sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Kookos-omenaparfait, chiapallerot ja siemenmysli {voi tätä chia-villitystäni}



Nykyään elän viikonloppuaamiaisille. Viikon paras hetkeni on seuraavanlainen:

On lauantaiaamu.  Herään levollisilta yöunilta ja mietin hetkisen, mitä sitä söisi, ennen kuin suuntaan kauppaan täydentämään viikon aikana aivan autioksi tyhjentynyttä jääkaappia. Kokkaan mössön jos toisenkin, jos siltä tuntuu, katan herkut pöytään ja istun alas syömään, siis yli viideksi minuutiksi. Juon kupin kahvia, toisenkin yleensä. Ja elämä muuttuu yhtäkkiä aivan tosi hyväksi.

Tänä lauantaiaamuna tein siemenmyslin. (Blogissani on ainakin tuhatmiljoonaa mysli- ja granolareseptiä, mutta minkäs sille mahtaa - mysli on melkein yhtä tärkeä aamupalan komponentti kuin pähkinävoi.) Sitä nautittiin mustikka-kookos-limesmoothien, kookospuuron, paahdettujen manteleiden ja tumman suklaan kera. Oivoi, hämmentävän täydellinen setti se olikin!

Sunnuntaina pyöräytin nämä chiapallerot, ihan vaan tuhlatakseni niitä aikaisen sunnuntaiaamun tylsiä tunteja, jolloin mitään ei tapahdu missään muualla kuin pyykkikoneessani ja siivouskomerossani. Lisäksi verkkokalvoilleni oli piirtynyt kuva Green Kitchen Storiesin chia-omenacrunch-parfaitista. Herran tähden miten herkullisen näköistä, ajattelin - ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Kaikki trendeissä ja vuodenkierrossa mukana pysyvät, itseään kunnioittavat ruokabloggaajat kokkasivat omenasta jo kuukausi sitten ja ovat nyt jo kurpitsakaudessa, mutta minä olenkin aina ollut vähän tällainen hidas perästätulija. Siispä tässä reseptissä on omenaa, vaikka ehkä paras kotimaisten kausi onkin jo lopuillaan. Mutta, sitä parempi syy nauttia niistä vielä juuri nyt!

Tosin puolustuksekseni, ne suomalaiset omenat jotka jääkaapistani onnistuin löytämään, ovatkin tainneet lymytä siellä jo kuukauden päivät...


NYT SEURAA SUURI RESEPTILÄJÄYS:


Kookos-omenaparfait (1 annos)

Kookoschiavanukas:
1 dl kookosmaitoa
1,5 rkl chiasiemeniä

Omenakompotti:
2 tl voita tai kookosöljyä
1 tl hunajaa
2 pientä kotimaista omenaa
1/2 tl kanelia

Lisäksi:
1 dl kreikkalaista jogurttia tai paksua soijajogurttia
1/2 dl siemenmysliä (resepti alla)
Chiapallero (resepti alla)

Sekoita kookosmaito ja chiasiemenet kulhossa. Anna tekeytyä 30-60 min.

Valmista omenakompotti sulattamalla voi ja hunaja paistinpannulla. Pilko omenat pieniksi ja lisää pannulle kanelin kera. Paista pehmeiksi keskilämmöllä n. 10 minuutin ajan.

Kokoa parfait lusikoimalla kookoschiavanukas pohjalle. Lisää päälle hetken jäähtynyt omenakompotti. Lusikoi päälle jogurtti ja siemenmysli. Lisää kruunuksi chiapallero (tärkein vaihe!).


Siemenmysli (10 annosta)
4 dl kaurahiutaleita
1/2 dl chiasiemeniä (tai pellavansiemeniä)
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/4 tl suolaa
mausteita maun mukaan: esim. kanelia, kardemummaa, tuoretta raastettua inkivääriä, jauhettua vaniljaa

1/4 dl rypsiöljyä
3 rkl juoksevaa hunajaa
2-4 rkl vettä

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää kosteat aineet vettä lukuun ottamatta ja sekoita. Maista, että makeusaste on riittävä - lisää tarvittaessa hunajaa. Lisää vettä tai öljyä tarvittaessa sen verran, että mysliin muodostuu klustereita. Levitä leivinpaperille pellin päälle ja paista 175 asteessa noin 20-25 minuuttia välillä sekoittaen. Anna jäähtyä pellillä ja säilytä lasipurkissa.


Chiapallerot (10 kpl)
5 Medjool-taatelia (tai 150 g kuivattuja pehmeitä taateleita)
1 dl ruskeita manteleita
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl chiasiemeniä
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
(1,5 rkl raakakaakaojauhetta)

Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimessa ja aja tasaiseksi massaksi. Pyörittele palloiksi. Jäähdytä pakastimessa ainakin 15 minuuttia ennen nauttimista. Säilytä pakastimessa.


IHANAA SUNNUNTAITA. Toivon sinulle kaikkea parasta tähän päivääsi.

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

No se elämän mullistava (gluteeniton) leipä


On leipiä, ja sitten on LEIPIÄ. Mikä niiden ero sitten on? Ensimmäisiä tavataan itseään kunniattomissa tusinatavaralounaspöydissä, Alepan loputtomassa muovipussirivistössä ja myös harmittavan monessa leipomossa, joka ei ole ymmärtänyt, että leivän leivonta on taidetta eikä (pelkkää) tiedettä.

Niitä toisia taasen löytää Sandron lounaalta, ruisleivän juuresta asti leipovissa leipomoista, meidän joulupöydästä (teen ihan jumalaista saaristolaisleipää*) ja Ragun leipäkorista**.

Niitä ensimmäisiä tahtoisin syödä vähemmän, ja niitä jälkimmäisiä enemmän. Vaikkakin silti vain silloin tällöin.

Tämä on siis LEIPÄ, jos se ei vielä käynyt eksplisiittisesti selväksi. Viime aikoina olen olosuhteiden pakosta syönyt hävettävän monta ruisleipäpäivällistä - yksipuolista, ruskeaa, aika ravintoköyhää ja vaan niin kauhean TYLSÄÄ.

Tämä leipä ei ole tylsää. Tässä on niin paljon kaikkea hyvää, että tylsyydestä ei ole tietoakaan. On manteleita, on siemeniä, on kaurahiutaleita. Pieni häivähdys makeaa taustalla ja ah, ne sattumat, kun sitä leipää leikkaa!

Leipä, joka on täydellinen sellaisenaan syötäväksi vaikka välipalaksi, mutta josta saa myös hyvin viikonloppuisen  aamupalaherkun vaikkapa taatelitahnan kera nautittuna. Aika fantastista minusta.

Tämä leipä on siis My New Rootsin legendaarinen The life-changing loaf of bread, suomalaisiin mittoihin sovitettuna ja parilla pienellä hienosäädöllä toteutettuna.

* ...ja olen hyvin vaatimaton persoona.
** Siis oikeasti, en ole nähnyt koskaan mitään vastavaa, eikä sitä voi sanoin selittää. Se pitää kokea itse.



Elämän mullistava leipä (1 vuokaleipä)
2,5 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl manteleita
4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
4 rkl chiasiemeniä
4 rkl psylliumia
1,5 rkl kookossokeria
1 tl suolaa

3 rkl rypsiöljyä
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat ainekset yhteen isossa kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja sekoita paksuksi taikinaksi (HUOM. Taikina tosiaan saa olla paksua). Lusikoi leivinpaperilla päällystettyyn leipävuokaan ja anna levätä ainakin 2 tuntia huoneenlämmössä.

Paista 175 asteessa 20 minuuttia, poista leipä uunista ja käännä se ylösalaisin suoraan uuniritilän päälle, paista vielä 30-40 minuuttia (itse paistoin vielä 40 min). Leipä on valmis kun siitä kuuluu ontto ääni taputtaessa. Anna jäähtyä täysin ennen viipalointia.

Säilytä ilmatiiviissä astiassa - leipä säilyy viisi päivää ja sen voi pakastaa siivutettuna.

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kauramuru-marjamuffinit {Oi sunnuntaiaamut!}


Tämän syksyn hittejä ovat olleet:
  • aurinko (tuli varmaan mieleeni vain, koska se paistaa nyt)
  • aamulenkit kirpeässä syysaamussa (olen kirjoittanut aamulenkkeilystä postauksenkin)
  • kahdeksan tunnin yöunet
  • se miltä Töölönlahti näyttää pimeällä, kun Lintsi ja ne jännät talot junaraiteiden puoleisella rannalla on valaistu
  • lauantai-illat ja varsinkin sunnuntaiaamut
  • puolukat ja kardemumma, mieluiten yhdessä

Puolukoita ja kardemummaa olen pistellyt lähes joka arkiaamu smoothien muodossa (sen reseptin postasin viime sunnuntaina - olen koukussa). Nyt sunnuntain ja siten viikonloppuisen vaihtelun kunniaksi tein perussmoothieni mustikoista, oih! Toki puolukoita piti tähänkin aamupalaan änkeä, joten tein nämä marjaiset kauramurumuffinit puolukoista.


Resepti on muokattu Budget Bytesin Triple Berry Oats Muffins -reseptistä.

Kauramuru-marjamuffinit (4 kpl)

1,5 dl spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl kookossokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta

1 rkl chiasiemeniä + 4 rkl vettä

1 dl mantelimaitoa
2 rkl kookos- tai rypsiöljyä
2 rkl omenasosetta

1 dl pakastemarjoja

Kauramuru:
1/2 dl kaurahiutaleita
1 rkl kookosöljyä (kiinteässä muodossa)
1 rkl kookossokeria
1/4 tl kanelia
1/8 tl suolaa


Sekoita chiasiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi 15 minuutin ajan.

Tee kauramuru yhdistämällä ainekset kulhossa ja nyppimällä kookosöljyn muiden aineiden kanssa tasaiseksi muruksi.

Sekoita isossa kulhossa kuivat ainekset. Yhdistä toisessa kulhossa kosteat aineet, lisää chiageeli ja sekoita. Yhdistä kosteat aineet kuiviin ja sekoita vain juuri ja juuri sekaisin (jauhomöykyt eivät haittaa, ylisekoittaminen on paljon huonompi juttu.) Lisää pakastemarjat ja kääntele ne taikinaan parilla lusikankäännöllä.

Lusikoi taikina paperivuoilla peitettyihin muffinivuoan koloihin - täytä vuoat täyteen. Ripottele päälle kauramuru ja painele sitä vähän kiinni taikinaan, jos se ei muuten meinaa pysyä paikallaan.

Paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia tai kunnes taikinaa ei tartu haarukkaan pistäessä.  

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Korvapuustipäivän kardemummainen puolukkaherkku

 

Tänään brunssasin ihan ylhäisessä yksinäisyydessäni. Olin herännyt seitsemältä (sunnuntaina, hitsin aamuvirkkuus), laiskotellut sängyssä vielä tunnin, käynyt reippaalla pienellä aamukävelyllä (= aamuhaahuilulla) herättämässä nälkää - ja sitten olikin jo sopiva hetki aamupalalle.

Tänään on paitsi sunnuntai, myös kansallinen korvapuustipäivä! Valitettavasti mikään hyvä leipomo lähitienoollani ei ole auki sunnuntaisin, enkä myöskään halunnut leipoa korvapuusteja niin että niitä olisi syötävänä vielä ensi joulunakin, piti jotain kardemummaista saada korvikkeeksi.



Puolukka ja kardemumma on täydellinen yhdistelmä, sen tänään ymmärsin. Tein jäisistä puolukoista, banaanista ja jogurtista makoisan paksun smoothien/sorbetin, jonka maustoin kardemummalla ja vaniljasokeriripauksella. Päälle halusin jotain rapeaa, siksipä paistoin kaurahiutaleita pienessä voinokareessa kookossokerin kera (nyt on sunnuntai) ja lisäsin siihenkin tietysti kardemummaa, koska paria juttua ei voi koskaan olla liikaa: maapähkinävoita, kanelia, mummon tekemää korvasienikastiketta ja sitä kardemummaa.

Onnistuneista lauantai-illoista jää yleensä tiskikeon lisäksi jotain pientä hyvää, ja niin tälläkin kertaa sain jatkaa edellisillan focaccialla herkuttelua. Kaveriksi oli vielä illalliselta ylijääneitä juustoja, karhunvatukkahilloa ja Sam-merkkistä herkullista inkiväärihunajaa, jota oli ilmestynyt mystisesti oveni taakse (ilmeisesti siis blogin kautta minulle lahjoitettuna).

Aamuvirkkuuden hyvä puoli: kello on kaksitoista ja olen jo hoitanut kaikki sunnuntain askareet: siivoamisen, pyykit, eilisen tiskit, vaatehuollon. Seuraavaksi olen ajatellut vain laiskotella, tuijottaa kattoon ja kuunnella lempeää musiikkia, katsoa jakson Nigellaa ja syödä samalla vähän lisää focacciaa, brietä ja karhunvatukkahilloa.

Koska, nyt on sunnuntai.



Kardemummainen puolukkaherkku (1 annos)
Smoothie
2 dl jäisiä puolukoita
1 banaani
3/4 dl maustamatonta jogurttia
1/2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria (tai 1/2 tl vaniljajauhetta)

Kaurakrispi
2 tl voita tai kookosöljyä
1/2 dl kaurahiutaleita
1 rkl kookossokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa

Aja smoothien ainekset vain juuri ja juuri tasaiseksi massaksi; pieni rakenne puolukoissa kuuluu asiaan.

Sulata voi/kookosöljy pannulla. Lisää kaurakrispin muut ainekset ja paista keskilämmöllä rapeaksi.

Kaada smoothie kulhoon ja lusikoi kaurakrispi päälle. Tarjoa heti.


Leppoisaa sunnuntaita!