sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pääsiäissuklaamunat (melkein raaka ja aivan herkullinen)



Palmusunnuntain kunniaksi esittelen teillä vähän pääsiäismunamaisen, melkein-raakaruoka-kategoriaan uppoavan suklaakonvehdin. Pähkinä-taatelikupissa tarjoillaan pähkinävoisydän, ja koko komeus kuorrutetaan itsetehdyllä raakasuklaalla, tai oikaisua kaivatessasi, sulatetulla tummallasuklaalla.

Tämä postaus esittelee ensimmäisen pääsiäisreseptini tällaisia superyksinkertaisia, muutaman raaka-aineen vaativia, mutta mielestäni silti ihan mukiinmenevän herkullisia ruokia. Samaan hengenvetoon ehdotan myös pääsiäisostosten tekemistä ennen torstain ruuhkaa, sillä ruokakaupan ruuhkassa tönityksi joutuminen ja jonossa hyvän tovin viettäminen ensimmäisen lomapäivän aattona ei tuo loivaa laskua pääsiäispyhiin. Teitä on varoitettu - olen itse ainakin läksyni oppinut edellisvuosien kaaoksesta. 


Näissä yllätysmunissa on kaikkinensa noin neljä-kuusi raaka-ainetta, ne valmistuvat pienessä hetkessä ja säilyvät hyvin useita päiviä jääkaapissa tai pakastimessa (säilyvät jos säilyvät, siis). Reseptissä käytetään Medjoul-taateleita (tuoretaateleita hedelmäosastolta), ja en voi suositella tähän reseptiin kuivattuja versioita puhtaasti maun takia: koska pohjassa on vain kaksi ainesosaa, on niiden oltava ensiluokkaisen maukkaita. (Pssst vinkki: Kampin K-Supermarketissa on ollut tuoretaateleita 11,90 e/kg myynnissä nyt jonkun aikaa. Normaaliin varsin suolaiseen noin 20-25 euron kilohintaan tuo on jo paljon sopuisampi hinta.)

Nämä suklaamunat sopivat erinomaisesti kahvipöytään tai suklaisesti aterian päättäjäksi, mutta mikseivät myös aamupalan jälkiruoaksi (kyllä, se on käsite) tai itse astetta herkullisemmaksi välipalaksi.

Ja näiden yllätysmunien yllätyshän näyttää tältä:

KYLLÄ!



Pääsiäissuklaamunat (5-6 kpl)
pohja:
1,5 dl saksanpähkinöitä
5 isoa Medjoul-taatelia
1/4 tl kanelia
ripaus suolaa

maapähkinävoita (itsetehtyä tai kaupan 100% maapähkinää)

suklaakuorrute:
tummaa suklaata (väh. 70%) sulatettuna TAI

2 rkl kookosöljyä
reilu 2 rkl raakakaakaojauhetta
2 tl hunajaa/agavea

Aja saksapähkinät ja taatelit mausteineen monitoimikoneessa karkeaksi muruksi, josta saa pyöritettyä palloja. Ota pieni pallo taikinaa kerrallaan käteen ja muovaa siitä pieni kuppi. Täytä kupit noin 3/4 täyteen maapähkinävoilla. Valmista raakasuklaakuorrute sekoittamalla sulatettu kookosöljy, kaakaojauhe ja hunaja. (Tai sulata tummasuklaa mikrossa, kattilassa tai vesihauteessa hämmentäen ja tarkkaillen.) Anna jähmettyä n. 10-15 min, jotta kuorrutteesta tulee vähän vähemmän juoksevaa. Laita kupit sillä aikaa pakastimeen odottamaan. Valuta kuppien päälle yltäympärinsä suklaata ja jähmetä pakastimessa ainakin 15 minuuttia tai kunnes suklaa on jähmettynyt. Tarjoile. Säilytä pakastimessa.


Ihanaa, rentouttavaa palmusunnuntain jatkoa!


sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Uuniomena, tuo perinneherkkujen ykkönen (tai kakkonen)


En muista, milloin olisin viimeksi syönyt uuniomenoita - tiedän vain, että siitä on hyvin kauan, ja että se on suuri vahinko se.

Nimittäin uuniomenat ovat mitä yksinkertaisin, maukkain ja ravitsevin arkipäiväänkin täydellisesti sopiva perinneherkku, joka nostaa arjen paljon juhlavammalle tasolle. Uuniomenat valmistuvatkin minimivaivalla noin puolessa tunnissa; pitää vain vähän jaksaa kovertaa omenoiden sisusta, jotta täytteitä mahtuisi (mahdollisimman paljon), ja halutessaan pyöräyttää pannulla nopea rapea mysli täytteeksi.

Itse tykkään paistaa uuniomenat muodottoman pehmeiksi, niin että lusikka uppoaa niihin melkeinpä kuin sulaan voihin - siksipä nämä kaverit kuvissa on hieman surullisen lysähtäneen näköisiä. Tämän vuoksi laitan omenat jo uuniin hengailemaan ennen täyttämistä hetkeksi avian keskenään.



Uuniomenat voivat syödä sisäänsä erilaisia juttuja. Mahtavia täytteitä ovat ainakin:
  • Marjat, kuivatut tai tuoreet
  • Kuivatut hedelmät (viikunat, taatelit, rusinat jne.)
  • Pähkinävoi tai silputut pähkinät
  • Mysli
  • Kaurahiutaleet kookossokeriripauksen tai hunajan kera
  • Kaikki yllä mainitut yhdessä!
Uuniomenoita voi nauttia arkena vaikkapa turkkilaisen jogurtin tai alla mainitun kookoskermavaahdon kanssa; juhlaan ja pyhään sopii aitoa vaniljaa sisältävä, hyvä vaniljajäätelö. Tekisipä mieleni kokeilla uuniomenia myös makean banaanijäätelön kera...


Uuniomenat (2 kpl)
2 (luomu)omenaa
4 tl pähkinävoita
4 kuivattua viikunaa tai taatelia tai pieni kourallinen rusinoita

Kolmen kookoksen pannumysli:
1-2 rkl kookosöljyä
1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1/2 dl kookoshiutaleita
2 rkl kookossokeria

Tarjoiluun:
1 prk kookosmaitoa
(vaniljaa, kookossokeria)

Pese omenat huolella. Koverra veitsellä omenoihin uoma, huolehdi että saat kaavittua koko siemenkodan pois mutta varo rikkomasta omenoiden pohjaa. Laita omenat uuniin paistumaan sellaisenaan 200 asteeseen 15 minuutiksi.

Sulata kookosöljy pannulla mysliä varten. Lisää kaurahiutaleet, kookos ja kookossokeri. Paista mysli keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes mysli on vähän saanut väriä. Nosta liedeltä ja poista mysli pannulta lasipurkkiin.

Ota omenat uunista, täytä pähkinävoilla, pilkotuilla viikunoilla ja myslillä (mysliä jää yli, se on oikein herkullista smoothien bowlin tai jogurtin kera). Voit ripotella päälle vielä hieman kookoshiutaleita. Laita takaisin paistumaan vielä 15 minuutiksi, tai kunnes omenat ovat pehmeitä.

Tee kookoskermavaahto. Kaavi kookosmaitopurkin jähmeä päällysosa (kookoskerma) kulhoon. Vispaa kuohkeaksi ja mausta halutessasi vaniljalla ja/tai kookossokerilla. Tarjoa lämpimät uuniomenat kookoskermavaahdon ja lisämyslin kera.