lauantai 18. helmikuuta 2017

Gluteenittomat laskiaispullat ja hapanjuurijuttuja

 
Kylläpäs aikaa on sitten päässyt vierähtämään sitten viimeisimmän postaukseni. (Se oli syyskuuta 2016 silloin, auts!) Keittiöelämässäni on tapahtunut paljon tässä välissä: olen upgreidannut keittiöni ja kuvausmaisemani, saanut synttärilahjaksi unelmieni Ferrarin eli ferrarinpunaisen Vitamixin sekä viimeisimpänä innostunut gluteenittomasta hapanjuurileivonnasta, josta siis tämä pullapostauskin toki kertoo. Lisäksi olen tietysti syönyt paljon kaikkea hyvää, koska mitenkäs sitä muutenkaan pitkiä pimeitä iltoja Suomen talvessa viettäisikään.

Nämä pullat on tehty gluteenittomasta hapanjuuresta, joka asuu keittiömme lämpimimmässä kulmassa ja jota rakkaudella ruokitaan säntillisesti kaksi kertaa päivässä. Ruoaksi tälle asukille kelpaa itsetehty gluteeniton jauhoseos, jota Vitamixin myötä keittiössämme syntyy kaurahiutaleista ja perunajauhosta (suhteessa 4:1), tai esimerkiksi tattarijauho - miksei kaupan valmis gluteenitonta jauhoseoskin. Juuren myötä taloudessamme syntyy myös gluteenitonta hapanjuurileipää viikonloppuaamiaiseksi sekä myöhäisten arki-iltojen päivällisten kyytipojaksi (reseptejä tulossa, sekä tuhdimpaan ruisleipämäiseen pähkinäleipään että vaaleaan kaurapaahtoleipään!).



Juuren teko on oikein helppoa: sekoitat vaan juureen joka päivä vettä ja jauhoja pari kertaa päivässä. Juuri vie oman aikansa kehittäessään luonnon omaa hiivaa, joten leipomiseen pitää varautua kuutisen päivää aiemmin silloin, kun vasta aloitat juuren teon. Sen jälkeen tosin juurta pitää vain ylläpitää, ja lämmin itsetehty limppu on vain hetken päässä.

Juurileivonnaiset ovat täynnä suolistolle hyviä bakteereja, minkä lisäksi hitaan kohotuksen takia juureen tehdyt leivonnaiset aiheuttavat tiettävästi vähemmän vatsaongelmia. Lisäksi tällaiset leivonnaiset säilyvät paremmin, ja erityisesti gluteenittomille leivonnaisille plussana on syvempi, aromikkaampi maku. Suosittelen tutustumaan hapanjuureen ja sillä leivontaan vielä syvemmin ennen sellaisen hoitolaisen ottamista, esimerkiksi tästä Jauhot suussa -blogin selostuksesta ja yleisesti pienellä nettisurffailulla. Kannttaa kuitenkin pitää mielessä, että tähän asiaan on yhtä monta ohjetta kuin on kokkiakin, eli vinkit saattavat välillä olla jopa hieman ristiriitaisia.

Näistä pullista tuli erittäin hyviä, aivan pullan makuisia ja koostumuksia. Laitoin pulliin varuilta himppusen kuivahiivaa, mutta lopulta sanoisin, ettei se ole välttämättä - pullat kohosivat vähän liiankin hyvin.



Gluteenittomat laskiaispullat (n. 10 pullaa)
2 dl gluteenitonta hapanjuurta
2,5 dl maitoa (kasvipohjaista tai kevyt-/täysmaitoa)
(1 rkl kuivahiivaa)
1 dl sokeria, esim. kookos tai tavallista
vajaa 1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
7-9 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper fin mix)
100 g voita

voiteluun: kananmunaa
päälle: raesokeria tai mantelilastuja halutessa
väliin: (kookos)kermavaahtoa ja vadelmahilloa

Gluteeniton hapanjuuri:
Aloita hapanjuuri sekoittamalla keskenään 1 dl gluteenitonta jauhoa ja vajaa 1 dl vettä. Pidä juuri lämpimässä liinan alla ja ruoki sitä aamuin illoin kuuden päivän ajan tällä samalla kaavalla. (eli jos aloitat juuren hoidon maanantaiaamuna voit leipoa pullia viikonloppuna!). Juuri alkaa kuplia noin viidennen päivän kohdalla. Älä huolestu, jos neste erottuu juuressa - sekoita juuri vain joka ruokintakerralla takaisin tasaiseksi. Juuri säilyy päivittäisellä ruokinnalla tämän jälkeenkin, kunhan juuresta poistaa osan tasaisin väliajoin, eli toisin sanoen mieluiten leipoo siitä herkkuja!  

Pullat:
Sekoita kulhossa hapanjuuri, kädenlämpöiseksi lämmitetty maito ja kuivahiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhoja taikinaa vähitellen vatkaten samalla; lisää jauhoja kunnes taikina on pullataikinaisen pehmeä. Alusta taikina hyvin ja lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Anna pullien kohota lämpimässä noin kaksi tuntia. Pyörittele noin kymmeneksi pullaksi. Anna kohota pellillä sen aikaa kun uuni lämpiää. Voitele pullat kananmunalla ja paista 200-asteisen keskitasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet päältä ja pohjasta väriä.

Anna pullien jäähtyä. Vatkaa (kookos)kermavaahto. Leikkaa pullat keskeltä kahtia, laita keskelle (iso) hillosilmä ja pursota hillon ympärille kermavaahto. Laita kansi päälle ja nauti pullat heti.