keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Villin violetti mustikka-päärynätuorepuuro {no bananas}



Tänä uutenavuotena en aio luvata aloittavani säännöllistä kuntoilua, syöväni terveellisemmin tai jättäväni viikonlopun viinilasilliset väliin. En tähtää nukkuvani kahdeksaa tuntia yössä, en aloita joogatunteja enkä tietoista rentoutumista, enkä varsinkaan aio olla stressaamatta niin paljon eri asioista. En edes lupaa nauttivani elämästä enemmän (kyllä, tämä oli viime vuoden uudenvuodenlupaukseni, mitä se ikinä sitten tarkoittaakaan).

Hassua kyllä, sillä sitä työnsarkaa näillä kaikilla osa-alueilla yhä on - todella - mutta tänä uutenavuonna en suunnittele varmaan ensimmäistä kertaa sitten varhaislapsuuteni muuttuvani paremmaksi ihmiseksi tai muuttavani elämääni jotenkin radikaalisti. Kai tämä on sitä aikuisuuden tuomaa itsensä hyväksymistä ja elämänsä hyvistä puolista iloitsemista - tai sitten vaan puhdasta laiskuutta. Ehkä toisaalta myös järkeensäkäypää - olen kyllä aiemminkin muuttanut elämääni 180 astetta, mutta se ei ole koskaan kyllä tapahtunut uudenvuoden pakkolupausten ansiosta.

Itsehyväksynnän lisäksi olen löytänyt tieni takaisin ihanien idätetttyjen tattaripuurojen tykö! Tiedän, että on joukko ihmisiä joiden mielestä banaanit kuuluvat ehkä Antti Tuiskun kiertuejulisteeseen mutteivat missään nimessä ruokapöytään, joten tässä puurossa hedelmän roolissa on oikein kypsä, mehukas ja makea päärynä banaanin sijasta. (Täältä löytyy se banaaninen ja mustaherukkainen versio.) Suosittelen käyttämään oikeasti pehmeää ja kypsää päärynää, sillä muuten lopputuloksesta ei tule samettista ja ihanaa. Myös cashew-pähkinät kantavat kortensa kekoon pehmeän koostumuksen luomisessa, joten niitä ei kannata skipata.
  
Pahoittelen myös, jos pieni blogihiljaisuus on vaivannut jotakuta muuta kuin omaa isääni. Syynä tähän on muunmuassa ankara lomamatkailu, jonka ansiosta kotiutin alemmassa kuvassa olevat joulumarkkinamukit Berliinistä. Kauhean mautonta kitchiä varmasti jonkun mielestä, mutta itselleni ne ovat aika ihana lomamuisto! Pitää kuitenkin alkaa päivittää blogia vähän useammin jo sen takia, ettei omien vanhempieni tarvitse miettiä, olenko saanut ruokaa syödäkseni ja olenko vielä täysissä sielun ja ruumiin voimissa...



Mustikka-päärynäraakapuuro
1 dl tattarisuurimoita
1/2 dl cashew-pähkinöitä
1 pieni (luomu)päärynä
2 dl mustikoita (sulatettuna tai tuoreita)

1 rkl hunajaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa (tai 1/2 pss jotain mausteuuteteetä*)

* Eli sellaista mausteseosta teepussissa, jota voidaan teen tapaan mutta joka ei sisällä teenlehtiä.

Huuhtele tattarinjyvät ja liota vedessä noin 10 minuuttia. Valuta siivilässä ja laita tattarinjyvät kulhossa itämään hämärään paikkaan vuorokaudeksi. Sekoittele pari kertaa päivän aikana kosteuden poistamiseksi. Kun tattariin on ilmestynyt hännät, se on valmista käytettäväksi.

(Liota cashew-pähkinöitä 0,5-2 h - etenkin jos sauvasekoittimesi ei ole kovin tehokas.) Kuori ja raasta päärynä karkeaksi raasteeksi. Sauvasekoita tai blendaa idätetyt tattarinjyvät, cashew-pähkinät, mustikat ja päärynä tasaiseksi ja pehmeäksi puuroksi. Lisää mausteita ja hunajaa maun mukaan ja pyöräytä vielä sekaisin, maista ja lisää tarvittaessa lisää. Tarjoile päärynän, kanelin, pähkinöiden ja kuivahedelmien kera.


Hei millaisia uudenvuodenlupauksia teillä on?

lauantai 5. joulukuuta 2015

Philips mehulingon arvonta, inkiväärinen porkkanamehu {eli aurinko lasissa} & teeleivät mehukuidusta

 

Yhteistyössä Philips / Kaupallinen kampanja

Olisiko parempaa tapaa aloittaa itsenäisyyspäiväviikonloppua ja näin virallisesti alati kiihtyvää joulunodotusta kuin oikein mehevällä arvonnalla?

Kun ulkona on pimeää ja masentavaa, tuon aamuauringon keittiööni. Olen aina ollut aamuihminen ja aamut ovat aamuihmisen parasta aikaa, mutta tiedän, että näin ei ole kaikilla! Kaikki eivät rakasta uuden aamun mukanaan tuomaa elämän tuoreutta ja raikkautta - ainakaan heti herättyään - ja se on ihan okei. (Aamuihmiset, itseni mukaan lukien, osaavat välillä olla hyvin itsetyytyväinen lauma, ja mikäs siinä ollessa, kun yhteiskunta on rakennettu meidän tarpeidemme varaan.)

Kuitenkin haluaisin, että jokaisella voisi olla niin ihania aamuja kuin vaan ikinä mahdollista (onpas siirappista, mutta todella - miksi elämässä ei pyrkisi kaikkeen ihanaan ja hyvään?). Siksipä kerron reseptini omiin täydellisiin aamuihini.

Arkiaamuina kerään energiani usein puolen tunnin aamulenkiltä, jonne lähtiessä saattaa jalka painaa ja ensimmäiset pari sataa metriä melkeinpä kaduttaa, että piti kaapia itsensä sängyn pohjalta vesisateeseen taikka repivään merituuleen taikka parhaimmillaan molempiin yhtä aikaa - mutta lähes poikkeuksetta lenkiltä palaa energisempänä ja hyväntuulisempana kuin sinne mennessä. Kotiin palattuani laitan Gleen joululaulut soimaan (tähän aikaan vuodesta, muuten kuuntelen yleensä Kaija Koota), pyrähdän pikanopean suihkun kautta keittiöön ja pyöräytän jonkun smoothien tai puuron aamupalaksi. Aamuihini kuuluu myös aivan poikkeuksetta huonosti laulamista vessassa meikatessa ja joskus myös hampaita pestessä (vaikka jälkimmäinen on kieltämättä vähän vaikeaa).

Viikonloppuaamut sen sijaan ovat toista maata! Heräsinpä ajoissa tai nukuinpa pitkään - riippuen edellisillan suunnitelmista - puuhastelen rauhassa aamiaista, mieluiten jotain mitä en syö arkiaamuisin. Viime aikoina olen tehnyt sitä ihanaa luumupuuroa, vaniljalla ja kanelilla maustettua mustikkasmoothieta, löysäksi keitettyjä kananmunia ja vatsalle lempeää chiakaurapuuroa kera marjojen. Koska arkena syön ypöyksin, viikonloppuisin pitää olla seuraa. Vinkkinä: kaveritkaan harvoin kieltäytyvät valmiiksi laitetusta aamupalapöydästä.


Sain Philipsiltä yhteistyön merkeissä Avance Collection -mehulingon, ja tiesin heti, mikä ensimmäinen mehuni olisi. Siinä mehussa olisi kaikki niin tavattoman aurinkoista, ettei joululoman etelänmatkaakaan enää tarvittaisi; niin ettei pessimistikään pystyisi enää mutristelemaan ja näkemään ikkunan takana pilkottavaa pimeyttä. Ehei, miksi sitä kantamaan huolta ja murhetta päivän haasteista ja päivän pimeydestä vielä aamupalapöydässä, kun voi vielä hetken vain nauttia auringonoranssista mehustaan ja leskenlehdenkeltaisista teeleivistään? (Optimistioksennus, nyt se on loppu.)

Tässä mehussa maistuu ensin syvänmakea klementiini. Sitten porkkana ja kipakka inkivääri korostettuna punaisten talviomenoiden kanelisella mausteisuudella. Sitruuna korostaa mehun hedelmäisyyttä ja tasapainottaa klementiinin ja omenan makeutta. Kokonaisuus on shottimaisen makea, joten yksi lasillinen riittää - etteivät makunystyrät ylikuormitu - ja se antaakin aimoannoksen vitamiineja helposti sulautuvassa muodossa.

Philipsin mehulingon käyttäminen oli jopa kaltaiselleni tunarille melkoisen helppoa ja vaivatonta. Olin aikaisemmin nähnyt vain vierestä, miten tavaraa työnnetään mehulinkoon ja miten sieltä taianomaisesti puristuu tuoretta mehua. Nyt kuitenkin jouduin kokoamaan laitteen ihan itse - kaltaiselleni tekniikan ihmelapselle tällaiset ovat aina verenpainetta nostattavia haasteita. Mutta ei hätää! Se olikin suhteellisen helppoa, ja viiden minuutin ihmettelyn jälkeenkin olinkin jo valmis kuorimaan hedelmiä ja työntämään tavaraa mehulingon terien syövereihin. Toinen pelon paikka oli laitteen peseminen, sillä tiskikoneettomana taloutena tiskaaminen on ehdoton inhokkikotitaloustyöni (lingon voi muuten pestä kuitenkin myös koneessa - kuinka kätevää!). Joka tapauksessa mehulingon sai pesastua parissa minuutissa, eikä se oikeastaan ollut monesta osasta huolimatta (tai ehkä juuri niiden takia) yhtään niin hankalaa kuin odotin. Hurraa, aamumehut saavat siis ehdottomasti tulla osaksi uutta aamurutiiniani!

Suosittelen ehdottomasti käyttämään mehustamisesta jäljelle jäävän kuitumassan esimerkiksi sämpylöihin, kasvispihveihin tai pataruokien väripilkuksi. Näin saat kasvikuidut hyvään käyttöön eikä arvokasta ruokaa tarvitse heittää roskikseen. Itse leipaisin hedelmä-porkkanakuidusta ihanat teeleivät, joilla herkuttelin kera porkkanamehun ja aamukahvin. Ihan super ihana yhdistelmä!

Ja jos sinulla ei ole mehustinta mutta haluat hieman nostalgiaa aamuihisi tai iltateelle, voit korvata mehustuksesta jääneen kasvi- ja hedelmäkuidun porkkana- ja/tai omenaraasteella. Teeleivistä vaan tulee ihan älyttömän maukkaita ja herkullisia pienellä kasvis-/hedelmälisällä!


Hei, millaisia ihan parhaan aamun luovia aamurutiineja ja lempiaamupaloja sinulla on? (Jos sinulla on ihana aamupalaresepti jakaa, sitä parempi!) Vastaamalla edellä esitettyihin kysymyksiin kommenttiboksissa perjantaihin 11.12.2015 klo 23.59 mennessä  kera nimimerkin ja sähköpostiosoitteesi osallistut arvontaan Philips Avance Collection HR1871/70 -mehulingosta, jonka Philips ystävällisesti lahjoitti arvottavaksi. Mikäs olisikaan sen ihanampi aikainen joululahja itselle kuin voittaa iloa aamuihin koko loppu- ja ensivuodelle!

EDIT. 14.12.2015 klo 9.59: Kiitos hurjasti kaikille arvontaan osallistuneille; onnetar lykästi tällä kertaa Anonyymia kommentillaan: "Minä olen kaikkein vähiten luova aamuisin :D Nykyään teen capuccinon aamukahvin sijaan ja se tuo aamuihin vähän luksusta." Voittajaan on otettu henkilökohtaisesti yhteyttä, joten onneksi olkoon ja tsekkaa ihmeessä sähköpostisi!

Muuten, Philipsillä on myös Instagrammissa #täydellisiäaamuja -kampanja, jossa ko. hashtagilla kuvan ihanasta aamustaan postanneiden kesken arvotaan yllätyspalkintoja. Lisäksi jokainen Philipsin herätysvalon, kirkasvalon tai mehulingon ostanut ja täällä sen rekisteröitynyt osallistuu automaattisesti Familon unelmasängyn arvontaan (arvo 2100 €). Nuo kaikki kuulostavat aika kivoilta joululahjoilta ihmiselle, joiden aamuista ehkä puuttuu vielä se kutkuttavan mukava syy herätä...


 
Tämä mehu on kuin itse aurinko, joka muuten nousee Utsjoella seuraavan kerran 16.1. Eli sitä etelämpänä ei oikein ole lupa valittaa pimeydestä, vai kuinka... 


Porkkana-inkiväärimehu (2 annosta)
3 porkkanaa
2 punaista talviomenaa
2 klementiiniä
1 sitruuna
iso pala inkivääriä (2-3 cm pala)

Pese hedelmät ja vihannekset huolella. Kuori porkkanat ja omenat halutessasi (itse en jaksanut kuoria), pilko muutamaan osaan ja poista omenista siemenkodat. Kuori klementiinit. Leikkaa sitruunasta kuoret pois hedelmälihan ympäriltä. Kuori inkiväärestä veitsellä kuori ja paloittele muutamaan osaan. Laita kaikki ainekset vähän kerrallaan mehustimeen ja aja mehustimen läpi. Anna mehun tasottua jääkaapissa noin puoli tuntia ennen nauttimista ja sekoita voimakkaasti juuri ennen lasiin kaatamista. Tarjoile tuoreena.


Hedelmäiset porkkanateeleivät (8 teeleipää)
4 dl jauhoja (käytin täysjyväspeltti, mutta luullakseni kaurajauho käy myös)
3 dl kaurahiutaleita
(2 rkl chiasiemeniä)
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

3 dl cashewmaitoa (tai muuta haluamaasi maitoa)
4 rkl rypsiöljyä
(1 tl hunajaa)

mehusta jäänyt hedelmä-porkkanakuitu (nypi isoimmat erilliset inkiväärin- ja kuorenpalaset pois massasta) tai 3 dl porkkana ja-/tai omenaraastetta (suurin osa nesteestä pois puristettuna siivilässä)

Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää maito, öljy, hunaja ja kuitumassa ja sekoita taikinaksi nopeasti (pienet jauhosattumat eivät haittaa). Muotoile kosteilla käsillä massasta neljä teeleipästä pellille leivinpaperin päälle, jatka toiselle pellille samoin. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes teeleivät ovat sopivan kullanruskeita.

Teeleivät ovat parhaimmillaan lämpiminä mutta maistuvat myös kylminä. Teeleivät pakastuvat hyvin.


Ihania aamuja sinulle!