keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Raakatoffeeta matcha-suklaalla {Japanin-matkan tuliaisia}



Palasin juuri kotiin elämäni matkalta Japanista. En vaan muista matkaa, jolla olisin kokenut enemmän, syönyt paremmin tai nähnyt sykähdyttävämpiä maisemia, nähtävyyksiä ja kaupunkeja. Kioton levollinen kauneus, Osakan värikäs yltäkylläisyys sekä Tokion järjestäytynyt kaaos vetosivat minuun kaikki omalla tavallaan.

Rakastuin todella japanilaiseen ruokaan. Söimme unohtumattomia alle kymmenen euron ramen-, yakisoba- ja donburilounaita, mutta satsasimme myös wagyu'hun ja niin tuoreeseen sashimiin kuin maailmasta löytyy, jotta sekin puoli japanilaisesta ruokakulttuurista olisi koettu. Jonotimme kolme ja puoli tuntia vesisateessa legendaariseen Sushidai-ravintolaan Tsukiji-markkinoilla, joka on auki vain aamuviidestä päiväkahteen eli raaka-aineiden ollessa tuoreimmillaan - kokemuksena ehdottomasti sekä elämys- että ruokapisteissä korkealla.

Kun tulin kotiin, olo oli vähintäänkin aika puulla päähänlyöty. Kuuden tunnin aikaerosta toipumisen lisäksi ajatus siitä, että kesän parhaat hetket olisi jo koettu, tuntui musertavalta. Siispä päätin olla päästämättä irti vielä matkahuumasta, kaivoin matkalaukusta itselleni tuliaiseksi ostetun matchapurkin ja keitin ison kupin matchaa heti ensimmäisenä kotiaamuna kello kuusi viisitoista.

Ja tein näitä matcha-suklaalla kuorrutettuja raakatoffeita.



Raakaherkkuna nämä toffee ovat sarjaa tarjoa ihmeessä skeptisille kavereillesikin, kuka tahansa tulee tykkäämään näistä. Toisin sanoen nämä ovat aivan suussasulavia, enkä muista milloin viimeksi olisin syönyt yhtä herkullisia raakaherkkuja.

En ole mikään puristi oikein missään ruokaan liittyvässä asiassa, joten käytin toffeiden kuorrutukseen tummansuklaan lisäksi aivan tavallista valkosuklaata. Näitä toffeita voi toki tehdä myös jättämällä valkosuklaa-matchakuorrutuksen pois, ja kuorruttamalla siis vain tummalla suklaalla.

Ainoa huono puoli näissä toffeissa on, ettei kovin montaa palaa yli kahden yksinkertaisesti voi syödä kerralla. Ne ovat vaan niin tuhteja ja makeita, vaikkakin hyviä.


Resepti on alunperin Collective Evolution -sivultolta löydetty, tässä hieman muokattuna.

Raakatoffee matcha-suklaakuorrutuksella (12 palaa)
300 g puolikuivattuja taateleita*
3 rkl pähkinävoita
2 rkl kookosöljyä
2 rkl hunajaa
3/4 tl suolaa (tai maun mukaan)

100 g tummaa suklaata (70-90% kaakaota)
100 g valkosuklaata**
1 tl matchaa
1 rkl kookosöljyä

* Löytyvät hevi-osastolta pahvirasiasta, myynnissä ainakin isommissa ruokakaupoissa.

** Käytin ihan tavallista valkosuklaata, mutta halutessasi voit käyttää sokeritonta ja maidotonta versiota tai tehdä valkosuklaata itse. Valkosuklaa-matchakuorrutuksen voi halutessaan jättää pois.

Poista taateleista kivet. Laita taatelit monitoimikoneeseen tai tehoblenderiin (Vitamix tai vastaava) ja aja tasaiseksi. Lisää pähkinävoi, kookosöljy, hunaja ja suola ja aja tasaiseksi, tahmeaksi toffeeksi. Levitä toffeeseos leivinpaperilla vuoratun suorakulmaisen leipävuoan pohjalle ja tasoita. Anna jähmettyä pakastimessa ainakin puoli tuntia.

Kun toffeelevy on jähmettynyt täysin, sulata tummasuklaa vesihauteessa. Kaada suklaa toffeelevyn päälle ja tasoita. Jähmetä pakastimessa ainakin 20 minuuttia tai kunnes suklaa on jähmettynyt hyvin.

Käännä levy vuoassa, kun tummasuklaa on jähmettynyt, ja sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sulata kookosöljy ja sekoita siihen matchajauhe. Kaada valkosuklaa toffeelevyn suklaattomalle puolelle ja tasoita nopeasti; tiputtele sitten matchaöljytippoja levyn päälle ja marmoroi nopeasti veitsenkärjellä. Pakasta vielä ainakin 20 minuuttia tai kunnes suklaa on täysin jähmettynyt.

Leikkaa annospaloiksi terävällä kuumalla veitsellä (lämmitä veitsi kuuman veden alla ja kuivaa hieman). Nauti heti tai säilytä pakastimessa.
  

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

PB & J smoothpo eli aamupala kun et vaan osaa päättää


Jos olen tunnettu jostain, niin siitä, että olen surkea päättämään. (Näkisitpä, kun yritän valita makua Helsingin Jäätelötehtaan jäätelökiskalla Eiranrannassa...) Joskus heikkouksista syntyy jotain hyvää - tällä kertaa tämä herkullinen, PB & J -voileivän makuja lainaileva smoothiepuuro eli smoothpo.   

Minulla on kausia, jolloin syön aamupalaksi vain ja ainoastaan puuroa, ja kausia, jolloin pyöräytän smoothien päivän ensimmäiseksi ateriaksi aamu toisensa jälkeen*. Ehkä yksi syy siihen, miksi blogin säännöllisestä päivittämisestä on tullut hieman vaikeaa on se, että rakastan syödä samoja ruokia kerta toisensa jälkeen, ja mitä todennäköisimmin ainakin top 10 suosikkini ovat jo päätyneet blogiin jossain vaiheessa.  

Yleensä himoitsen smoothieta aamupalaksi erityisesti silloin, kun olen hyvässä aamusaliputkessa, ja siten mieleni tekee jotain nestemäistä ja sokerista syötävää energia- ja nestevajeen nopeaksi paikkaamiseksi. Kuitenkin smoothieta on hyvä vahvistaa lisäkuidulla kaurasta, josta vatsa tykkää ja joka pitää nälän loitolla pitkään.

Siksipä päätin tehdä tänään sunnuntaisen aamusalin jälkeen oikein herkullista, hieman makeaa mutta myös hyvin ruokaisaa, kauraista ja paksua smoothieta. Laitoin tavanomaisten smoothieainesten lisäksi siis blenderiin reilusti kaurahiutaleita ja annoin smoothien turvota suihkun ja kahvinkeiton ajan. Siitä tuli ihanaa. Puuromaista ja smoothiemaista samalla kertaa, todella täyttävää ja herkullista.

Oikeastaan tämä on hyvin tavallinen, melkein tylsä resepti, mutta sellaisesta taidan nykyään pitää: tutusta ja turvallisesta ja tavanomaista ruoasta. Ainakin aamuisin, kun virikkeitä on tarjolla muutenkin aivan riittämiin. 


* Mihin säännön vahvistavana poikkeuksena syön aina lauantaisin pannukakkuja kera tummapaahtoisen espresson ja tuorepuristetun porkkana-omena-sitruuna-inkiväärimehun. Otan perinteet aika vakavasti.


 

"Jamming PB smoothpo" (1-2 annosta)
Eli puuron ja smoothien risteymä niihin aamuihin, kun puuron ja smoothien välillä on mahdoton valita

1 banaani
2 dl mustaherukoita tai mustikoita
1 dl kaurahiutaleita
2 dl (kasvipohjaista) maitoa
1-2 rkl pähkinävoita
1 rkl kookossiirappia** tai hunajaa
(pala tuoretta inkivääriä)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä sekaisin. Voit syödä smoothpon heti, tai odottaa kahvinkeiton ja suihkun verran smoothpon paksuuntumista paksusta smoothiesta tuorepuuroksi. Smoothpoa ei kannata tehdä valmiiksi edellisenä iltana niin kuin tuorepuuroa, sillä se on parhaimmillaan tuoreena.  


**Sain Urtekramin kookossiirappia testiin blogin kautta SugarHelsinkiltä. Se on aika ihanaa! Ei niin hyökkäävän makeaa kuin hunaja, eikä erityisesti kookoksen makuista, vaan täyteläisen makeaa ja herkullista. Voisin kuvitella käyttäväni kookossiirappia maustamaan puuroa tai pannareita ja ehdottomasti leivontaan, esimerkiksi hunajan tai agaven tilalla.