sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Suklaa-vadelmakakku sitruunakreemillä {aka paras synttärikakkuni}


Moni kakku päältä kaunis, mutta tämä nimenomainen syntymäpäiväni juhlistusta varten leivottu yksilö näytti aluksi aivan kauhistuksen hävitykseltä.

Seuralainen oli lievästi sanoen hilpeä, kun kannoin pöytään sitruunaisessa cashew-kookoskermassa uivan suklaakakun. Silloin opin, että a) kakun pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen kuin sitä kuorruttaa kuumuuteen reagoivilla ainesosilla, b) kreemin pitää antaa jähmettyä jääkaapissa ainakin parisen tuntia ennen kuin siitä tulee jähmeää, veitsellä levitettävää, ihanan sitruunaisen aromin omaavaa herkkukuorrutusta.

Tämä ihana kakku on gluteeniton, vegaaninen (jos käytät vegaanista suklaata) sekä siten luonnollisesti myös maidoton ja kananmunaton. Ihanan tahmean koostumuksensa kakku saa kypsistä banaaneista (jotka eivät maistu lopputuloksessa ainakaan enää seuraavana päivänä), keveän kakkumaisuutensa sen sijaan perunajauhosta sekä tuhdin herkullisuutensa kookosöljystä. Kakku on makeutettu ainoastaan banaanilla sekä ruokalusikallisella intiaanisokeria, mutta en itse eivätkä muutkaan kakulla herkuttelijat maistaneet tätä mitenkään perinteisestä suklaakakusta poikkeavaksi.


Mielestäni tummasuklainen kakku on aivan tajuton yhdistelmä vadelman ja kirpakan sitruunakreemin kanssa. Kakun tummaa makua tasapainottaa vadelmainen makeus, ja sitruuna tuo taas raikkautta ja kiinnostavuutta suklaan tuhtia makua vasten. Kakku on koristeltu kevyellä kookoskermavaahdolla, jonka etäisesti kookoksinen maku mutta lähinnä vain kermamainen koostumus tekee tästä kakusta vieläkin juhlavamman.

Kakku on oikeastaan parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Silloin vadelman punaisuus on puskenut kuorrutteen läpi tehden kakun päällyksestä hempeän vaaleanpunaisen, kun taasen reunat ovat yhä kauniin luonnonvalkoiset. Kakun mausta on poistunut banaaninen vivahde, mutta ihana pehmeä ja tuhti koostumus on säilynyt. Isot suklaalohkareet ovat jähmettyneet - mikäs sen ihanampaa kuin puraista keskelle suklaasattumaa?

Tätä kakkua syötiin aamupalaksi, välipalaksi ja aamupalaksi vielä seuraavana päivänä. Ei pelkästään siksi, että kakku oli niin hyvää... vaan myös aika paljon siksi, että ei vaan jaksanut laittaa mitään muutakaan.

Mutta mikäs siinä on ollessa, kun jääkaapissa on tällaisen kakun rippeet, takana mitä onnistunein synttäriviikonloppu, ja nyt ne kaikki kakkuhaarukatkin on taas jynssätty puhtaiksi?

Siis ei kun uudelle kierrokselle.



Suklaakakkupohjan resepti on muokattu Made by Suvituuli -blogin synninpäästökakusta.

Suklaa-vadelmakakku sitruunakreemillä (8 palaa)
1,75 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita jauhoksi blendattuna
0,75 dl perunajauhoja
1 dl (raaka)kaakaojauhetta
1 rkl intiaani- tai kookossokeria
1 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl vaniljajauhetta)
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/8 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta

1 dl murskattuja pähkinöitä (cashew, hasselpähkinä, saksanpähkinä jne.)
150 g tummaa suklaata rouheina paloina (väh. 70%)
2,5 banaania (melko ruskeapilkkuista)
1 dl vahvaa kahvia/espressoa
0,75 dl kookosöljyä sulatettuna

Vadelmakompotti
200 g pakastevadelmia

Sitruunakreemi & kookoskerma
1,5 dl cashewpähkinöitä
1 sitruunan mehu ja puolikkaan kuori hienoksi raastettuna
1-2 tlk kookosmaitoa (Pirkka)
1 tl vaniljasokeria tai 1/2 tl vaniljajauhetta

Koristeluun
50 g tummaa suklaata sulatettuna
tuoreita mansikoita tai vadelmia

Aloita valmistus kreemistä. Liota cashewpähkinöitä ainakin 2-4 h kylmässä vedessä. Valuta ja aja sileäksi kermaksi tehosekoittimeksi sitruunanmehun ja -kuoren kera. Kaavi kookosmaitopurkista kaikki kovettunut kookoskerma päältä kulhoon ja vatkaa notkeaksi sähkövatkaimella vaniljasokerin kanssa. Lisää noin 1,5 dl tästä cashewkerman joukkoon ja aja tasaiseksi; säästä loppu kookoskerma pursotettavaksi kakun päälle. Laita sekä sitruunakreemi että kookoskerma jähmettymään jääkaappiin ainakin kahdeksi tunniksi.

Valmista kakku. Blendaa hiutaleet jauhoksi tehosekoittimessa/blenderissä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Murskaa pähkinät veitsellä, nuijalla pussissa tai tehosekoittimessa palasiksi. Paloittele suklaa veitsellä isoiksi paloiksi. Muussaa banaanit kulhossa tasaiseksi soseeksi, lisää jäähtynyt kahvi ja kookosöljy. Yhdistä kuivat ja kosteat aineet kulhossa, lisää pähkinät ja suklaapalat ja sekoita. Laita halkaisijaltaan 17 cm olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kookosöljyllä. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes kakun pinta on jähmettynyt ja tuntuu kimmoisalta eikä liian pehmeältä. Älä ylipaista - kosteana kakku on herkullisimmillaan! Anna kakun jäähtyä, jos aiot kuorruttaa sen.   

Tee vadelmakompotti kiehauttamalla pakastevadelmat kattilassa. Jäähdytä huolella.

Lusikoi jäähtynyt vadelmakompotti jäähtyneen suklaakakun päälle. Lusikoi kakun päälle ja reunoille runsasti sitruunakreemiä ja levitä veitsellä. Laita kookoskerma pursotinpussiin ja pursota tähtityllalla ruusukkeita jähmeästä kermasta. Koristele halutessasi sulatetulla suklaalla ja tuoreilla mansikoilla.

 


Rauhaa ja lepoa sunnuntaihisi!

10 kommenttia:

  1. Ou että! Onpas ihanan näköistä!! Testaan joskus!😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kakku oli kyllä mitä herkullisinta - näin röyhkeästi kuvailisin sitä, vaikka itse teinkin... toivottavasti päädyt joskus kokeilemaan! :)

      Poista
  2. Ei synttäreitä voi viettää ilman kakkua! ihanan näköinen herkku, maistuisi kyllä vaikka synttäreistä ei ole tietoakaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan voi! Noh, onneksi ainakin itse uskon myös siihen, että mikä tahansa syy on hyvä (teko)syy nauttia kakkua! ;)

      Poista
  3. Nammm!! Näyttää superhyvältä :) Ja kuulostaa herkulliselta yhdistelmältä. Onneksi omatkin synttärit lähestyy jo kovaa vauhtia.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsi, pian sinäkin pääset siis synttärikakun leivontaan! Voin tosiaan suositella sitruunan, tumman suklaan ja vadelman makuyhdistelmää - ihan huikea! Niin monta lemppariani sitä paitsi yhdessä maukkaassa paketissa aka kakussa :)

      Poista
  4. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Hirveästi alkoi tehdä mieli suklaata heti aamusta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iina! Mutta eikös suklaata kuuluisikin syödä jokaikisenä aamuna...? ;)

      Poista
  5. Kakku näyttää ja kuulostaa tosi herkulliselta :) Joukkoon mahtuu kuitenkin yksi mutta eli kahvi :D Voinko korvata kahvin ihan vedellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Haha, voihan, itse taas rakastan kahvia ja sen makua eritoten suklaakakussa! Kahvi kannattaa korvata maidolla jotta makuun saa vähän lisää väriä, esimerkiksi mantelimaito olisi tässä ihan super!

      Toivottavasti innostut kokeilemaan kakkua ja tykkäät :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.