keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Raakatoffeeta matcha-suklaalla {Japanin-matkan tuliaisia}



Palasin juuri kotiin elämäni matkalta Japanista. En vaan muista matkaa, jolla olisin kokenut enemmän, syönyt paremmin tai nähnyt sykähdyttävämpiä maisemia, nähtävyyksiä ja kaupunkeja. Kioton levollinen kauneus, Osakan värikäs yltäkylläisyys sekä Tokion järjestäytynyt kaaos vetosivat minuun kaikki omalla tavallaan.

Rakastuin todella japanilaiseen ruokaan. Söimme unohtumattomia alle kymmenen euron ramen-, yakisoba- ja donburilounaita, mutta satsasimme myös wagyu'hun ja niin tuoreeseen sashimiin kuin maailmasta löytyy, jotta sekin puoli japanilaisesta ruokakulttuurista olisi koettu. Jonotimme kolme ja puoli tuntia vesisateessa legendaariseen Sushidai-ravintolaan Tsukiji-markkinoilla, joka on auki vain aamuviidestä päiväkahteen eli raaka-aineiden ollessa tuoreimmillaan - kokemuksena ehdottomasti sekä elämys- että ruokapisteissä korkealla.

Kun tulin kotiin, olo oli vähintäänkin aika puulla päähänlyöty. Kuuden tunnin aikaerosta toipumisen lisäksi ajatus siitä, että kesän parhaat hetket olisi jo koettu, tuntui musertavalta. Siispä päätin olla päästämättä irti vielä matkahuumasta, kaivoin matkalaukusta itselleni tuliaiseksi ostetun matchapurkin ja keitin ison kupin matchaa heti ensimmäisenä kotiaamuna kello kuusi viisitoista.

Ja tein näitä matcha-suklaalla kuorrutettuja raakatoffeita.



Raakaherkkuna nämä toffee ovat sarjaa tarjoa ihmeessä skeptisille kavereillesikin, kuka tahansa tulee tykkäämään näistä. Toisin sanoen nämä ovat aivan suussasulavia, enkä muista milloin viimeksi olisin syönyt yhtä herkullisia raakaherkkuja.

En ole mikään puristi oikein missään ruokaan liittyvässä asiassa, joten käytin toffeiden kuorrutukseen tummansuklaan lisäksi aivan tavallista valkosuklaata. Näitä toffeita voi toki tehdä myös jättämällä valkosuklaa-matchakuorrutuksen pois, ja kuorruttamalla siis vain tummalla suklaalla.

Ainoa huono puoli näissä toffeissa on, ettei kovin montaa palaa yli kahden yksinkertaisesti voi syödä kerralla. Ne ovat vaan niin tuhteja ja makeita, vaikkakin hyviä.


Resepti on alunperin Collective Evolution -sivultolta löydetty, tässä hieman muokattuna.

Raakatoffee matcha-suklaakuorrutuksella (12 palaa)
300 g puolikuivattuja taateleita*
3 rkl pähkinävoita
2 rkl kookosöljyä
2 rkl hunajaa
3/4 tl suolaa (tai maun mukaan)

100 g tummaa suklaata (70-90% kaakaota)
100 g valkosuklaata**
1 tl matchaa
1 rkl kookosöljyä

* Löytyvät hevi-osastolta pahvirasiasta, myynnissä ainakin isommissa ruokakaupoissa.

** Käytin ihan tavallista valkosuklaata, mutta halutessasi voit käyttää sokeritonta ja maidotonta versiota tai tehdä valkosuklaata itse. Valkosuklaa-matchakuorrutuksen voi halutessaan jättää pois.

Poista taateleista kivet. Laita taatelit monitoimikoneeseen tai tehoblenderiin (Vitamix tai vastaava) ja aja tasaiseksi. Lisää pähkinävoi, kookosöljy, hunaja ja suola ja aja tasaiseksi, tahmeaksi toffeeksi. Levitä toffeeseos leivinpaperilla vuoratun suorakulmaisen leipävuoan pohjalle ja tasoita. Anna jähmettyä pakastimessa ainakin puoli tuntia.

Kun toffeelevy on jähmettynyt täysin, sulata tummasuklaa vesihauteessa. Kaada suklaa toffeelevyn päälle ja tasoita. Jähmetä pakastimessa ainakin 20 minuuttia tai kunnes suklaa on jähmettynyt hyvin.

Käännä levy vuoassa, kun tummasuklaa on jähmettynyt, ja sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sulata kookosöljy ja sekoita siihen matchajauhe. Kaada valkosuklaa toffeelevyn suklaattomalle puolelle ja tasoita nopeasti; tiputtele sitten matchaöljytippoja levyn päälle ja marmoroi nopeasti veitsenkärjellä. Pakasta vielä ainakin 20 minuuttia tai kunnes suklaa on täysin jähmettynyt.

Leikkaa annospaloiksi terävällä kuumalla veitsellä (lämmitä veitsi kuuman veden alla ja kuivaa hieman). Nauti heti tai säilytä pakastimessa.
  

12 kommenttia:

  1. Japani on kyllä ihan loistava maa! En ole itse vielä päässyt käymään, mutta tarkoituksena olisi kyllä ehdottomasti käydä, niin paljon kaikkea mitä siellä haluaisi kokea, etenkin ruoka ;) Oon ainakin ite erityisen kiinnostunut nimenomaan japanilaisesta keittiöstä, siellä on niin kaikkea samanhenkistä kuin suomalaisessa, mutta toisaalta ihan erilaista, siksi olisi juuri hienoa nähdä itse ne ravintolat ja torit yms. Oon niin kateellinen :D
    Nuo namit kuulostaa kyllä herkullisilta! Toffee ja matcha sopii varmasti yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, ja suosittelen Japani-visiittiä ehdottomasti monestakin syystä: upea monipuolinen ruokakulttuuri, paljon ihania erilaisia kaupunkeja, kaunista luontoa ja hyvin erilaisia nähtävyyksiä verrattuna Eurooppaan! Japanilainen keittiö nimenomaan on tosi jees!

      Poista
  2. Vau! Näyttää kyllä tosi herkullisille! Ne pehmeät taatelit on ihan taivaallisia <3 -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, niin ovat! Niistä saa niin taivaallista raakatoffeeta kyllä :) Mielestäni parempaa kuin perinteinen toffee, jotenkin paljon monivivahteisemman makuista.

      Poista
  3. Oi wau, täytyy kokeilla- olen odottanut inspiroivaa reseptiä oman matchan hyödyntämiseen muussakin kuin latessa, ja tässä se nyt on! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla! Nämä toffeet todella myös toimivat hyvin sellaisen matchalaten kyljessä :)

      Matchaa olen aiemmin käyttänyt myös suklaakakusssa (http://www.maku.fi/blogit/terveen-hyvaa/suklaafudgekakku-ja-matcha-latte), toimii siinäkin äärettömän hyvin!

      Poista
  4. Oi, ihanalta näyttää! Näitä täytyy testailla. :) Terkuin Japani- ja matchafani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, selvä kohtalotoveri! Matcha on kyllä ihanaa ja Japani upea.

      Poista
  5. Oi nam, nämä näyttää tosi hyville! Pakko testata! Kuinka pitkä matka sinulla oli, kun ehdit kiertää noin paljon? Minullakin on loppuvuodesta sinne kahden viikon reissu edessä, mutta reittisuunnitelma puuttuu vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikin kyllä herkullista :)

      Ah miten ihanaa, että olet menossa Japaniin!! Olimme kaksi viikkoa reissussa, josta ensimmäinen viikko oli Kioto-Osaka-akselilla (4 päivää Kiotossa, 3 Osakassa) ja toinen viikko oli pyhitetty kokonaan Tokiolle. Suosittelen ehdottomasti viettämään ainakin 5-6 päivää Kiotossa saadaksesi siitä kaiken irti, Kioto oli ainakin oma suosikkini reissulla - todella tunnelmallinen ja historiallinen paikka ihanine luonnon keskellä sijaitsevine nähtävyyksineen.

      Osakassa söimme todella hyvin, eli ruokakulttuurin puolesta voin suositella - muuten varmaan matkaan least favourite noin kaupunkina. Parin päivän vierailun arvoinen kuitenkin!

      Tokiossa kannattaa viettää 5 päivää, mutta mielestäni ei oikeastaan enempää. Ainakin omaan makuuni sain tarpeeksi suurkaupungin vilskeestä jo siinä ajassa, ja loput pari päivää eivät tuottaneet enää hurjaa kokemuksellista lisäarvoa :)

      Poista
    2. Voi superiso kiitos yksityiskohtaisista vinkeistä! Tässä alkoi matkakuume (ja ruokakuume) jo nousemaan. Pidän mielessä nuo pointit. Kioto kiinnostelee täälläkin eniten. :)

      Poista
    3. No problem! Minua saa toki hyödyntää matkan suunnittelussa enemmänkin, laittaa esim. maililla terveenhyvaa@gmail.com lisää kysymyksiä jos tulee mieleen :)

      Ja Kioto tosiaan on super!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.