tiistai 17. marraskuuta 2015

Ihanan vihreä tofusalaatti: Uusi lempparini!


On päiviä, jolloin syön päivälliseksi jotain suunniteltua: jotain missä aterian komponentit sopivat oikeasti yhteen, jotain jonka takia olen varta vasten käynyt kaupassa ostamassa tarvittavat raaka-aineet. Sitten on niitä päiviä, jolloin syön raejuustoa suoraan purkista lavuaarin yllä ja toiseksi ruokalajiksi pakastevihanneksia kera 19 euron maailman parhaaksi arvostellun luomuoliiviöljyni, jonka kesällä kotiutin Toscanan auringon alta tuomaan valoa arkisen aherrukseni keskelle.   

Tämä salaatti kuuluu tuohon ensimmäisen kategoriaan. Pehmeä avokado kera makean kiinteän päärynän ja kirpakan limen tekee tästä salaatista omaan makuuni aivan täydellisen. Vaatimattomat komponentit hoitavat kukin oman roolinsa mutteivat sen enempää - voiko salaatilta enempää pyytää!

Tykkään tässä salaatissa nimeenomaan siitä, että se on tosi vihreä. Ja simppeli! Käytin basilika-tomaattimarinoitua tofua, koska lähikaupassani on surkea tofuvalikoima eikä maustamatonta kiinteää ollut tarjolla. Maustamaton kannattaa ehkä itse marinoida, vaikkakin mina tykkään kamalasti myös siitä maustamattoman tofun ominaismausta.

Limevinaigretteen kannattaa käyttää jotain aika hyvää oliiviöljyä, sillä näissä yksinkertaisissa mauissa maku ja laatu merkkaa. Vinaigrettea jää jonkin verran yli, mutta se säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän ajan. Se tosin kannattaa sheikata huolella uudestaan juuri ennen käyttöä, koska öljy ja happo erottuvat hyvin tehokkaasti.


Tofu-avocado-päärynäsalaatti (2 annosta)
1 pkt kiinteää tofua (käytin basilika-tomaattimarinoitua)
1 rkl rypsiöljyä

1 avocado
1/2 iso päärynä
1 pss salaatinlehtisekoitusta (esim. frisee-punasalaatti-vuonankaali)

Kuutioi tofu isoiksi lohkoiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista tofu kullanruskeaksi. Kuutioi avocado ja päärynä. Asettele salaatinlehdet lautasille, jaa avocado ja päärynä sen päälle ja lopuksi tofu. Pirskottele päälle runsaasti limevinaigrettea.

Limevinaigrette
1 limen mehu
1/2 dl oliiviöljyä
1/3 chili pieneksi pilkottuna
1/2 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria maun mukaan

Sekoita ainekset pienessä lasipurkissa ja ravista voimakkaasti. Tarjoa salaatin kanssa. Säilytä loput kannellisessa lasipurkissa jääkaapissa. Ravista uudestaan juuri ennen uutta käyttöä.

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Kanelinen luumu-siemenpuuro: Joulu on jo ovella



Marraskuussa on kaksi virallista valituksen aihetta: pimeys/kylmyys/sateisuus/syksyisyys, mistä itse en niin jaksa panna pahakseni, sekä liian aikaisin kauppoihin tulevat jouluasiat ja rumat jouluvalot/-koristeet/-krääsä, mihin sen sijaan yhdyn mielelläni. (En ole koskaan ymmärtänyt enkä tule ymmärtämään miksi Kampissa pitää olla ne punaiset joulukoristeet marraskuun puolesta välistä tammikuun puolenväliin saakka - eli yhden kuudenosavuoden. Ne ovat aika kamalat.)

Tässä postauksessa tulen mainitsemaan sanan "joulu" aivan liian usein kaltaiselleni epäjouluihmiselle. Mutta tämän puuron olemus on mitä jouluisin. Jos luumujen, siementen ja kanelin kuumentamisessa syntyvä, koko (pienen) asunnon täyttävä tuoksu ei ole jouluinen, en tiedä mikä on. Jos luumun, siementen ja kanelin makuyhdistelmä ei ole jouluinen, en tiedä mikä on. Milloin muulloin ostan kuivattuja luumuja yhdessä siementen ja kanelin kanssa kuin jouluna? No en milloinkaan!

Ensin siemenet paahdetaan ja kuivatut luumut mössätään kattilassa kera kanelin, sitten messiin laitetaan kaurahiutaleet, jotka myös kevyesti paahdetaan. Koko mössö saa sitten hautua (manteli)maidossa tai maidon ja veden sekoituksessa ainakin kymmenisen minuuttia. Olen syönyt tätä puuroa sekä sellaisenaan ilman mitään lisukkeita että banaanisiivujen ja cashewpähkinävoin kera - ja pakko sanoa, molempi parempi! Tässä on niin paljon jännittäviä juttuja jo itsessään, että lisukkeet melkein häiritsevät puuron makuharmoniaa.

Luumupuuro on hyvin tuhtia siementen ja kuivattujen luumujen takia, joten sen voimin jaksaa pitkälle iltapäivään. Parasta se on kahvin kanssa nautittuna, sillä joulumakujen kera kahvi on ihanaa.

Joulun lähestyessä aion vaihtaa luumupuuron suklaa-luumukakkuun ja taatelikakkuun - koska vaikken joulusta liikaa tykkäisi, pidätän oikeuden jouluruoista tykkäämiseen...




Kanelinen luumu-siemenpuuro (2 annosta)
2 tl kookos- tai rypsiöljyä
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl chiasiemeniä
3/4 dl kuivattuja luumuja
1 tl ceylon-kanelia
1,5 dl kaurahiutaleita
4,5 dl (manteli)maitoa (puolet voi korvata vedellä)
1 rkl hunajaa

Kuumenna kattilassa öljy. Lisää siemenet, luumut ja kaneli ja pyörittele niitä kattilassa keskilämmöllä parisen minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää kaurahiutaleet ja paahda kattilassa vielä pari minuuttia. Lisää neste ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt hiutaleisiin (n. 10 min). Sekoita joukkoon hunaja hautumisen loppupuolella. Nauti sellaisenaan tai banaanisiivujen ja pähkinävoin kera.


Mitä teidän suosikkipuuroonne tulee?