sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Suklaa-vadelmakakku sitruunakreemillä {aka paras synttärikakkuni}


Moni kakku päältä kaunis, mutta tämä nimenomainen syntymäpäiväni juhlistusta varten leivottu yksilö näytti aluksi aivan kauhistuksen hävitykseltä.

Seuralainen oli lievästi sanoen hilpeä, kun kannoin pöytään sitruunaisessa cashew-kookoskermassa uivan suklaakakun. Silloin opin, että a) kakun pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen kuin sitä kuorruttaa kuumuuteen reagoivilla ainesosilla, b) kreemin pitää antaa jähmettyä jääkaapissa ainakin parisen tuntia ennen kuin siitä tulee jähmeää, veitsellä levitettävää, ihanan sitruunaisen aromin omaavaa herkkukuorrutusta.

Tämä ihana kakku on gluteeniton, vegaaninen (jos käytät vegaanista suklaata) sekä siten luonnollisesti myös maidoton ja kananmunaton. Ihanan tahmean koostumuksensa kakku saa kypsistä banaaneista (jotka eivät maistu lopputuloksessa ainakaan enää seuraavana päivänä), keveän kakkumaisuutensa sen sijaan perunajauhosta sekä tuhdin herkullisuutensa kookosöljystä. Kakku on makeutettu ainoastaan banaanilla sekä ruokalusikallisella intiaanisokeria, mutta en itse eivätkä muutkaan kakulla herkuttelijat maistaneet tätä mitenkään perinteisestä suklaakakusta poikkeavaksi.


Mielestäni tummasuklainen kakku on aivan tajuton yhdistelmä vadelman ja kirpakan sitruunakreemin kanssa. Kakun tummaa makua tasapainottaa vadelmainen makeus, ja sitruuna tuo taas raikkautta ja kiinnostavuutta suklaan tuhtia makua vasten. Kakku on koristeltu kevyellä kookoskermavaahdolla, jonka etäisesti kookoksinen maku mutta lähinnä vain kermamainen koostumus tekee tästä kakusta vieläkin juhlavamman.

Kakku on oikeastaan parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Silloin vadelman punaisuus on puskenut kuorrutteen läpi tehden kakun päällyksestä hempeän vaaleanpunaisen, kun taasen reunat ovat yhä kauniin luonnonvalkoiset. Kakun mausta on poistunut banaaninen vivahde, mutta ihana pehmeä ja tuhti koostumus on säilynyt. Isot suklaalohkareet ovat jähmettyneet - mikäs sen ihanampaa kuin puraista keskelle suklaasattumaa?

Tätä kakkua syötiin aamupalaksi, välipalaksi ja aamupalaksi vielä seuraavana päivänä. Ei pelkästään siksi, että kakku oli niin hyvää... vaan myös aika paljon siksi, että ei vaan jaksanut laittaa mitään muutakaan.

Mutta mikäs siinä on ollessa, kun jääkaapissa on tällaisen kakun rippeet, takana mitä onnistunein synttäriviikonloppu, ja nyt ne kaikki kakkuhaarukatkin on taas jynssätty puhtaiksi?

Siis ei kun uudelle kierrokselle.



Suklaakakkupohjan resepti on muokattu Made by Suvituuli -blogin synninpäästökakusta.

Suklaa-vadelmakakku sitruunakreemillä (8 palaa)
1,75 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita jauhoksi blendattuna
0,75 dl perunajauhoja
1 dl (raaka)kaakaojauhetta
1 rkl intiaani- tai kookossokeria
1 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl vaniljajauhetta)
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/8 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta

1 dl murskattuja pähkinöitä (cashew, hasselpähkinä, saksanpähkinä jne.)
150 g tummaa suklaata rouheina paloina (väh. 70%)
2,5 banaania (melko ruskeapilkkuista)
1 dl vahvaa kahvia/espressoa
0,75 dl kookosöljyä sulatettuna

Vadelmakompotti
200 g pakastevadelmia

Sitruunakreemi & kookoskerma
1,5 dl cashewpähkinöitä
1 sitruunan mehu ja puolikkaan kuori hienoksi raastettuna
1-2 tlk kookosmaitoa (Pirkka)
1 tl vaniljasokeria tai 1/2 tl vaniljajauhetta

Koristeluun
50 g tummaa suklaata sulatettuna
tuoreita mansikoita tai vadelmia

Aloita valmistus kreemistä. Liota cashewpähkinöitä ainakin 2-4 h kylmässä vedessä. Valuta ja aja sileäksi kermaksi tehosekoittimeksi sitruunanmehun ja -kuoren kera. Kaavi kookosmaitopurkista kaikki kovettunut kookoskerma päältä kulhoon ja vatkaa notkeaksi sähkövatkaimella vaniljasokerin kanssa. Lisää noin 1,5 dl tästä cashewkerman joukkoon ja aja tasaiseksi; säästä loppu kookoskerma pursotettavaksi kakun päälle. Laita sekä sitruunakreemi että kookoskerma jähmettymään jääkaappiin ainakin kahdeksi tunniksi.

Valmista kakku. Blendaa hiutaleet jauhoksi tehosekoittimessa/blenderissä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Murskaa pähkinät veitsellä, nuijalla pussissa tai tehosekoittimessa palasiksi. Paloittele suklaa veitsellä isoiksi paloiksi. Muussaa banaanit kulhossa tasaiseksi soseeksi, lisää jäähtynyt kahvi ja kookosöljy. Yhdistä kuivat ja kosteat aineet kulhossa, lisää pähkinät ja suklaapalat ja sekoita. Laita halkaisijaltaan 17 cm olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kookosöljyllä. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes kakun pinta on jähmettynyt ja tuntuu kimmoisalta eikä liian pehmeältä. Älä ylipaista - kosteana kakku on herkullisimmillaan! Anna kakun jäähtyä, jos aiot kuorruttaa sen.   

Tee vadelmakompotti kiehauttamalla pakastevadelmat kattilassa. Jäähdytä huolella.

Lusikoi jäähtynyt vadelmakompotti jäähtyneen suklaakakun päälle. Lusikoi kakun päälle ja reunoille runsasti sitruunakreemiä ja levitä veitsellä. Laita kookoskerma pursotinpussiin ja pursota tähtityllalla ruusukkeita jähmeästä kermasta. Koristele halutessasi sulatetulla suklaalla ja tuoreilla mansikoilla.

 


Rauhaa ja lepoa sunnuntaihisi!

maanantai 11. tammikuuta 2016

Kaakao-kookospatukat {makumuisteloita muilta mailta}

 

Suklaapäivät!

Vaikka en ollut viime vuonna erityisen kiltti (ja sama meno taitaa jatkua tämän vuoden puolella), sain joululahjaksi annoskuvaukseen ihanteellisen makro-objektiivin. Kuvausgeekit, puhun tästä objektiivista. Kyllä, vaikka minä en ollut kiltti viime vuonna niin pukki ainakin oli.

En osaa vieläkään kuvata, mutta räpsimisestä on uuden lelun viehätyksen takia tullut oikein mukavaa. Ehkä pikkuhiljaa opettelen, sillä tiedän yhden oikein hyvän opettajan.

Vielä joulukuuhun palatakseni, olin Berliinissä käymässä heti joululoman startattua. Vaikka pääagendana oli joulumarkkinoiden koluaminen ja glühweinin kumoaminen, löysimme yhtenä päivänä tiemme myös Berliinin Kallioon, kaupunginosaan, jonka nimeä en muista, mutta jossa oli yksi erinomainen hippikahvila, jonka nimeä en myöskään muista!

Tarjolla oli paljon vegaanisia, gluteenittomia ja maidottomia vaihtoehtoja - mikäs sen parempaa, kun gluteenittomia ja laktoosittomia herkkuja ei ollut koko matkan aikana neniemme eteen kävellyt. Otimme montaa eri sorttia - tietysti - mutta ykkössuosikiksi ei noussut unelmainen suklaakakku, ei pehmeä mantelimaitoinen cappuccino eivätkä edes ihanan kirpakat ja pullakat sitruuna-unikonsiemenkeksit - ei, vaan kaakao-kookos-chiaraakapatukat.

Jo heti pöydässä istuessa totesin, että näitä tulisin tekemään myös kotona.



Ja niin kävi.

Kahvilan raakapatukoissa oli paljon kookosta ja chiaa, ja kaakaota sopivasti - ei hallitsemattoman päällekäyvästi, muttei nyt ihan sivistyneen vaatimattomastikaan. Kookos ja chia tekivät patukkaan ihanan crunch crunch crunchin. Pähkinänä oli ehkä saksanpähkinää tai sekoitusta, mutta itse vannon ruskeisiin manteleihin sekä budjetti- että terveellisyysnäkökulmista. Taateleiksi ostin niitä kaikkein halvimpia, euron maksavia kuutioita - hyvin toimivat, kunhan jaksat liottaa kymmenisen minuuttia ja koneesi on yhteistyöhaluinen ja/tai tehokas. Kahvia taidan tunkea vähän joka paikkaan ja eritoten kaakaon kanssa, sillä onhan nyt tammikuu eli kokonaisen kuukauden kestävä maanantai.

Säilytän tällaisia (lähes)raakapatukoita aina pakastimessa, sillä ne eivät varsinaisesti jäädy, vaan päinvastoin maistuvat parhaalta vähän kohmeisina. Patukat säilyvät kuulopuheen mukaan pakasteessa hyvin; itselläni sitä vahinkoa ei ole vielä päässyt käymään, että säilytysaika olisi ollut muutamaa päivää pidempi.

Ehkä kuitenkin... saatan tarvita vielä muutaman harjoituskierroksen. Älä ymmärrä väärin - ei näissä mitään vikaa ole - mutta ei näillä kyllä vielä Berliiniin ja joululoman ensimmäiseen hiljalleen hämärtyvään lauantaihin päästä.

Sillä, rakas ystävä, täydellisiä hetkiä on olemassa, mutta harvassa ne ovat kuin ilonaiheet tammikuussa. Vitsivitsi! Kivaahan tämä lumimyrskyssä vaeltaminen on, sitä kallisarvoista arjen eksotiikkaa.



Kaakao-kookospatukat (8 patukkaa)
1,5 dl kuivattuja taateleita
1 dl ruskeita manteleita
1 dl kookoshiutaleita
1/2 dl raakakaakaojauhetta
(1-2 tl pikakahvijauhetta)
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa

2 rkl vettä (enemmän tarvittaessa)
(1-2 rkl chiasiemeniä)

Liota manteleita parisen tuntia kylmässä vedessä. Liota taateleita n. 10-15 min, jos ne ovat kovia - pehmeitä ei tarvitse. Lisää kuivat ainekset, maapähkinävoi ja hunaja monitoimikoneeseen ja aja karheaksi massaksi. Lisää vettä tarvittaessa ruokalusikallinen kerrallaan koneen hiljalleen käydessä, jottet laita nestettä liikaa. Kun taikina alkaa palloutua koneessa, koostumus on oikeanlainen. Sekoita joukkoon nopeasti chiasiemenet halutessasi niin, että ne rikkoutuvat vain hieman.

Levitä taikina leivinpaperilla päällystettyyn matalaan uunivuokaan tai vastaavaan (esim. isoon pakasterasiaan) ja painele tasaiseksi. Laita pakasteeseen jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi. Leikkaa kuumaan veteen kastetulla veitsellä rosoiset reunat pois ja leikkaa sitten tasaisesti kahdeksaksi patukaksi. Vaihtoehtoisesti voit tehdä massasta kaakao-kookospalleroita. Säilytä pakasteessa tai jääkaapissa.


 P.S. En taida taas vaihteeksi olla enää kovin ei-jouluihminen. Nyt taidan olla ei-tammikuuihminen. Prrrrr ja hrrrrrr tätä arjen juhlaa.

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Tummansuklainen mousse tofusta {aka proteiinimousse}




Näinä päivinä olen ihmetellyt takajoulua (siis jeez, tuolla näyttää paljon jouluisammalta kuin jouluna konsanaan), katsonut Modernia perhettä lähes jokaisena vapaahetkenäni, kuunnellut Beatlesia tiskatessa ja siivotessa sekä päättänyt alkaa taas syödä vähän järkevämmin. (Olen tässä tammikuussa syönyt jo nyt enemmän karkkia kuin koko viime joulukuun aikana, jolloin tosin söin sitä hämmentävän vähän. Kai tämä on ollut sellainen tasausliike sitten.)

Tämä mousse ja monet muut vähän vähemmän verensokeria räjäyttävästi nostavat herkut voisivatkin olla uusi karkkipäivän pelastus. Tummansuklainen maku kahvilla korostettuna on nimittäin erityisesti mieleeni, ja se miten unelmaisen pehmeää tämä mousse - ah! - on kuin unesta. 

Olen ennenkin tehnyt tofusta moussea - nimittäin cookie dough moussea, joka oli muistaakseni aivan älyttömän hyvää. Tofusta saa todella pehmeän ja kuohkean moussen ilman vatkaamista, ilman maitotuotteita ja ilman älytöntä määrää kovaa rasvaa. Koemaistelija sai tätä pienen annoksen maistaakseen, kysyi hiljaa onko tätä sulla paljonkin ja söi lopulta loputkin. Fantastista, ja taas on jääkaapissa tilaa tehdä uusia herkkuja!

Mousse säilyy jääkaapissa useamman päivän ja on ehkä parhaimmillaan muutaman tunnin tai yön yli jääkaapissa viilennettynä. Sitä voi sellaisenaan nauttimisen lisäksi käyttää esimerkiksi korvapuustipannareiden tai browniepannareiden (suklaataivas!) kuorrutteena, leivänpäällysteenä tai nauttia vaikka aamupuuron kera, jos aamupalaansa haluaa lisätä vähän kasviproteiinia.

Tofu ei moussessa varsinaisesti maistu, vaikka ehkä ihan ensimmäisellä lusikallisella joku pikkiriikkinen jännittävä sivumaku. Raakakaakaosta saa tosi tujun ja syvän tummansuklaan maun, joten jos käytät tavallista tummaa kaakaota, saatat joutua säätämään vähän kaakaon määrää - eritoten, jos haluat tällaisen "aikuisten tummasuklaamoussen". Sellaisen moussen siis, missä on kunnolla makua. En myöskään jättäisi pois pikakahvia, sillä se korostaa raakakaakaon makua upeasti.

En todella tiedä, miten suklaamoussea kuvaisi niin, ettei se näyttäisi niin kovasti ihan siltä itseltään. Vinkkejä otetaan ehdottomasti vastaan...

Muokkasin reseptiä pikkuhiukkasen So Fine Was The Morning -blogin reseptistä.

Suklaamousse (1-2 annosta)
1/2 pkt (100 g) kiinteää tofua
reilu 1/2 dl raakakaakaojauhetta (itse laitoin 3/4 dl, mikä oli himpun liikaa)
1-2 tl pikakahvijauhetta
1/2 tl kanelia
1/2 dl mantelimaitoa
2 rkl pähkinävoita
2-3 rkl nestemäistä makeutusta (esim. hunajaa tai vaahterasiirappia)
pari palaa tummaa suklaata sulatettuna (tai enemmän, jos haluat ekstrahyvää moussea)

Laita kaikki ainekset suklaata lukuunottamatta monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi. (Vaihtoehtoisesti voit sauvasekoittaa ainekset tasaiseksi massaksi kulhossa.) Lisää sulatettu suklaa ja aja vielä sekaisin. Maistele että makeus- ja suklaisuusaste on sopiva ja lisää makeutusta/raakakaakaota tarvittaessa. Viilennä jääkaapissa muutaman tunnin/yön yli jos maltat, muuten voit nauttia heti. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän hyvänä.


Onnellista sunnuntaita!