sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Simppeleistä simppelein marjapaistos


 
Syksyn saapumisessa on mielestäni noin yksi hyvä asia. Sadonkorjuuruoka! Ehdottomia lemppareitani ovat suoraan mättäältä suuhun poimitut puolukat, kaneliset kotimaiset omenat,  äidin poimimat suppilovahverot, kaupassa eilen bongatut myski-, spaghetti- ja hokkaidokurpitsat, kardemummalla maustetut omenapiirakat sekä monet muut syksyiset ihanuudet.

Marjacrumble, joka myös ehkä sangen epäinformatiivisella nimellä marjapaistos tunnetaan, on yksi ikuisia suosikkejani. Paras crumble saadaan aikaan puolukoista, sillä happamien marjojen ja kauraisen kuoren yhdistelmä on täydellisen tasapainoinen - makeakaan kuori ei ole liikaa, kun marjoissa on tarpeeksi happamuutta. Tosin jos puolukat ovat totaalinen no-no tai kaapissasi sattuu olemaan niiden sijasta mustikoita, crumblen voi pyöräyttää toki muistakin marjoista.

Erikoisruokavaliota noudattaville ilouutinen lienee, että paistoksesta saa helposti gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia kaurahiutaleita sekä vegaanisen/maidottoman käyttämällä kookosöljyä ja kookossiirappia. Koska reseptissä ei ole liialti sokeria, marjacrumble sopii periaatteessa vähän paremmaksi iltapalaksi tai kohtuuhyville päiväkahveille.

Herkun kaveriksi sopii ihanasti kookoskerma. Kookoskerman tekeminen vaatii vähän etukäteissuunnittelua, toisin sanoen kookosmaitotölkin ostamista päivä etukäteen. Toki paistoksen kanssa voi herkutella hyvällä vaniljajäätelöllä: esimerkiksi Kolmen Kaverin vaniljajäätelö on taivaallista!


Marjacrumble (4 annosta)
3 dl kaurahiutaleita
1/3 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2-3 rkl voita tai kiinteää kookosöljyä
2-3 rkl kookossiirappia, hunajaa tai muuta nestemäistä makeutusta*
5 dl puolukoita, mustikoita tai muita kauden marjoja
(vajaa 1 rkl perunajauhoja jos käytät pakastemarjoja)

* Luultavasti voit korvata tämän kidemäisellä makeutuksella, esimerkiksi kookos- tai intiaanisokerilla.

Hienonna kaurahiutaleet monitoimikoneessa tai blenderissä jauhoksi. Sekoita joukkoon leivinjauhe ja suola. Nypi käsin voi/kookosöljy jauhojen kanssa muruksi. Lisää makeutus ja sekoita. Kaada marjat uunivuoan pohjalle ja murustele kauraseos päälle. Paista 220 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes paistos on saanut hieman väriä.

Nauti paistos vaniljasokerilla maustetun kookoskerman kanssa: laita kookosmaitotölkki jääkaappiin yön yli, aukaise seuraavana päivänä ja kaavi paksu päällysosa kulhoon. Sekoita yhteen vaniljasokerin kanssa ja tarjoile marjapaistoksen kanssa.  

7 kommenttia:

  1. Yummy, erilaiset marjapaistokset on olleet mun lemppareita ihan lapsesta asti. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että pystyt samastumaan! Olen itsekin ihan hurja marjapaistosfani, savolaisena tietysti mustikkakukko on ollut lempparini vuosikaudet jo :)

      Poista
  2. Nam, puolukkafani laittaa tämän ohjeen muistiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiva löytää toisia puolukkafaneja! Miten aliarvostettu marja!

      Poista
  3. Mulla lähtee järki päästä miten upean blogin löysin.
    Kuin taivaan lahja!
    Kiitos!
    Yhtään ohjetta en ole vielä kokeillut mutta huomenna sitten niitä
    Brownieseja. Niistä aloitan!
    Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihana Anonyymi! Voi miten mukava oli aloittaa päivä tämän kommentin lukemisella, suurkiitos siis tästä! Toivottavasti browniet maistuivat ja löydät jotain muutakin mukavaa kokeiltavaa :)

      Poista
  4. Olipas herkullinen aamupala! Käytin kaurahiutaleiden tilalla ruishiutaleita - niitä kun sattui olemaan kaapissa - ja lopputulos oli loistava. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.