maanantai 26. syyskuuta 2016

Suklaalohkare-maapähkinävoi-kauracookiet {aka the kahvileipä}



Cookiet ovat täydellinen iltapäiväkahvin seuralainen. Tumma suklaahan sopii erinomaisesti kahvin kanssa, mutta niiden liitto voi itsessään olla turhan hapan. Sen sijaan yhdistettynä kauraiseen cookieseen, jossa myös maapähkinävoi ja kookossokeri maistuvat ihanasti, on makukokonaisuus kovin tasapainoinen.  
 
En ole monestakaan leivonnaisesta niin tarkka kuin cookiesta. Olen täysin paksujen, päältä rapeiden ja sisältä sitkeiden cookieden ystävä. Ohuet pelkästään rapeat keksit taas eivät ole minun juttuni. Suklaapalojen täytyy olla suuria, suklaahiput vain tuhoavat sitkoisen rakenteen. Tykkään tuhdin viljaisesta mausta, ja siksi käytän mielelläni kauraa osana cookiejauhoista. Lisäksi tällaiset suklaa-kauracookiet ovat siitä hyvät, että suun herkutellessa myös vatsa kiittää täyttävästä ja ruoansulatusta hellivästä kaurasta.    

Nämä keksit ovat tuoreeltaan parhaimmillaan, sillä seisottuaan ne alkavat menettää rapeuttaan. Cookiet ovat siis rapeita päältä ja hieman sitkeitä ja pureskeltavia sisältä - tosin siihen parhaaseen cookiesitkoon tarvittaisiin ehkä vieläkin enemmän sokeria. Tässä reseptissä on käytetty maukasta ja hieman hillitymmin verensokeria kohottavaa kookossokeria, mutta toki sitäkin on sellainen määrä, että täysimittaisesta herkusta on kysymys.  

Itse laitoin taikinaan hieman voita, sillä minulla ei ollut tarpeeksi maapähkinävoita sinä myöhäisiltaisena hetkenä, kun päätin alkaa cookien leivontaan. Tämä oli kuitenkin onnekas sattuma, sillä uskon sen pienenkin voimäärän edesauttaneen näiden keksien rapeutumista. Tosin alkuperäinen resepti on tehty pelkkään maapähkinävoihin, joten halutessasi voit helposti korvata voin parilla ekstralusikalliselta maapähkinävoita.

Ja sehän ei ole koskaan huono juttu se.



Keksit ovat gluteenittomat, kun käytät gluteenittomia kaurahiutaleita. Maidottomat saat cookiesta korvaamalla voin maapähkinävoilla ja varmistamalla suklaan maidottomuuden.   

Resepti on muokattu ihanan Ambitious Kitchen -blogin reseptistä Peanut Butter Oatmeal Chocolate Chip Cookies (koska amerikkalaisiin voi luottaa eritoten kun on tarve täydellisille cookielle!).


Suklaalohkare-maapähkinävoi-kauracookiet (9 kpl)

3/4 dl maapähkinävoita
3 rkl voita*
3/4 dl kookos- tai intiaanisokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
1 kananmuna

1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta**
1/2 tl leivinjauhetta
(ripaus suolaa, jos käytät suolatonta maapähkinävoita ja voita)

80 g tummaa suklataa (väh. 70%)

* tai lisää maapähkinävoita, mutta rakenne ei luultavasti ole aivan yhtä hyvä ja rapsakka ilman voita
** voit korvata kaurajauhoilla (blendaa hiutaleet itse jauhoksi) tai täysjyvävehnäjauhoillla

Vatkaa maapähkinävoi, voi, kookossokeri, vaniljajauhe ja kananmuna kuohkeaksi seokseksi (noin 3 minuuttia). Sekoita kaurahiutaleet, jauhoseos ja leivinjauhe yhteen pienessä kulhossa ja sekoita maapähkinävoi-sokeriseoksen joukkoon. Sekoita nopeasti sekaisin puulastalla, älä ylisekoita (satunnaiset jauhokokkareet eivät haittaa). Taikinan kuuluisi olla melko kiinteää; jos taikina on liian löysää, lisää vähän jauhoja. Lisää isoiksi lohkareiksi paloiteltu suklaa ja sekoita nopeasti sekaisin.

Lusikoi taikinasta yhdeksän cookieta leivinpaperilla päällystetylle pellille. Jätä parin sentin rako cookieden väliin; älä juurikaan litistä cookieta. Paista 175 asteessa noin 11-14 minuuttia tai kunnes cookiet ovat reunoilta hieman ruskettuneita ja tuntuvat jähmettyneen. Ota pelti uunista ja anna cookieden vielä jäähtyä noin 2 minuuttia pellillä tai kunnes ne tuntuvat tarpeeksi kiinteiltä siirrettäväksi. Siirrä sitten ritilälle jäähtymään täysin. Cookiet ovat parhaillaan leivontapäivänä mutta säilyvät ilmatiiviissä purkissa muutamia päiviä.

12 kommenttia:

  1. Jaan keksifilosofiasi täysin: keksien PITÄÄ olla sisältä tahmeita ja hieman sitkoisia! Ja suklaaköntsä > suklaahippu anytime -- pikku hipuista tulee vaan kiukkuseksi. Ps. Ihana lukea sun juttuja pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Aino! Sinuun voi aina luottaa herkkumaun oikeellisuudessa! :D

      Ps. Kiitos samoin! Vaikkakin välillä on tosiaan kiva pitää blogilomaakin :)

      Poista
  2. Oi vitsi kun taas näyttää hyvältä! Voin jo melkein maistaa tuon maapähkinävoin suussani :D pitää ehkä lähteä pähkinävoin metsästykseen!

    Heidi
    http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin pitää! Sellaista tilaa ei kyllä voi olla, ettei sitä olisi kaapissa - tai ainakin se on tosi ikävää... :)

      Poista
  3. Nammmm..!! Koska pähkinävoi <3 Harmillisesti vatsa ei usein oikein pidä leivotuista jutuista; kaurahiutaleet menee puurossa varsinkin jos liottaa etukäteen, mutta uunipuurosta ei vatsa oikein pidä :/ Silti, välillä pitää leipoa (ja syyä pähkinävoita suoraan purkista) vaikka tulis oireita ja nää kuunnollostaa ihan mainiolta vaihtoehdolta! :) -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi harmillista! Toki puurokin on todella hyvää, mutta kyllä kunnon keksi aina silloin tällöin on vielä parempaa... Noh, toivottavasti voit tosiaan syödä edes sitä maapähkinävoita, vaikka suoraan sieltä purkista :)

      Poista
  4. Apua, nyt iski akuutti keksihimo! Niin se vaan on, että sun cookies-reseptit on maailman parhaita <3

    www.elamaonsun.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän keksinhimoasi! Ja voi kiitos! Cookiet ovat vaan niin ihania että näitä reseptejä on tosiaan täällä aika monta, mutta minkäs mahdat...

      Poista
  5. Ooh, onneksi uusi uuni saatiin toimintaan eilen, alkaa to bake-lista olla aikamoinen ja nämä ampaisivat kärkisijoille välittömästi!

    VastaaPoista
  6. Ai miten ihanaa! Uusi uuni kuulostaa kadehdittavalta :) Mukavia leipomishetkiä uuden uunin kanssa!

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.