maanantai 26. syyskuuta 2016

Suklaalohkare-maapähkinävoi-kauracookiet {aka the kahvileipä}



Cookiet ovat täydellinen iltapäiväkahvin seuralainen. Tumma suklaahan sopii erinomaisesti kahvin kanssa, mutta niiden liitto voi itsessään olla turhan hapan. Sen sijaan yhdistettynä kauraiseen cookieseen, jossa myös maapähkinävoi ja kookossokeri maistuvat ihanasti, on makukokonaisuus kovin tasapainoinen.  
 
En ole monestakaan leivonnaisesta niin tarkka kuin cookiesta. Olen täysin paksujen, päältä rapeiden ja sisältä sitkeiden cookieden ystävä. Ohuet pelkästään rapeat keksit taas eivät ole minun juttuni. Suklaapalojen täytyy olla suuria, suklaahiput vain tuhoavat sitkoisen rakenteen. Tykkään tuhdin viljaisesta mausta, ja siksi käytän mielelläni kauraa osana cookiejauhoista. Lisäksi tällaiset suklaa-kauracookiet ovat siitä hyvät, että suun herkutellessa myös vatsa kiittää täyttävästä ja ruoansulatusta hellivästä kaurasta.    

Nämä keksit ovat tuoreeltaan parhaimmillaan, sillä seisottuaan ne alkavat menettää rapeuttaan. Cookiet ovat siis rapeita päältä ja hieman sitkeitä ja pureskeltavia sisältä - tosin siihen parhaaseen cookiesitkoon tarvittaisiin ehkä vieläkin enemmän sokeria. Tässä reseptissä on käytetty maukasta ja hieman hillitymmin verensokeria kohottavaa kookossokeria, mutta toki sitäkin on sellainen määrä, että täysimittaisesta herkusta on kysymys.  

Itse laitoin taikinaan hieman voita, sillä minulla ei ollut tarpeeksi maapähkinävoita sinä myöhäisiltaisena hetkenä, kun päätin alkaa cookien leivontaan. Tämä oli kuitenkin onnekas sattuma, sillä uskon sen pienenkin voimäärän edesauttaneen näiden keksien rapeutumista. Tosin alkuperäinen resepti on tehty pelkkään maapähkinävoihin, joten halutessasi voit helposti korvata voin parilla ekstralusikalliselta maapähkinävoita.

Ja sehän ei ole koskaan huono juttu se.



Keksit ovat gluteenittomat, kun käytät gluteenittomia kaurahiutaleita. Maidottomat saat cookiesta korvaamalla voin maapähkinävoilla ja varmistamalla suklaan maidottomuuden.   

Resepti on muokattu ihanan Ambitious Kitchen -blogin reseptistä Peanut Butter Oatmeal Chocolate Chip Cookies (koska amerikkalaisiin voi luottaa eritoten kun on tarve täydellisille cookielle!).


Suklaalohkare-maapähkinävoi-kauracookiet (9 kpl)

3/4 dl maapähkinävoita
3 rkl voita*
3/4 dl kookos- tai intiaanisokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
1 kananmuna

1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta**
1/2 tl leivinjauhetta
(ripaus suolaa, jos käytät suolatonta maapähkinävoita ja voita)

80 g tummaa suklataa (väh. 70%)

* tai lisää maapähkinävoita, mutta rakenne ei luultavasti ole aivan yhtä hyvä ja rapsakka ilman voita
** voit korvata kaurajauhoilla (blendaa hiutaleet itse jauhoksi) tai täysjyvävehnäjauhoillla

Vatkaa maapähkinävoi, voi, kookossokeri, vaniljajauhe ja kananmuna kuohkeaksi seokseksi (noin 3 minuuttia). Sekoita kaurahiutaleet, jauhoseos ja leivinjauhe yhteen pienessä kulhossa ja sekoita maapähkinävoi-sokeriseoksen joukkoon. Sekoita nopeasti sekaisin puulastalla, älä ylisekoita (satunnaiset jauhokokkareet eivät haittaa). Taikinan kuuluisi olla melko kiinteää; jos taikina on liian löysää, lisää vähän jauhoja. Lisää isoiksi lohkareiksi paloiteltu suklaa ja sekoita nopeasti sekaisin.

Lusikoi taikinasta yhdeksän cookieta leivinpaperilla päällystetylle pellille. Jätä parin sentin rako cookieden väliin; älä juurikaan litistä cookieta. Paista 175 asteessa noin 11-14 minuuttia tai kunnes cookiet ovat reunoilta hieman ruskettuneita ja tuntuvat jähmettyneen. Ota pelti uunista ja anna cookieden vielä jäähtyä noin 2 minuuttia pellillä tai kunnes ne tuntuvat tarpeeksi kiinteiltä siirrettäväksi. Siirrä sitten ritilälle jäähtymään täysin. Cookiet ovat parhaillaan leivontapäivänä mutta säilyvät ilmatiiviissä purkissa muutamia päiviä.

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Simppeleistä simppelein marjapaistos


 
Syksyn saapumisessa on mielestäni noin yksi hyvä asia. Sadonkorjuuruoka! Ehdottomia lemppareitani ovat suoraan mättäältä suuhun poimitut puolukat, kaneliset kotimaiset omenat,  äidin poimimat suppilovahverot, kaupassa eilen bongatut myski-, spaghetti- ja hokkaidokurpitsat, kardemummalla maustetut omenapiirakat sekä monet muut syksyiset ihanuudet.

Marjacrumble, joka myös ehkä sangen epäinformatiivisella nimellä marjapaistos tunnetaan, on yksi ikuisia suosikkejani. Paras crumble saadaan aikaan puolukoista, sillä happamien marjojen ja kauraisen kuoren yhdistelmä on täydellisen tasapainoinen - makeakaan kuori ei ole liikaa, kun marjoissa on tarpeeksi happamuutta. Tosin jos puolukat ovat totaalinen no-no tai kaapissasi sattuu olemaan niiden sijasta mustikoita, crumblen voi pyöräyttää toki muistakin marjoista.

Erikoisruokavaliota noudattaville ilouutinen lienee, että paistoksesta saa helposti gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia kaurahiutaleita sekä vegaanisen/maidottoman käyttämällä kookosöljyä ja kookossiirappia. Koska reseptissä ei ole liialti sokeria, marjacrumble sopii periaatteessa vähän paremmaksi iltapalaksi tai kohtuuhyville päiväkahveille.

Herkun kaveriksi sopii ihanasti kookoskerma. Kookoskerman tekeminen vaatii vähän etukäteissuunnittelua, toisin sanoen kookosmaitotölkin ostamista päivä etukäteen. Toki paistoksen kanssa voi herkutella hyvällä vaniljajäätelöllä: esimerkiksi Kolmen Kaverin vaniljajäätelö on taivaallista!


Marjacrumble (4 annosta)
3 dl kaurahiutaleita
1/3 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2-3 rkl voita tai kiinteää kookosöljyä
2-3 rkl kookossiirappia, hunajaa tai muuta nestemäistä makeutusta*
5 dl puolukoita, mustikoita tai muita kauden marjoja
(vajaa 1 rkl perunajauhoja jos käytät pakastemarjoja)

* Luultavasti voit korvata tämän kidemäisellä makeutuksella, esimerkiksi kookos- tai intiaanisokerilla.

Hienonna kaurahiutaleet monitoimikoneessa tai blenderissä jauhoksi. Sekoita joukkoon leivinjauhe ja suola. Nypi käsin voi/kookosöljy jauhojen kanssa muruksi. Lisää makeutus ja sekoita. Kaada marjat uunivuoan pohjalle ja murustele kauraseos päälle. Paista 220 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes paistos on saanut hieman väriä.

Nauti paistos vaniljasokerilla maustetun kookoskerman kanssa: laita kookosmaitotölkki jääkaappiin yön yli, aukaise seuraavana päivänä ja kaavi paksu päällysosa kulhoon. Sekoita yhteen vaniljasokerin kanssa ja tarjoile marjapaistoksen kanssa.