sun blogi ja reseptit on ihan huikeita, ja oonkin testannut niistä vaikka kuinka montaa. Muutama on ihan vakiokäytössä. :) Sellaista asiaa mulla on, että ootko koonnut näitä kaikkia kymmeniä/satoja reseptejäsi mihinkään yhteen tiettyyn paikkaan, reseptiarkistoon tms. mistä ne olisi helppo löytää? Nyt kun haluan löytää jonkun tietyn ohjeen täältä, niin etsiminen on jotenkin tosi monimutkaista. Tykkäisin, jos sulla olisi kaikki ihanat reseptisi yhdessä ja samassa paikassa, omien alaotsikkojen alla. Jos näin jo on, niin sitten en vain ole huomannut. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ihana anonyymi! Kiitos palautteestasi - ihana että olet löytänyt kestosuosikkeja! Valitettavasti kaikkia reseptejä ei ole yhden sivun alla kategorioittain, eritoten koska osan resepteistä olen tuottanut Makulle, ja siten ne ovat sen sivuston hallussa :) Täällä sivussa löytyy reseptejä alaotsikoittain.

      Helpoin tapa löytää resepti tällä hetkellä on googlata "terveen hyvää mysli" tms - valitettavan monimutkaista, mutta tällä hetkellä minulla ei valitettavasti ole resursseja asian hoitoon :) Kiitos kuitenkin valtavasti palautteesta ja kaikkea ihanaa syksyysi <3

      Poista
    2. Aha, nyt huomasinkin ongelman ytimen - reseptiarkisto ei jostain syystä näy tuolla oikeassa reunassa niin kuin ennen! Yritän parhaillani ratkaista ongelmaa :) Kiitos vielä, että kerroit tästä probleemasta.

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.